Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Apu bólogató feje vagyunk - Gasquet szerint szüksége van a tenisznek az egykezes fonákra

Takács Márton

Frissítve 21/02/2024 - 20:04 GMT+1

Qatar ExxonMobil Open - Pete Sampras, Roger Federer és Stan Wawrinka. Az impozáns névsor tagjaiban közös pont, hogy mindannyian egy kézzel ütötték a fonákot. Így tesz már több mint két évtizede a 37 esztendős Richard Gasquet is, aki reméli, hogy a jövőben több olyan teniszező lesz a mezőnyben, akik ezt a megoldást preferálják.

Nadal, Djokovic és Murray után Gasquet is megszerezte a 600. győzelmét, egy nem is akármilyet

Richard Gasquet több egykezes fonákot ütő teniszezőt szeretne látni, ő pedig visszatérne a Top 100-ba a világranglistán.
"Az egykezes lendítés szebb, természetesebb, egyszerűbb mozdulat, de a kétkezes változat több opciót kínál.”
Mindezt Roger Federer, az egy kézzel ütött fonák művésze említette egyszer az egy kézzel ütött fonákról.
A számítógépes világranglista 1973-as bevezetése óta mindig volt legalább egy olyan teniszező a top 10-ben, aki egy kézzel ütötte a fonákot. Egészen február 19-ig. Az már korábban eldőlt, hogy Stefanos Tsitsipas kicsúszik a legjobb tízből, de Grigor Dimitrovnak még volt esélye megmenteni az egykezes fonák becsületét. Nem járt sikerrel.
Pete Sampras, Roger Federer és Stan Wawrinka is ebbe a kategóriába tartozott, illetve Wawrinka még mindig. Ahogy Richard Gasquet is, akinek egykezes fonákja már több mint két évtizede kápráztatja el a teniszrajongókat.
A cikk szerzőjéhez hasonlóan Gasquet is reméli, hogy a jövőben több ilyen teniszező lesz a mezőnyben. A Tennis Majors honlapnak nyilatkozva kommentálta, hogy véget ért egy korszak a sportágban.
picture

Alcaraz három szettben győzte le Gasquet-t

"Nehéz számomra erről nyilatkozni. Sok játékos van, aki mindkét kézzel keményen és meglehetősen laposan, vállmagasságban üt. Ez lett a modern játékos sztereotípiája" – mondta Gasquet.
"De remélem, hogy a jövőben több lesz az egykezes fonákütés, még ha el is kényeztetett minket Roger Federer és Stan Wawrinka, akik miatt mintha nem látták volna a fától az erdőt."
Ha már Wawrinka.
A kiváló író, a Semmi negyven című teniszmemoár szerzője, Maros András 2016-ban még a Hosszabbításon egy cikkben intézett hozsannát a svájci klasszis egykezes fonákjához, amelyben Gasquet-t is szóba hozta:
"Wawrinkáé a történelem eddigi legjobb egykezes fonákja. Ezt a mondatot most ideírom franciául is, ha netán Gasquet elé kerülne e cikk; nem mintha kijelentésemmel provokálni akarnám, sokkal jobban örülnék, ha biztatásnak venné. Bizonyítsa be, hogy tévedek: tisztességes fonákversenyre hívom Richard-t, üssön az eddigieknél is szebb, jobb backhandeket, üssön még élesebb kereszteket. Wawrinka a le meilleur revers à une main de tous les temps. (Ezt Federer is érti, annál jobb…)"
picture

Marozsán Fábián öt szettben legyőzte Richard Gasquet-t

A háromszoros Grand Slam-elődöntős Gasquet elegánsan nem feledkezett meg a mai mezőnyből azokról sem, akik hozzá hasonlóan egykezes fonákot alkalmaznak (ebben a cikkben az egykezes fonák szóösszetételt írjuk le a leggyakrabban).
"Ma már kevesebbet látunk belőlük, még akkor is, ha még mindig ott van Grigor Dimitrov, Stefanos Tsitsipas vagy akár Denis Shapovalov is. De szükségünk van a sportágban az egykezes fonákokra! Nem azért mondom ezt, mert nekem is az van, de úgy gondolom, hogy ez több változatosságot hoz a játékba, ez egy technikásabb mozdulat."
Apu bólogató mozdulata vagyunk.
Kedden Gasquet megnyerte első fordulós mérkőzését Dohában, 6:4, 6:4-re győzött Alexander Shevchenko ellen. 2023 augusztusa óta ez volt az első győzelme az ATP Touron. A 37 esztendős francia egyébként 23 éve minden szezonban nyert legalább egy főtáblás meccset a Touron.
picture

ATP250 Lyon: Ymer - Gasquet - A mérkőzés legjobb pillanatai

Tisztában van vele, hogy manapság a legjobb formáját kell nyújtania ahhoz, hogy meccseket nyerjen, és nem úszhatja meg 100 százalékos teljesítménynél kevesebbel – ahogy a nála eggyel fiatalabb Andy Murray sem.
"Már nincs előnyöm senkivel szemben: tényleg jónak kell lennem ahhoz, hogy nyerjek. Korábban még 60%-osan is megnyertem az első körös mérkőzéseimen, de manapság, ha nem vagyok 110%-on mentálisan és fizikailag, akkor egyetlen meccset sem nyerek, szóval ez a legnehezebb. De a múlt héten jól játszottam, és ez lehetővé tette, hogy azonnal jó szinten érkezzek ide." – nyilatkozta Gasquet.
Jelenleg a 126. helyen áll a világranglistán, még mindig vissza akar törni a top 100-ba, de tudja, hogy ez nem lesz könnyű.
"A cél az, hogy visszakerüljek a 100 közé, de ez nehéz lesz, sok meccset kell játszani. Tisztában vagyok vele, hogy nehéz visszatérni: a szint megvan, de nem könnyű elérni. Már annak is örülök, hogy a múlt héten és itt is tudtam néhány meccset nyerni. De nehéz lesz.
Egy adott napon nagyon jó játékosokat is képes vagyok legyőzni, de ahhoz, hogy visszakerüljek a százba, sokat kell játszani és sokat kell nyerni. És már nem vagyok 25 éves... A világranglista 100. helyezettje ma erősebb, mint korábban, de ha jó vagy, akkor még mindig továbbjutsz."
picture

Gasquet szorongatott, Sinner állta a sarat - az olasz továbbjutott Indian Wellsben

részben via Tennis Majors

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés