Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Medvedev idén is jó formában utazik Miamiba, és olyasmire készül, ami még sosem sikerült neki

Németh Dániel

Publikálva 20/03/2024 - 18:58 GMT+1

Daniil Medvedev elképesztő formában indította a 2023-as szezont, amelynek talán a Miami 1000-es verseny volt a csúcspontja. Az orosz teniszező egyetlen szettet bukott a héten, a döntőben pedig tulajdonképpen simán legyőzte Jannik Sinnert. Medvedev most is ott van az esélyesek között, és a játéka alapján nem kizárt, hogy életében először megvédi a címét egy versenyen.

Miami Open : Medvedev legyőzte Sinnert a döntőben

Az orosz teniszezőnek önbizalmat adhat az Indian Wells-i döntő.

„Sosem kezdtem még ennyire jól szezont” – jelentette ki Daniil Medvedev azt követően, hogy legyőzte Jannik Sinnert a Miami 1000-es verseny döntőjében. Az orosz megállapításával nehezen lehetett vitatkozni: ugyan az Australian Openen váratlanul korán, már a 3. fordulóban kiesett, utána négy egymást követő versenyen döntőbe jutott, amiből hármat meg is nyert. Ebben az időszakban csak az Indian Wells-i körülményeket különösen élvező Carlos Alcaraz tudta megfékezni.
Miamit 29-3-as mérleggel hagyta el, és nem csak a begyűjtött skalpokra, de a leküzdött akadályokra is büszke lehetett. Korábban meggyőződése volt, hogy a sivatagi körülmények nem kedveznek a teniszének, ehhez képest Dohában és Dubajban egyaránt tornát nyert. Indian Wellsben pedig a sivatag mellett a pályák sebessége is ellene dolgozott, mégis átrágta magát a mezőnyön, amivel sikerült bizonyítania, könnyebben ki tud mozdulni a komfortzónájából, mint azt gondolta.
Ezek után Miami – fullasztóan meleg időjárás ide vagy oda – a gyors pályáival szinte ujjgyakorlatnak bizonyult az orosz számára. Bár a sorsolása kedvező volt (az elődöntőig vezető úton nem találkozott top 50-es játékossal), az önbizalmáról mindent elárul, hogy csupán a Karen Khachanov elleni elődöntőben veszített szettet, a döntőben pedig az öntudatra ébredés határán lévő Jannik Sinnert állította meg.
picture

Így billent át a mérleg nyelve Medvedevről Sinnerre - az AO-döntő legszebb és legfontosabb pontjai

A tavalyi sikerével ráadásul egy olyan trófea került a kezébe, amit hosszú ideje nem emelhetett a magasba: a 2021-es torontói sikere óta ez volt az első 1000-es címe. „Már vagy másfél éve nem nyertem ekkora trófeát” – nyilatkozta az orosz teniszező. „A vége azért egy picit remegős volt. Nem mondanám, hogy befeszültem, mert nem félek a győzelemtől. De a kezek egy kicsit megremegnek ilyenkor, és nehezebb adogatni. Sikerült összeszednem magam, és aztán le is zártam a találkozót.”
„Általában véve imádom a kemény pályákat. Ha rajtam múlna, csak kemény pálya lenne, de persze teljesen megértem, hogy ez nem igazságos. Ezen a borításon érzem legjobban a játékot. Tudom, hogy képes vagyok füvön és salakon is jól játszani, de a kemény pályákon tartom a leggördülékenyebbnek a teniszemet. Kemény pályán nem kell a legjobb teniszem ahhoz, hogy meccseket nyerjek. És ez nagy különbség.”
Medvedev karrierjében az volt a 19. tornagyőzelem, pár hónappal később pedig a 20. sikerét is begyűjtötte. Érdekesség, hogy mind a 20 győzelmét különböző helyszínen szerezte meg, vagyis egyetlen versenyt sem tudott egynél többször megnyerni. A sorozat – tekintve, hogy rohamosan fogynak a megnyerhető kemény pályás versenyek – előbb vagy utóbb megszakad, és erre talán már Miamiban meglesz az esélye az orosznak.
Medvedev sorsolása nem tűnik egyszerűnek. Az első mérkőzésén Fucsovics Márton vagy Max Purcell vár rá, utána Cameron Norrie jöhet, majd az az Ugo Humbert, akit némi túlzással a mumusának is nevezhetünk. A nyolc között Casper Ruud vagy Taylor Fritz érkezhet a kiemelés alapján, az elődöntőben pedig megismétlődhet a tavalyi döntő Sinner ellen. Nagy különbség azonban, hogy egy ilyen meccsen már inkább az olaszt tekinthetnénk esélyesnek.
picture

Miami Open : Medvedev legyőzte Sinnert a döntőben

Van még egy érdekes, és kevésbé tárgyalt statisztika is az orosz kapcsán: lassan egy éve nem nyert versenyt. Tavaly ilyenkor már három cím is a zsebében volt, és végül ötnél állt meg – az utolsót azonban Rómában szerezte meg, még májusban. Hogy ezt viszonylag ritkán emlegetik, leginkább annak köszönhető, hogy Medvedev formája nem esett vissza, május óta öt fináléja volt, köztük két Grand Slam, csak épp megnyerni nem sikerült ezeket.
Az orosznak várhatóan most sem lesz könnyebb dolga, hiszen Indian Wellsben kifogástalan volt az Alcaraz-Sinner páros játéka, és mindketten otthonosan mozognak Floridában is. Két évvel ezelőtt Alcaraz itt szerezte meg az első 1000-es címét, Sinnernek pedig már két döntője volt ezen a helyszínen: az első 2021-ben, a második 2023-ban. A verseny előtt tehát ők tűnnek a legnagyobb esélyesnek, de azt már sokszor megtanultuk, sosem szabad lebecsülni Medvedev ravaszságát.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés