Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Mind őrültek vagyunk. Így kell meccseket nyernünk” – Medvedev meglepetésre készül Indian Wellsben

Kálmán Laci

Frissítve 12/03/2024 - 16:27 GMT+1

Daniil Medvedev ott van a legjobb tizenhat között az Indian Wells-i 1000-es tornán, miután legyőzte Sebastian Kordát a második fordulóban. Grigor Dimitrov jön neki a következő körben, aki ellen kemény meccsre számíthat. Az orosz még a torna előtt beszélt a Clay-nek az emlékezetes Australian Open-döntőiről, karrierje legnagyobb mentális kihívásairól és az őrült rutinjairól.

Megszorongatta Medvedevet a fiatal amerikai, de túlélte a brékparádét hozó meccset az orosz

2022. január 27.

Vannak napok egy ember életében, még egy Grand Slam-bajnok profi teniszező életében is, amelyeket sehogy sem tud kiverni a fejéből. Daniil Medvedev számára 2022. január 27. feltétlenül ilyen. Ez az a nap, amikor 2-0-s szettelőnyben volt Rafael Nadal ellen az Australian Open döntőjében.
„Van sok olyan dolog, ami úgy beférkőzte magát az agyamba, hogy egész egyszerűen kitörölhetetlen” mondta Medvedev a Clay-nek adott interjújában. „Vannak dolgok, amelyek teljességgel megmagyarázhatatlanok.”
„Ilyen a két évvel ezelőtti Rafael Nadal elleni Australian Open-döntő. Ez volt életem eddigi legnagyobb mentális kihívása. A döntő, amit elvesztettem, és a vereség, amelyet nagyon nehezen tudtam megemészteni. Általában túllépek a meccseken, és előretekintek. Ehhez azonban újra és újra visszatérek. De sokat tanultam belőle, talán jobb játékos is lettem ennek köszönhetően.”
Persze az idei AO-döntő sem volt akármi Jannik Sinner ellen, amelyet szintén 2-0-ról veszített el. Igaz, itt annyiban más volt a helyzet, hogy nagyon komoly fizikális terhelés után, maratoni meccseket követően jutott be a fináléba.
„Fizikálisan volt kimerítő, mentálisan kevésbé. De büszke vagyok a teljesítményemre. A meccs utáni elemzés azt mutatta, hogy igazából alig rontottam el valamit, nem sok mindent csináltam rosszul. Talán csak néhány pontot. Jó érzésekkel hagytam el Ausztráliát, érzelmileg két nap alatt kihevertem a dolgot. Fizikálisan sokkal nehezebb volt, azt elismerem.”
picture

Daniil Medvedev több mint másfél évtizede nem fordít hátat a Bayern Münchennek

Fotó: AFP

Medvedev híres arról, hogy utólag nagyon pontosan képes felidézni egy meccs szinte valamennyi fontos pillanatát.
„Emlékszem sok helyzetre. Breaklabdákra, fontos pontokra. Olyanokra is, amelyeket megnyertem, és olyanokra is, amelyeket elvesztettem. Ez egy fontos képességem. Még évek múltán is emlékszem jó sok mérkőzésre.”
A teniszezők híresek a rutinjaikról, a már-már kényszeres dolgaikról. Sokaknak Rafa palackpakolgatása, meg a szerva előtti rutinja ugrik be elsőre, de gyakorlatilag valamennyi játékosnak megvannak a maga heppjei.
„Rengeteg rutinom van, amelyek nagyon fontosak nekem. Persze időről-időre meg kell őket változtatni, mert különben nem működnek. Én például a meccseim előtt pontban két és fél órával eszem. Egy másodperccel sem korábban vagy később. Ezen nem változtatok."
Mi, teniszezők őrültek vagyunk. A kérdés az, hogy miként tudjuk ezt az őrületet a magunk javára fordítani, hogy a segítségével meccseket nyerjünk. Ez az, ami hajt engem.
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

Medvedev arról is beszélt, hogy korábban dolgozott mentálhigiénés szakemberrel, úgy érzi azonban, hogy már nincs rájuk szüksége.
„2022-ben volt pszichológusom. De már nincs rá szükségem. Most maguktól mennek a dolgok, folyamatosan új erőforrásokat fedezek fel magamban. Képes vagyok nagyon mélyen magamba nézni. Ez egy folyamatos kapcsolat önmagammal.”
Nemrég csatlakozott Medvedev csapatához Gilles Simon. A francia érkezéséről, az ebben rejlő lehetőségekről Szántó Petra beszélt egy héttel ezelőtt a Salakblog Podcastben.
„Meg akarom lepni az ellenfeleimet, új taktikai elemeken dolgozom jelenleg. Megvannak a tervek, már csak át kell ültetni őket a pályára. Ausztráliában már elkezdtem, megnézzük, hogy megy Kaliforniában. Persze óvatosan kell ezeket csinálni, nem szabad radikálisan."
Szerintem meg fogom lepni az embereket Indian Wellsben.
Medvedev beszélt a teniszben tapasztalható trendekről is. Például arról, hogy lassul a tenisz, aminek ő nem igazán örül.
„A labdák nehezebbek, a pályák lassabbak, sok a hosszú labdamenet. Öt éve más volt a helyzet, tíz éve megint más. Meglátjuk, mi lesz tíz év múlva. Lehet, hogy gyors lesz minden, csak szerva-röpte megint. Az, hogy most lassul a játék, nem kedvez a teniszemnek. Ugyanakkor a fizikális terhelés az nagyon nagy. Eléggé sok is a sérülés.”
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

Szóba került a Laver-kupa, annak következő helyszíne, Berlin, Berlin kapcsán pedig a Bayern is. Nemrég írtunk részletesen arról, milyen kapcsolat fűzi Medvedevet a csapathoz.
„Nagy Bayern-fan vagyok, mindig nekik drukkolok. Legalább ötször voltam Németországban, szeretem azt az országot. Várom a Laver-kupát, hogy Berlinben lehessünk. Szép emlékek fűznek oda.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés