Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Végtelenül egyoldalú elődöntőket nyert meg Barty és Collins is az Ausztrál Openen

Takács Márton

Publikálva 27/01/2022 - 15:27 GMT+1

Ashleigh Barty Madison Keys, Danielle Collins pedig Iga Swiatek ellen nyert elsöprően domináns játékkal az Ausztrál Open elődöntőiben. Az ausztrál világelső győzelme egyáltalán nem okozott meglepetést, ellentétben a másik párosításban az amerikai Collins sikerével, aki lesöpörte a pályáról a játékát nem találó Swiateket.

Ashleigh Barty ragyogó két hetet zárhat szombaton Melbourne-ben

Fotó: AFP

Ashleigh Barty-Danielle Collins finálét rendeznek az idei Ausztrál Openen.
Nem volt apelláta egyik női elődöntőn sem. Azt talán sokkal többen várták, hogy a világelső Ashleigh Barty dominálni fogja a Madison Keys elleni mérkőzését. De hogy ennyire?!
Az első elődöntő tokkal, vonóval 1 óra 2 percig tartott, vagyis alig volt hosszabb, mint a zseniális Eufória című sorozat második évadának egy-egy epizódja, vagy egy hétindító online Eurosport-meeting. Ennyi idő alatt lehet BKV-val eljutni Kelenföldről Kőbányára. Ash Barty az AusOpen fináléjába menetelt mindössze 62 perc alatt.
A világelső ausztrál jól kezelte a rá nehezedő nyomást - hazai pályán, a telt házas Rod Laver Arénában játszott -, és gyakorlatilag leütötte a pályáról a sokat hibázó, bátortalanul teniszező Keys-t. Az amerikai 4:1-nél csinálta csak meg az első (!) fogadópontját. 6:1-gyel nyitott Barty, abszolút fölényben játszott.
A második szettben 3:2-nél került brékelőnybe, és 6:3-ra hozta a másodikat. 26 és 36 perc alatt hozta a két játszmát, szinte makulátlan tenisszel győzött. Bartynak elég volt 20 nyerőt ütnie, hogy a két bréklabdáját kihasználatlanul hagyó Keysszel szemben közel kétszer annyi pontot nyerjen meg, mint amerikai riválisa (65/39).
A Roland Garros 2019-es, Wimbledon tavalyi bajnoka élete első fináléját játszhatja Melbourne-ben, hazai pályán, ahová mindössze 21 (!) elveszített játékkal menetelt be. Madison Keys nem hitte el, hogy lehet keresnivalója, meg se tudta nehezíteni Barty dolgát.
"Imádom ezt a tornát, és imádok itt versenyezni és Ausztráliában játszani. Ausztrálként kivételesen el vagyunk kényeztetve, hogy Grand Slam-nemzet vagyunk, otthon és a saját pályáinkon játszhatunk. Boldog vagyok, hogy itt játszhatom a legjobb teniszemet. Élvezem, már korábban is jól ment, és most itt lehetőség, hogy a bajnoki címért játszhassak." – nyilatkozta Barty a sikere után.
picture

Ashleigh Barty és Madison Keys

Fotó: AFP

Ha már szóba került a Garros, Barty két Grand Slam-címe közül az elsőt Párizsban szerezte meg Keys, Amanda Anisimova és Jessica Pegula legyőzésével 2019-ben. Barty mindhármukat legyőzte ebben a két hétben Melbourne-ben is. Ez jó ómen lehet neki.
"Próbáltam futni, alkalmazkodni és annyi labdát beütni, amennyit csak tudtam, Maddy-t nyomás alatt tartani az adogatásainál, mert nagyon gyorsan tud élni a lehetőségeivel, anélkül, hogy észrevenné az ember, mi történik."
Barty az újabb sziporkázó teljesítménye után már csak egy győzelemre van attól, hogy Chris O'Neil 1978-as győzelme óta az első ausztrál nő legyen, aki megnyeri az AusOpen-címet. Ahogy a legtöbbször, úgy megint T/1. személyben fogalmazott, célozva az edzői stábjára.
"Folytatjuk a dolgunkat, a rutinunkat, szombaton kijövünk ide és élvezzük, hatalmas mosollyal az arcomon, és meglátjuk, mi történik" - mondta a szokásos szerethető, visszafogott stílusában.
picture

Barty - Keys - Australian Open

Oké, itt nem akadt nagyobb meglepetés, jöhetett a második elődöntő. Ahol viszont bőven csodálkozhattunk, mert ez is egyoldalú lett, de nem a 2020-as Garros-győztes Iga Swiatek dominált, hanem Danielle Collins. Az amerikai egy vízilabda-mérkőzés bruttó játékideje, 1 óra 18 perc alatt söpörte le a pályáról a becsődölt lengyelt, aki nem találta a játékát.
Nem véletlen, hogy az egyik róla szóló Instagram-oldal neve collinsdanimal. Egyedülálló fókusz és hozzáállás jellemzi a női mezőnyben, ezúttal is ki jött belőle az állat, leginkább egy oroszlán formájában.
Megalkuvás nélkül küzdött, a testbeszéde is azt sugallta, hogy itt ezúttal csak is ő nyerhet. 4:0-val nyitott, Swiatek csak 4:1-nél iratkozott fel az eredményjelzőre. Ezután az addig elég gyámoltalanul teniszező lengyel mintha magára talált volna, ezután a lengyel magára, visszabrékelt, úgy tűnt, megtalálta Collins játékának ellenszerét.
picture

Danielle Collins esélyt sem hagyott Iga Swiateknek

Fotó: AFP

A 2019-ben ugyanitt már elődöntős amerikai újra dominálni tudott és 5:2-nél közel volt az első játszma megnyeréséhez. A két legszebb labdamenetét két szettlabdánál produkálta Swiatek, Collins kettős hibával elveszítette a játékot. 5:4-re feljött a 20 éves lengyel, három szettlabdája közül a másodikat használta ki.
Collins azonnal brékelt a második játszma elején, 4:0-ra elhúzott, Swiateknek momentuma alig akadt. Végül a második meccslabdáját értékesítve, 6:1-re hozta a szettet és a meccset.
Collins végig dominálni tudott, nem adott esélyt Swiateknek. Fonákról remekelt, pontos ütésekkel, precízen játszott. Swiatek játéka nem működött, nagy különbség volt ezúttal a két teniszező között. Collins a jövő héten top 10-es játékos lesz, szombaton pedig az első Grand Slam-döntőjét vívja majd.
"Csodálatos érzés. Ez egy nagy utazás volt, és ez nem megy egyik napról a másikra. Annyi évnyi kemény munka és a pályán töltött munkaóra van benne.” - nyilatkozta Collins, aki tavaly július óta 32-7-re áll a Touron, miután tavaly tavasszal endometriózis miatt sürgősségi műtéten esett át.
picture

Danielle Collins - Iga Swiatek - Australian Open

"Minden kora reggel apa gyakorolt velem iskola előtt, és egyszerűen hihetetlen érzés most ezen a pályán lenni. Különösen az egészségügyi kihívások miatt, annyira hálás vagyok ezért. Nem is lehetnék boldogabb.
Az elmúlt néhány évben természetesen egy kicsit változatosabbá tettem a játékomat, de ez az A tervem, ki akartam menni, és megpróbáltam a lehető legjobban végrehajtani ezt a játéktervet. Ma nagyon jól működött, úgyhogy csak ragaszkodnom kellett hozzá." – folytatta az amerikai, aki már a Bartyval vívandó döntőről is mesélt.
"Hihetetlen csatákat vívtunk az évek során, és a világ első számú játékosa ellen játszani, ráadásul a hazájában, azt hiszem, igazán látványos lesz.
Szeretem a szurkolók energiáját, akár nekem, akár az ellenfelemnek szurkolnak. Azt hiszem, a Coviddal történtek után nagyon hálásak vagyunk, hogy hihetetlen energiával támogatnak minket. Szóval, izgatott vagyok, hogy mindenki visszatért.
Remélhetőleg nagyszerű meccsünk lesz Ashsel!"
picture

Hát mögötti ütés párosban, és a női elődöntők legszebb labdamenetei- a 11.nap TOP 5-je

Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés