Medvedev úgy is nagyon várja az olimpiát, hogy nem teniszezhetne orosz színekben

Takács Márton

Frissítve 09/04/2024 - 14:24 GMT+2

A világranglista negyedik helyezettje, a 2021-es US Open győztese, Daniil Medvedev nem hazája, Oroszország színeiben indulhatna a párizsi olimpián. Tokió után ez lehet a második alkalom, hogy olimpián vehet részt, és semleges státuszúként is várja, hogy egy ilyen rangos tornán teniszezhessen.

Medvedev kétszettes győzelemmel biztosította a helyét a legjobb 4 között

Daniil Medvedev Tokióban tapasztalta meg, milyen nagy élmény olimpián szerepelni, a következő olimpiáját is várja.
Oroszország hagyományosan eredményesen szokott szerepelni az olimpiákon – a párizsin nem így lesz.
Az orosz sportolók ugyanis csak semleges státuszban és egyéni sportszámba nevezhetnek a 2024-es nyári olimpiára, mert hazájuk lerohanta Ukrajnát. Márciusban az is kiderült, hogy a hagyományos megnyitóünnepségen sem vehetnek részt.
Ahogy a Tennis Majors cikkében olvashatjuk, az orosz teniszezőknek - és a legtöbb kelet-európai nemzetnek – az olimpia mindig is többletjelentéssel járt.
A 2008-ban aranyérmet szerző Elena Dementieva a saját bevallása szerint életre szóló álmát valósította meg, amikor Pekingben nyert. Azt mondta, hogy ha az utcán megállítanak egy orosz embert, az tudja, mi az olimpia, míg ha a kérdés mondjuk a Roland Garrosra vonatkozik, akkor csak üres arcokat lát.
Ami külön érdekesség a Grand Slam-tornát soha nem nyerő, de mind a négy GS-en legalább az elődöntőig (a 2004-es Roland Garroson és US Openen egyaránt a fináléig) eljutó Dementieva mellett másik két orosz lány állhatott fel a dobogóra Kínában Dinara Safina és Vera Zvonareva személyében.
Na, Párizsban ehhez hasonló sem fordulhat elő.
picture

Fucsovics legyőzésével indult meg a címvédés felé Medvedev Miamiban

Az 1996-ban Garrost, 1999-ben pedig Australian Opent nyerő Yevgeny Kafelnikovnak is a legféltettebb kincsei közé tartozhat a a Sydneyben megszerzett olimpiai aranya.
Daniil Medvedev készségesen bevallotta, hogy amikor bekerült a Tour mezőnyébe, nem gondolta, hogy az olimpiák tenisztornája olyan nagy dolog lenne.
Kétségtelen, hogy ebben a sportágban a négy major jóval nagyobb presztízzsel rendelkezik. De ha megkérdeznénk mondjuk az Atlantában, tehát otthoni környezetben olimpiai bajnok Andre Agassit, az egymás után két olimpiai aranyat (hazai pályán, Londonban, majd Rióban) begyűjtő Andy Murrayt, a Pekingben egyesben, Rióban párosban első Rafael Nadalt, az Athénban az egyéni és a páros győzelmet is behúzó Nicolás Massút, minden bizonnyal nagyon büszkén emlékezne vissza a saját győzelmére.
Nem beszélve arról, hogy például a riói torna féri egyes versenye szédületes színvonalú meccseket hozott, az élen az ezüstéremig menetelő Juan Martín del Potro partijaival, aki többek között Novak Djokovicot és Rafael Nadalt is legyőzte.
picture

Közel volt a bravúrhoz a hazai kedvenc, de végül Medvedev követte Alcarazt a döntőbe

Medvedev véleménye 2021-ben változott meg, amikor a tokiói olimpián maga is részt vett, ahol a negyeddöntőig jutott, a későbbi negyedik Pablo Carreño Bustától kapott ki két játszmában.
A 2020-ban ATP vb-t nyerő orosz alig várja az olimpiát, még akkor is, ha nem játszhat hazája színeiben.
"Számomra ez nagyon fontos, mert Tokióban ott voltam, de csak úgy mentem oda, mint egy másik versenyre, megpróbáltam jól játszani és nyerni" - mondta Medvedev a Monte-Carlo Mastersen hétfőn az újságíróknak.
"És amikor ott voltam, azt éreztem, hogy hűha, igazából van valami különleges benne, amit azelőtt nem éreztem. Nagyon motivált lettem tőle, és jól akartam teljesíteni. És amikor a negyeddöntőben kikaptam, sokkal csalódottabb voltam, mint valaha - persze az elveszített Grand Slam- döntők is fájnak, így túl nehéz választani, de egy ideig nagyon-nagyon magam alatt voltam az ottani vereség után.
Ezért úgy döntöttem, hogy amikor csak tudok olimpián játszani, ott akarok lenni, azt akarom képviselni, amit képviselni tudok. Ha nem az orosz zászló alatt, akkor is tudom, hogy ki vagyok, tudom, hogy miért teniszezek, és egész életemben így játszottam. Szóval odamegyek, megpróbálok jól játszani, megpróbálom büszkévé tenni magam és néhány embert is, és meglátjuk, hogy mi lesz."
picture

Medvedev óriási szíve és zseniális taktikája is kevés volt Sinner ellen a döntőben

Mivel Medvedev idén az egyéni semleges sportolók csoportjában szerepelhetne az olimpián, ez azt jelenti, hogy nem vehetne részt a megnyitó ünnepségen.
Medve nem akart belemenni a döntés értékelésébe, de azt mondta, hogy "sok igazságtalan dolog van a világon”, és megígérte, hogy csak a saját dolgával fog foglalkozni.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés