A világranglista-11. Danielle Collins kálváriája nem csak a nőknek szolgálhat például.
"Úgy érzem, hogy én már mindent tudok a férfiak testi problémáiról. Erekciós problémák, reggeli merevedés, fiatal nők, korai magömlés. Minden könyv és film tele van velük.
Hol van a menstruációs ciklus? A női ejakuláció és vágy? Azokkal mi van? Az egész lényege az, hogy az egészet nem kéne tabuként kezelni.
Wimbledon
Osaka visszalépett Wimbledontól, lemondta a tornát a korábbi döntős is
18/06/2022 14:03
Mondjuk, ha a férfiak menstruálnának, mást se hallanánk.
- ezt az elbűvölően tehetséges norvég színész, Renate Reinsve mondja Julie-ként Joachim Trier A világ legrosszabb embere című filmjének egyik nagyszerű, baráti társaságban töltött vacsorajelenetében. Ebben a lenyűgöző filmben kábé minden jelenet és dialógus nagyszerű, nem először idézünk belőle és még fogunk is más cikkekben.

Renate Reinsve és az ő örökbecsű mondata

Fotó: Eurosport

Az Eurosporton igyekszünk rendszeresen foglalkozni a közbeszédben sajnos tabuként kezelt, vagy alig említett témákkal. Még 2016-ban jelent meg egykori kollégánk, Csatári Flóra a Lesznek sportolók, akik az olimpia alatt menstruálnak! c. emlékezetes és fontos cikke, és röviden érintettük már azt is, hogy a WTA-világranglista 11. helyén álló Danielle Collins mennyit szenvedett, és hogy endometriózis miatt sürgősségi műtétre volt szüksége tavaly.
Danielle Collins csak tavaly tavasz óta hatalmas utat tett meg addig, hogy idén a fináléig menetelhessen az Ausztrál Openen, vagy hogy Miamiban a negyeddöntőig jusson.
Szűk egy éve, tavaly áprilisban ugyanis egy teniszlabda méretű cisztát távolítottak el a szervezetéből.
"Annyi tanácsot kaptunk az évek során, és nekem is az jutott, hogy a fájdalmas menstruáció normális, a gyulladáscsökkentők rendszeres szedése pedig szintén az, ezért úgy éreztem, hogy ez olyasmi, amivel meg kell birkóznom” mondta Collins az AusOpenen aratott negyeddöntős győzelme után a Sky Sports-nak.

Danielle Collins az Ausztrál Open idei döntőjében

Fotó: AFP

"Végül eljutottam arra a pontra, hogy sem fizikailag, sem mentálisan nem tudtam tovább kezelni a fájdalmat. Miután sikerült megkapnom a megfelelő diagnózist és sikeresen átestem a műtéten, úgy éreztem, hogy ez nagyon sokat segített rajtam.
Ha egy hónap több hetében ilyen típusú fizikai fájdalommal küzd az ember, akkor nem tudja magát olyan helyzetbe hozni, hogy képes legyen kiegyensúlyozottan teljesíteni és a legjobb formáját hozni, akár sportolóként, akár magánemberként."
A 28 esztendős Collins azon is elgondolkodott, hogy mit érhetett volna el a pályán egy korábban megállapított diagnózissal.
"Úgy gondolom, hogy ha egy kicsit korábban kaptam volna meg a diagnózist, biztosan jót tett volna nekem. De ez is csak egy olyan dolog, ami nem történt meg, most már jobb, hogy képesek voltunk műtétileg helyrehozni. Azóta a legjobb életemet élhetem, és normális embernek érezhetem magam."
Collins tavaly a közösségi médiában jelentette be, hogy miért vetette alá magát endometriózis miatt műtétnek. Ez egy olyan állapot, amikor a méhnyálkahártyához hasonló szövetek más helyeken, például a petefészkekben és a petevezetékekben kezdenek növekedni. Ez a fájdalmas rendellenesség a méhben és a méh körül súlyos fájdalmat okozhat a nők menstruációs ciklusai alatt.

Szerva itt

Fotó: AFP

Az amerikai teniszezőnek az operáció előtt a világranglista 23. helye volt a csúcs, 2016-ban szerzett főiskolai diplomája óta, tehát öt (!) éven át szenvedett ezzel a problémával. Azzal, hogy nyitott egy topikot erről, nagy reményeket fűz ahhoz, hogy destigmatizáljon mindenféle vitát a nők menstruációs ciklusa körül.
2021-ben a Roland Garroson beszélt a tapasztalatairól: "Azt hiszem, ez olyasmi, amit néha, amikor ilyen fájdalmas pillanatokkal szembesülünk, megtanulunk elfogadni. Nekem pedig a dolgok kezdtek túlságosan abnormálissá és igazán egészségtelenné válni, és ez nagy pusztítást okozott bennem abban az időben.
Érdekes módon néhány sérülés is előjött ez idő alatt, és úgy gondolom, hogy talán az endometriózisnak volt valami köze ehhez, ahogy a hormonális ingadozáshoz is. Kihívást jelentett, de tényleg megdöbbentő, hogy a műtét óta sokkal jobban érzem magam, különösen a korábbi hátfájásommal kapcsolatban. Már nincs semmiféle idegfájdalmam, amivel néhány évig küzdöttem.
Konzultáltam az orvosaimmal, és volt néhány téves diagnózisom is. Megkönnyebbültem, hogy folyamatosan jól érzem magam, és nem kell mindig azt kérdeznem, hogy ’Ó, ez most egy rossz hét lesz?. Ehhez kell igazítanom az edzéseimet vagy a versenyeimet?'"

A legfonákabb helyzetet már leküzdötte

Fotó: AFP

Tavaly augusztusban a WTA honlapjának adott interjújában részletesen elmesélte, min ment keresztül. Ebből már az idei AusOpen döntőjét felvezető cikkünkben is idéztünk:
"Ha nem lett volna a műtét, egyszerűen nem tudtam volna így élni az életemet.
Az a gyötrelem, amit a menstruációs ciklusaim és az endometriózis miatt átéltem, a legrosszabb fájdalmak közé tartozik, amit valaha is átéltem.
– nyilatkozta tavaly nyáron.
Az operáció során négy (!) helyen szakították át a hasfalát (az alsó hasizmok közelében, a csípőnél, a köldöknél, majd egy kicsit feljebb), de a sikeres műtét óta fájdalommentesen tud játszani, és mivel megjárta a poklot, számára nem létezik lehetetlen.

Ash Barty és Danielle Collins az AusOpen idei döntőjén

Fotó: AFP

"Időnként ijesztő volt a helyzet. Az Australian Openen elestem a pályán, az orvosnak oda kellett rohannia hozzám, hogy segítsen, mert az összehúzódáshoz hasonló görcsöket éreztem a medencém alsó részén és a hasizmaimban. Szörnyű idegfájdalmam volt, amely egészen a lábfejemig ért, ahol szó szerint elvesztettem az érzékelést, és szúró fájdalmat éreztem az egész gerincemben. Egyszerűen nem tudtam, hogy mi történik.
Annyi orvos mondta nekem, hogy a fájdalmas menstruáció normális. De fokozatosan egyre rosszabb és rosszabb lett. Azt hiszem, hogy mivel annyira fontos a karrierem, félretettem az egészségemet, mert mindig csak arra törekedtem, hogy eljussak a következő versenyre, és próbáltam edzeni. Megpróbáltam nem tudomást venni róla, és szedtem a gyulladáscsökkentőimet.
De eljutottam arra a pontra, amikor a gyulladáscsökkentők már nem hatottak, és fizikálisan egyre inkább legyengültem. Influenzaszerű tüneteim voltak, belázasodtam, hánytam, órákig a fürdőszobában voltam, nem tudtam felkelni az ágyból, olyan fájdalmat éreztem az egész testemben, hogy lehetetlen volt meccset játszani. Le kellett mondanom a tornákat, a mérkőzések közepén kellett feladnom az aktuális partit, mert annyira beteg voltam.
Nehéz volt, mert műtét nélkül nem tudnak pontos diagnózist felállítani, a képalkotó eljárások ugyanis csak egy bizonyos pontig tudnak a testbe hatolni. A méhet és azt, ahol az endometriózis szövetei növekednek, gyakran nem lehet kimutatni egy MRI- vagy CT-vizsgálattal. Így a műtét bizonyult az egyetlen lehetőségnek számomra."

Futtából megütött tenyeres - mintha nem is állókép lenne

Fotó: AFP

A műtéttel még nem volt vége Collins szenvedéseinek, de a nehezén már nyilván túl volt. Egy ilyen komoly beavatkozás esetén viszont a felépülés komoly munkát igényel a páciens részéről, amelyet nem hogy egy szimpla hétköznapi ember, de egy sportoló is nagyon meg tud érezni.
"A rehabilitációs folyamat nagyon hosszú, fárasztó, ismétlődő gyakorlatokkal próbálta megerősíteni ezt az izmot. A műtét utáni első pár napban labdára gömbölyödtem, mert annyira fájdalmas volt. Szóval ez nagyon nehéznek bizonyult. Egy teljes hétig ágynyugalomban voltam. Két hét elteltével újra elkezdtem a rehabilitációt. Aztán lassan beépítettem az erőnléti edzéseket, és két héttel a Roland Garros kezdete előtt visszatértem a pályára."
A Garroson viszont a Serena Williamszel vívott mérkőzésén elszakadt Collins hasizma, éppen az egyik olyan helyen, ahol korábban felvágták. Megint távol kellett maradnia a teniszpályáktól, pedig előzetesen úgy tervezte, hogy a teljes füves pályás szezont végigjátssza, de nem tudta. Wimbledonban azért elindult.
Elmondása szerint attól félt a legjobban, hogy újra megsérül az a terület a testén, ahol az operációt végezték. Ezt csak úgy lehetett elhessegetni, ha a gyógyulása után minél több mérkőzést játszik és újra hozzászokik, visszaszokik a pályákra, ismét előjönnek a mozdulatok, amelyeket rengeteget gyakorolt, visszatér játékának ritmusa, de mindezekhez idő kellett.
A küzdőszelleme és az önbizalma viszont a régi maradt, ezt láthattuk januárban Melbourne-ben is, a kiváló szereplésének hála január 31-én már a 10. helyig is eljutott a világranglistán. Amikor ez a cikk íródik, a floridai születésű Collins már búcsúzott a számára hazai pályának számító miami tornán, ahol a negyeddöntőben Naomi Osaka állta útját. Még előtte néhány nappal fogalmazta meg az amerikai a tennis.com-nak nyilatkozva, milyen új kihívásokat állított maga elé.

Danielle Collins hamarosan ismét top 10-es lehet

Fotó: AFP

"Megpróbálom meghatározni a céljaimat, és kis lépésekben haladni. Vannak hosszú távú céljaim is, olyan dolgok, amiket szeretnék elérni. Be akartam kerülni a legjobb 20 közé. Egy kicsit lemaradtam ezzel, ami nem baj. Idén bejutottam a top 20-ba. Még jobb, hogy egy kis időre bejutottam a top 10-be is.
Azt hiszem, ahhoz, hogy bekerüljek a top 5-be, még jobb teljesítményre, még egyenletesebb eredményekre lesz szükségem. Meglátjuk, hogy ez sikerül-e. Van néhány nagyszerű lehetőségem Wimbledon előtt."
Miamit követően az észak-karolinai Asheville-ben, majd Ukrajna ellen a Billie Jean King-kupán játszik, ahol az oroszok ukrajnai inváziójával a háttérben intenzív összecsapásokat jósol.
"Azt hiszem, ez egy érzelmi csata lesz számunkra, mivel nagyon együtt érzünk velük. El sem tudom képzelni, min mennek keresztül. Alig várom, hogy kimenjek a pályára és képviseljem a hazámat, de ugyanakkor elismerem mindazt, amivel az ukrán játékosok az elmúlt hetekben szembesültek." - mondta Collins, aki Sloane Stephens és Jessica Pegula oldalán fog versenyezni.
"El sem tudom képzelni, hogy azt tegyék, amit most csinálnak, versenyezzenek, és közben az otthoni családjukra is gondoljanak, hiszen testvéreik, férjeik, apáik vannak, akiknek valószínűleg minden nap el kell menniük harcolni." - tette hozzá.
Danielle Collins a maga nem mindennapi csatáját már megvívta, a műtőasztalon. Azóta a pályán is bizonyította rátermettségét. Az Osakával vívott meccsén viszont nem csak japán volt az ellenfele, ezúttal nyaksérüléssel küszködött. Az utolsó adogatójátékában alulról tudott csak szerválni a fájdalma miatt, ezt még Osaka is szóvá tette később.
"Remélem, jól van. Igazából még soha nem láttam, hogy ilyet csinált volna, úgyhogy szerintem elég komoly lehet a dolog.” – nyilatkozta a meccs után a négyszeres GS-győztes.
Collins meg úgy lehet vele, hogy amit az endometriózis miatt átélt, azután már jöhet bármi, úgyis lenyomja.
(ezt a cikket egy férfi írta)

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Öngyilkos akart lenni a visszavonult teniszsztár
13/06/2022 17:41
Roland-Garros
Swiatek és Gauff: Fiatalok, de már nem csak magukkal foglalkoznak
06/06/2022 18:12