Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Befut az ausztrál expressz, vagy az amerikai gyorsvonat lesz a nyerő az AusOpen női döntőjében?

Takács Márton

Frissítve 28/01/2022 - 21:13 GMT+1

A világelső, hazai pályán játszó Ashleigh Barty a favorit az Ausztrál Open női döntőjében. De az amerikai Danielle Collins olyan játékot nyújt idén Melbourne-ben, olyan fókusszal és hozzáállással teniszezik, amely eszközökkel bármelyik ellenfelét képes megzavarni. Barty vagy Collins? Ez az egy kérdés maradt a torna női versenyén, amelyre szombat délelőtt 9.00-tól az Eurosporton kapunk választ.

Barty vagy Collins?

Fotó: AFP

Ashleigh Barty vagy Danielle Collins nyeri az AusOpen női fináléját?
A világelső Ashleigh Barty döntőbe kerülésére nagy eséllyel lehetett volna fogadni az Ausztrál Open előtt is, az ő menetelése várható volt. Két éve már elődöntős volt itt, tavaly a legjobb nyolcig jutott, életében először pedig szombaton játszhat finálét a számára hazai pályát jelentő őrmezején, a melbourne-i Grand Slam-tornán.
Gyerekkorunk kedvelt sorozatának címe szerint ausztrál expresszként robogott végig az ágán. Barty magyar hangja, Szántó Petra mondta róla a Madison Keysszel vívott sima elődöntője után, hogy a világelső ausztrál jól kezelte a rá nehezedő nyomást - hazai pályán, a telt házas Rod Laver Arénában játszott -, és gyakorlatilag leütötte a pályáról a sokat hibázó, bátortalanul teniszező Keys-t.
A melbourne-i közönség lélegzetvisszafojtva várhatja, hogy kedvencük behúzza-e a 2019-es Roland Garros és a tavalyi Wimbledon után az idei Ausztrál Opent is. Egymás elleni öt találkozójukból a negyedik győzelmét arathatja a Mel Gibsonnál (William Wallace-nál) is rettenthetetlenebb Danielle Collins ellen a Rod Laver Arena tűkön ülő (és sokszor álló) közönsége előtt.
"Nagyszerű érzés, hogy a hazai Slam-verseny utolsó fordulójában is játszhatok. Nem fogok hazudni. Ez elképesztő. A szombati egy új élmény lesz számomra. Úgyhogy kimegyek, elfogadom a helyzetet, mosolygok, megpróbálom a legjobbat kihozni magamból, és bármi történjen, megtörténik. Hihetetlen január, hihetetlen nyár volt számunkra. Nagyon várom már, hogy egy utolsó esélyt kapjak, hogy tényleg kimehessek és élvezhessem, ami ránk vár." – nyilatkozta szimpatikusan Barty.
picture

Barty magabiztosan menetelt a döntőig

Fotó: AFP

A helyi remények nagyon is érthetőek.
Barty mindössze 21 játékot veszített menetelése során, szettet egyszer sem bukott. Magabiztosan játszott, a leghosszabb meccsét a negyedik körben vívta, Amanda Anisimovát "csak" 1 óra 14 perc alatt búcsúztatta. Mindössze hat órát és hat percet töltött eddig a pályán az idei AusOpenen.
2000 óta csak Serena Williams - 16 a 2016-os US Openen - és Venus Williams – 20 a 2009-es wimbledoni tornán - veszített kevesebb gémet, mint Barty egy major-tornán való döntőbe jutás során.
Nagyon egyben van a 25 esztendős teniszező, az olyan korábbi kollégái, honfitársai, mint Pat Rafter és Jelena Dokic kizárólag az Eurosportnak nyilatkoztak arról, hogy mi teszi a világelső Ashleigh Bartyt olyan inspirálóvá a pályán és azon kívül is.
A 20 éve ugyanitt negyeddöntős Dokic szerint "Ash Barty határozottan egy inspiráló nő, nem csak azért, amit a pályán tesz, és azért, mert ilyen sikeres, hanem a pályán kívül is az. Amit képvisel, az inspiráló, és sok gyerek felnéz rá, és példaképként tekint rá. Nagyon büszke az örökségére is.”
A kétszeres US Open-győztes, Melbourne-ben 2001-ben elődöntős Rafter pedig így vélekedett: "Amikor Ash Bartyt figyeltük a múltban játszani, volt néhány olyan pillanata, amikor egy kicsit elvesztette a nyugalmát, aztán küzdött, majd visszatért a régi kerékvágásba. Az év első meccsén, amikor Coco Gauff ellen játszott, fejben nagyon jó volt, és azóta sem hagyott ki egy ütemet sem, remélem, hogy ez így is marad."
picture

Barty - Keys - Australian Open

Barty megőrizheti hibátlan rekordját a Slam-döntőkben, és ha ez sikerülne neki, akkor Serena Williams után ő lenne a második aktív női játékos, aki három különböző borításon is majort nyert. Ha már szóba került a Garros, Barty két Grand Slam-címe közül az elsőt Párizsban szerezte meg többek között Jessica Pegula, Danielle Collins, Madison Keys és Amanda Anisimova legyőzésével. Barty mind a négyüket legyőzte ebben a két hétben Melbourne-ben is. Ez jó ómen lehet neki, amire nyilván áment mondana.
Míg az első kiemelt a sorsolás felső ágán jutott a döntőbe, a 28 éves Collinsnak a legjobb formáját kellett hoznia, és először fordult elő egy GS-en, hogy egymás után szetthátrányból fordított meg két meccset is, Clara Tauson és Elise Mertens ellen.
Alize Cornet és a hetedik kiemelt Iga Swiatek elleni, két szettben aratott győzelmével pedig felülmúlta három évvel ezelőtti, Australian Open-elődöntős szereplését.
"Kivételes, ahogy megüti a labdát. Azt hiszem, ahogyan képes irányítani az alapvonalról és igazán felvenni a játék ritmusát, az egyik legádázabb versenyzővé teszi őt a mezőnyben." - jellemezte Barty az utolsó idei melbourne-i ellenfelét.
picture

Behálózva

Fotó: AFP

Valóban, Collins dinamóként játszott ebben a két hétben, a Swiatekkel vívott elődöntőn látszott talán a leginkább, hogy nála jobb játékossal szemben is el tudja tüntetni a tudásbeli különbséget, és a példamutató hozzáállásával, küzdeni tudásával, kegyetlen fókuszával véghez tudja vinni a stratégiáját.
Egy viharos év után, amely során tavaly áprilisban endometriózis miatt sürgősségi műtétre volt szüksége, majd a Roland Garroson hasi sérülést szenvedett, Collins - aki szombaton Grand Slam-döntőben, hétfőn pedig a top 10-ben debütál - a lehető legtöbbet akarja kihozni az előtte álló fináléból. A pillanat uralásában ő az egyik legkiválóbb. A közönség legnagyobb része viszont nem vele lesz.
"Tisztában vagyok vele, hogy sokan fogják támogatni Ash-t. Ez mind jó szellemben történik majd. Azt hiszem, minden alkalommal, amikor egymás ellen játszottunk, nagyon szórakoztató mérkőzéseink voltak. Még a vesztes meccsek is a legemlékezetesebb pillanataim közé tartoztak a pályán, mert úgy küzdöttünk.
Amit igazán csodálok Ash játékában, az a változatossága, tudni róla, hogy más játékstílust játszik, mint szinte az összes játékos a Touron. Nem sokan vannak, akik úgy használják a fonák nyesést, mint ő, és úgy adogatnak, ahogy ő teszi."
picture

Collins fonákja pazarul működött Swiatek ellen is

Fotó: AFP

Danielle Collins mindig is harcos volt. Azt mondja, a versenyszellemét az édesapjától örökölte, és ez a győzni akarás már a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt. Egy edzője fiatal korában még a ’Tenacious D’ becenevet is adta neki. Találóan. Jack Black nélkül.
De semmi sem tudta felkészíteni a 28 éves floridai lányt arra, amit a 2021-es szezon első hat hónapjában át kellett élnie. Miután az év elején bénító fájdalmakat kellett elviselnie az egész testében, Collins áprilisban sürgősségi műtéten esett át endometriózis miatt, ami egy fájdalmas rendellenesség a méhben és a méh körül, amely súlyos fájdalmat okozhat a nők menstruációs ciklusai alatt.
picture

Danielle Collins - Iga Swiatek - Australian Open

"Az a gyötrelem, amit a menstruációs ciklusom és az endometriózis miatt tapasztaltam, az egyik legrosszabb fájdalom, amit valaha is átéltem." mesélte tavaly nyáron. Az ágyból sem tudott felkelni elmondása szerint.
Az operáció során négy (!) helyen szakították át a hasfalát, de a sikeres műtét óta fájdalommentesen tud játszani, és mivel megjárta a poklot, számára nem létezik lehetetlen. Ezek után még lenyűgözőbb a teljesítménye. Barty a szombati döntő egyértelmű favoritja, de Collins talán még őt is el tudná bizonytalanítani, ha úgy kezdi a partit, mint Swiatek ellen. Ha be tud mászni az ausztrál fejébe, és ott is tud maradni, akkor lehet esélye.
A Barty-Collins döntőt és a finálé felvezetését szombat reggel 9 órától az Eurosport 1-en Horváth Mariann és Köves Gábor kommentálásával élőben közvetítjük!
Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés