Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadalnak túl gyors volt Fritz játéka, nem tudta kezelni az amerikai erejét

Takács Márton

Publikálva 14/11/2022 - 11:40 GMT+1

Nitto ATP Finals: Taylor Fritz Carlos Alcaraz sérülése miatt lehet ott az ATP-világbajnokságon, életében először, és ha már ott lehet, másodszor is legyőzte idén az első kiemelt Rafael Nadalt. Nadal még sosem nyerte meg az évzáró vb-t, és a vasárnap este mutatott formáját elnézve idén sem fogja.

Rafael Nadal csak egy szetten át tudott versenyképes maradni

Fotó: AFP

Rafael Nadal dicsérte az őt legyőző Taylor Fritzet az ATP-vb első napján.
Különböző módokat találhatunk arra a végén, hogy megmagyarázzuk, mi történt, de Taylor Fritz nagyon jól játszott.
Rafael Nadal nagyon boldogan nyilatkozott a torinói vb rajtja előtt az évéről és a világbajnokságról, arról, hogy itt lehet, de a pályán való bemutatkozása nem sikerült jól. Az őt Indian Wellsben is legyőző, vb-debütáns Taylor Fritz 7:6 (3), 6:1-re múlta felül egy eléggé egyoldalú mérkőzésen.
A 22-szeres Grand Slam-győztes spanyol lenyűgöző trófeagyűjteményéből a szezonzáró ATP-torna az egyetlen rangos cím, amely még hiányzik onnan. Még nehezebb dolga lesz innentől, mint előzetesen gondolni lehetett, mert vereséget szenvedett a csoportja legkevésbé erős riválisának tartott Fritztől. A játéknap Casper Ruud némileg meglepő sikerével kezdődött, a norvég Felix Auger-Aliassime ellen győzött.
Aztán az esti meccsen Nadal az első szettben még tartotta magát, néhány káprázatos megoldásra, látványos röptére és ritörnre is futotta az erejéből, de a rövidítésben elbukott játszma után már csak Fritz jeleskedett. Nadal rengeteg hibával játszott, láthatóan nem volt megfelelő fizikai állapotban sem. A második adogatásai mögött mindössze 40%-ban hozta a pontokat (Fritz 78%-ban), nem maradt esélye. Az amerikainak egyetlen bréklabdával sem kellett szembenéznie a partin.
Olyan nagyon ezen nem is lehet csodálkozni. Nadalnak tíz héten belül ez mindössze a második mérkőzése volt. Zsinórban három vereséget szenvedett szeptember óta, ráadásul mindhárom alkalommal amerikai teniszezőtől kapott ki. A US Openen Frances Tiafoe, szűk két hete Párizsban Tommy Paul, most pedig Torinóban Fritz volt a jobb nála.
picture

Nem indult jól Nadal vb-je, kikapott Fritztől a csoportkörben

Fritz remek teljesítményt nyújtott, az Indian Wells-i döntő után megint legyőzte Nadalt.
"Nagyszerű érzés. Úgy éreztem, hogy a csoportból való továbbjutási reményeim szempontjából, nagyon fontos lesz ez a meccs. Nem akartam magam olyan helyzetbe hozni, hogy győznöm kelljen, ha tovább akarok jutni. Kijöttem, és remek meccset játszottam, nem is lehetnék boldogabb" - mondta.
A torinói mezőny utolsó pozícióban jegyzett, 8. kiemeltje domináns játékkal mutatta meg, hogy jogosan tartozik a mezőnyhöz, mivel szervájával és tenyeresével uralta a mérkőzést.
"A pálya határozottan gyors. Nekem a gyors jót borítás jót tesz az adogatásomnak és a fonákomnak is" - magyarázta Fritz a pályán adott interjújában.
"Úgy érzem, hogy a különböző sebességeknek mindig vannak olyan részei, amelyek segítik a játékomat, és olyanok, amelyek ártanak neki. Egy lassabb pályán sokkal több időm van arra, hogy előkészítsem a fonákomat."
Az amerikai 12 próbálkozás után először nyert Top 3-as ellenfél ellen.
picture

Taylor Fritz nagy győzelmet aratott

Fotó: AFP

Nadal részéről azonban nyoma sem volt a pániknak a Pala Alpitouron elszenvedett nyitó veresége ellenére sem, ahol szerinte egy döntő tényező sokba került neki a Zöld csoportbeli meccsén.
"Nekem kevesebb időm van, mint neki, hogy azt tegyem, amit a labdával akarok. Úgy éreztem, hogy minden olyan gyorsan megy. Amikor ez történik, általában stressz alatt vagy, és nincs időd arra, hogy olyan ütést produkálj, amilyet szeretnél" - mondta Nadal a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón az ATP cikke alapján.
A 36 évesen is vébéző Nadal elismerte, hogy nehézségekbe ütközik, ha egy sérülés utáni kihagyás után azonnal magas szintű ellenfelekkel kell megmérkőznie.
"A meccs legtöbb pontján én védekező pozícióban voltam, ő pedig támadó pozícióban. Ez történt. Sérülésből visszatérve nem normális már az első nap topjátékosok ellen játszani. Ez történik, amikor az ember Masters 1000-eseken és az ATP-vb-n teniszezik."
picture

Nadal próbálkozott, de hiába

Fotó: AFP

Nadal elismerően beszélt Fritzről, aki John Isner 2018-as szereplése óta az első amerikai játékosként vesz részt a szezonzárón. A 25 éves teniszező kevés jelét mutatta az idegességnek, tiszta ütéseivel hatékonyan futtatta meg Nadalt a pályán.
"Nem tudtam kezelni az erejét. Nyilvánvaló, hogy ilyen felületen nagyon jól kell játszani. Nincs időd taktikán gondolkodni. Nincs idő. Olyan gyorsan mennek a dolgok. Ha úgy szerválsz, ahogy Fritz szervál, akkor állandó nyomás alatt vagy. Ha valaki így adogat, akkor a fogadásnál minden ütést megpróbál. Jól játszott, tőlem meg nem volt elég, amit nyújtottam" – zárta első meccsének értékelését Nadal.
Következő ellenfele a Tour egyik legjobb formában lévő játékosa, a sorozatban három tornát nyerő Felix Auger-Aliassime lesz.
"Ez már egy olyan ki-ki mérkőzés, mint egy normális verseny, hiszen a vesztes kiesik a tornáról. Elfogadom, hogy jobb dolgokat kell csinálnom. Remélem, hogy készen állok arra, hogy ez megtörténjen. Felix hihetetlenül játszva fejezte be a szezont, három tornát nyert zsinórban, olyan jól játszott. Ez egy újabb nagy kihívás lesz."
picture

Ez nem Nadal napja volt

Fotó: AFP

via ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés