Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal a végsőkig harcolni fog a formája visszanyeréséért, már a 2023-as szezonra is készül

Takács Márton

Frissítve 15/11/2022 - 21:26 GMT+1

Nitto ATP Finals: Rafael Nadal a második mérkőzését is elég simán elveszítette a szezonzáró torinói ATP-világbajnokságon, Taylor Fritz után Felix Auger-Aliassime is legyőzte őt. A meccs utáni sajtótájékoztatón a tőle megszokott szimpatikus és reális értékelést adta a saját helyzetéről, és már a terveiről is beszélt, ami igen jó munícióval láthatja el a teniszért rajongókat.

Rafael Nadal egy egész alakos széttárt kezű emojiként fogadta keddi teljesítményét

Fotó: AFP

Rafael Nadal Felix Auger-Aliassime-tól is kikapott a vb-n, de azt mondta, hogy nincs oka panaszra.
Ami történik, az nem nagy meglepetés.
Többek között ezt is mondta Rafael Nadal a keddi sajtótájékoztatóján, miután két sima játszmában, 6:3, 6:4-re kikapott Felix Auger-Aliassime-től. Angolul ez úgy hangzott, hogy "what’s going on is not a big surprise", amiről sokaknak eszébe juthat Marvin Gaye korszakos albuma és címadó dala, a What’s Going On.
Ahogy Simon Chambers írja cikkében a Tennis Majors oldalán, 2009 óta először fordult elő, hogy Nadal négy egymást követő mérkőzést is elveszít. Ezzel már egy kisebb csodára lenne szüksége ahhoz, hogy két betlije után továbbjusson a vb-csoportjából. A spanyol még soha nem nyerte meg a világbajnokságot, ez az egyetlen valamirevaló cím, amit még soha nem sikerült elhódítania.
Hivatalos nyilatkozatában már előretekintett, és Örkény István nyomán igyekszik bizakodva nézni a jövőbe, megpróbál jó formában érkezni Melbourne-be, hogy megvédje az Ausztrál Open-címét. Ha már AusOpen, Novak Djokovicról kedden derült ki, hogy minden bizonnyal ott lehet jövőre a tornán, amelyet idén kihagyni kényszerült. Mehetnek majd az oltások kettejük között, már hogy a poénok szintjén.
Röviden a keddi meccsről. 3:3-nál kiharcolt két bréklabda után Nadal 40-0-ről bukta el a szervagémjét, a játéka itt teljesen váratlanul szétesett. Elkezdett rengeteget hibázni, és bár Auger-Aliassime egyáltalán nem játszott rosszul (sőt, ütött 14 nyerőt, tízzel többet, mint Rafa), de a 22-szeres Grand Slam-győztes gödörbe került, egyre több rossz labdamenetet produkált, így inkább a spanyol veszítette el az első játszmát.
picture

ATP-vb: Auger-Aliassime ki-ki meccsen verte Nadalt, bajban a 22-szeres GS-bajnok

A Taylor Fritz elleni és a kanadaival szemben mutatott eddigi teljesítménye meg sem közelítette azt a produkciót, amit nyilván Nadal is elvár magától. Miközben a második szett elején csodálatos pontokat csinált, de a hullámzásokkal megint jöttek az érthetetlen hibák. 1:1-nél elveszítette az adogatójátékát, szett-és brékelőnybe került 14 évvel fiatalabb ellenfele.
1:3-nál bréklabdáról fordította meg a gémet Nadal, és megint felsejlett egy szorosabb parti reménye. Nem sokáig. A remekül adogató kanadai, aki 81%-ban hozta a pontokat az első adogatásai mögött 4:2-re meglépett, 5:4 után pedig kiszerválta a meccset.
Ahogy Párizsban a Tommy Paul, aztán már itt Torinóban a Taylor Fritz és most a Felix Auger-Aliassime elleni mérkőzésről mind elmondható, hogy Rafael Nadal elég nagy bizonytalanságot hagyott maga után azzal kapcsolatban, hogy hol tart a játéka és a kondíciója.
Nem kecsegtet sok jóval a közeljövőre nézve a mutatott játéka. Persze tavaly év végén meg a koronavírus-fertőzése után sem tudhattuk, mire lesz képes, aztán megnyerte az Australian Opent és a Roland Garrost is, vagyis nála sose lehet tudni. Most viszont valószínűleg még ő is tanácstalan.
picture

Nem indult jól Nadal vb-je, kikapott Fritztől a csoportkörben

És akkor vissza a nyilatkozatokhoz.
Annak ellenére, hogy kedden is elég egyoldalú meccsen maradt alul, Rafael Nadal arra törekszik, hogy a meglévő pozitívumokat átvigye a Casper Ruud elleni utolsó, torinói csoportmeccsére.
"Van néhány pozitív dolog. Az elmúlt három hétben két tornán tudtam játszani. Ez a pozitívum, amire egy ideje nem voltam képes. Nem hiszem, hogy elfelejtettem, hogyan kell teniszezni, vagy hogyan legyek elég erős mentálisan. Csak vissza kell szereznem ezeket a pozitív érzéseket, az önbizalmat és az erős mentalitást, amire szükségem van ahhoz, hogy azon a szinten legyek, amin szeretnék lenni" - mondta Nadal a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján az ATP cikke alapján.
Nem tudom, hogy újra elérem-e ezt a szintet. De amiben nem kételkedem, az az, hogy meg fogok halni érte.
picture

Egy eszméletlenül szép fotó Rafael Nadalról

Fotó: AFP

Nadal a szezon első felében kiemelkedő teljesítményt nyújtott, négy tornagyőzelmet szerzett, köztük az Australian Openen és a Roland Garroson. Wimbledon óta azonban sérülés miatt mindössze nyolc egyéni Tour-szintű mérkőzést játszott. És ezek közül annyit nyert meg, amennyit el is veszített, négyet-négyet. Ahogy Szabó Gábor említette a közvetítésben, két megnyert Grand Slam-tornával nem lehet senki idényét rossznak minősíteni, még ha a spanyol esztendejének második fele nem is alakult jól.
A 36 éves teniszezőnek nehéz dolga volt már Fritz adogatásával is a nyitómeccsén, maga is elismerte, hogy Auger-Aliassime ellen is ez volt a helyzet a fogadások terén.
"A végsőkig harcolni fogok, de amikor a dolgok így alakulnak, nehéz változtatni a dinamikán és az eredményen, különösen ilyen körülmények között. Ezen a felületen, nagy szerválók, nagyszerű játékosok ellen játszva nincs semmi okom a panaszra, csak el kell fogadnom, hogy ez van most. Az ellenfél jobban játssza a kulcspontokat."
Majd a rá váró feladatokra is rátért a Tennis Majors szerint.
"Elég nehéz hónapokon mentem keresztül. Csak el kell fogadni, hogy holnap elkezdődik a 2023-as szezonom. Ez minden. Az egyetlen dolog, amit tehetek, hogy folytatom a munkát, és megteszem azokat a dolgokat, amelyeket meg kell tennem, hogy esélyt adjak magamnak arra, hogy 2023-ban valódi esélyekkel induljak. Ez a lényeg."
picture

Nadalnak kedden is csak apró momentumai voltak

Fotó: AFP

Karrierje egyik legnagyobb menetelését produkálta Nadal, amikor januárban megnyerte 21. GS-címét Melbourne-ben. Most már előre gondolkodik, azon, hogy visszatér Ausztráliába, remélhetőleg sérülésmentesen.
"Mi történhet Ausztráliában? Nem tudom. Marad másfél hónap. Mit tehetek, hogy pozitív esélyeket adjak magamnak egy jó szezonra jövőre? Mint mindig, elég alázatosnak kell lennem ahhoz, hogy elfogadjam, hogy kihívás előtt állok, hogy az elmúlt hat hónap nagyon nehéz volt számomra, és többet kell dolgoznom, és vissza kell szereznem azokat a dolgokat, amelyeket elvesztettem, mert nem tudtam megfelelően edzeni, nem tudtam megfelelően versenyezni.
Most keményen kell dolgoznom, minden egyes nap pozitív maradok, elfogadom a kihívást, elfogadom, hogy még egy kicsit szenvednem kell."
Egészen más szempontok szerint értékelt a 22 éves Felix Auger-Aliassime, akinek ez a legjobb éve, és még nagy feladatok állnak előtte.
picture

Auger-Aliassime legyőzte példaképét, Nadalt

Fotó: AFP

Az ötödik helyen kiemelt kanadai teniszező lenyűgözően állt fel a Casper Ruud elleni meglepő vereségéből a torinói vb-n, Nadal legyőzésével viszont megszerezte pályafutása első győzelmét a rangos szezonzárón.
"Még csak egy mérkőzésem volt itt, de már hozzászoktam a centerpálya körülményeihez. Ez sokat segített nekem. Úgy éreztem, ma jobb volt a játékom. Remekül ment az adogatásom, a ritörnjeim és a fonákom is sokkal jobb volt. Egyenletesebben és minőségibb módon ütöttem. Amikor így játszom, bebizonyíthatom, hogy képes vagyok versenyezni és legyőzni a világ legjobb játékosait is" – kezdte önbizalomtól duzzadóan a mondandóját Auger-Aliassime.
A Pala Alpitour utolsó csoportmérkőzésén Taylor Fritz ellen lép majd pályára, és elmondása alapján az elődöntőbe szeretne bejutni debütánsként is.
"Egy győzelemmel és egy vereséggel állok most. Ha két győzelmet szerzek, remélhetőleg továbbjutok, szóval meglátjuk, hogy alakul. Két nap múlva készen állok a Taylor elleni meccsre. Nem lesz könnyű. Nagyon jól játszik idén, és ezek a körülmények tökéletesek számára.
Toni Nadal tapasztalatát fogom használni ezekben a helyzetekben. Ő nagy segítségemre volt. Nagyon tisztelem őt és a családját. Különleges dolog itt játszani Rafával, Tonival, de ugyanakkor versenytársak vagyunk, és a legjobbat próbáljuk kihozni magunkból" - nyilatkozta Auger-Aliassime.
picture

Auger-Aliassime elég jó második fél évet zár majd Torinóban

Fotó: AFP

A 22 éves játékos nagyon örült, hogy három próbálkozás után először sikerült legyőznie gyermekkori példaképét, Nadalt. A kanadai közel járt a bravúrhoz a páros legutóbbi, májusi, Roland Garroson rendezett találkozóján, de a spanyol végül egy ötszettes, emlékezetes mérkőzésen megmutatta, hogy a párizsi salak még az ő felségterülete.
"Nem voltam biztos benne, hogy egy nap itt leszek-e, vagy csak álmodozhatok róla. A korkülönbség óriási, és ez bizonyítja, hogy milyen bajnok és milyen példaértékű ő, hiszen 36 évesen még mindig itt van, és fiatal, huszonéves srácok ellen küzd. Ő egy nagyszerű bajnok, és kiváló hozzáállása van."

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés