Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lesznek sportolók, akik az olimpia alatt menstruálnak!

Eurosport
Eurosport

Publikálva 01/08/2016 - 17:18 GMT+2

A fenti kijelentésnek aligha kéne megdöbbentőnek lennie...

Fotó: Eurosport

A fenti kijelentésnek aligha kéne megdöbbentőnek lennie. Vannak női olimpikonok, márpedig a nők menstruálnak, ráadásul nem feltétlenül akkor, amikor épp nem terhes nekik, így egészen biztos, hogy lesz olyan olimpikon, aki menstruál, mikor pályára lép majd Rióban. Tiszta sor. És mégis, erre nem igazán szoktunk gondolni, leírni meg végkép nem szoktuk. Mert "érdekes" módon, amíg a másodlagos nemi jellegek - a.k.a. fenekek és mellek - a női sportolókról szóló diskurzus természetes, mi több, magától értetődő részét képzik, addig a női nemi jelleg ezen vonatkozása szigorúan tabu. (Persze, nem feltétlenül csak a sportban, de ezt most hagyjuk.) Holott, azt hiszem, legalább annyi relevanciája van a női sportolók vonatkozásában annak, hogy mikor menstruálnak, mint annak, hogy mi, hol, mennyire gömbölyödik...Vanja Lakic Vice-on megjelent egyedülálló cikke igen alaposan és kicsit sem finomkodva járja körül ezt a kérdéskört, anélkül, hogy szükségtelenül naturális vagy bonyolultan szakmai lenne. A következőkben az ő For elite athletes, periods are still a question mark című írásának magyar változatát olvashatjátok.

Tavaly egy forró nyári napon Saint Kitts és Nevisben Priscilla Frederick...

...a legrosszabb ellenfelével, a gravitációval küzdött.  A 27 éves queens-i születésű atléta úgy lép a pályára, akár egy díva – kobaltkék rúzs, masszív szemfesték, göndörített, napszítta szőke lófarok. Azonban a kelet-karibi atlétikai verseny magasugró száma előtt nehéznek érezte magát, és émelygett, és a hasa kidagadt a meznadrágból. Ez volt a menstruációjának második napja.
Órákkal korábban Frederick bevette a szokásos két 800 mg-os Ibuprofen tablettát a görcsökre, de a testét továbbra is irritálta az, amikor elérte a jelet és becsukta a szemét. Frederick ugyanis minden egyes ugrás előtt szán egy pillanatot arra, hogy vizualizálja magát az ugrást: a ritmikus vágtát, ami gyors szökellésekké fejlődik épp azelőtt, hogy a gerince megnyúlik és a jobb karja és térde egy elegáns híddá alakul a léc felett. De aznap ennek a véghezvitelében csalódott, és két Saint Lucia-i atléta mögött harmadik helyen végzett.
picture

Fotó: Eurosport

„Meg kellett volna nyernem ezt a versenyt, – mondta – ez nem annyira mentális dolog volt, elvégre arra kell edzenem magam, hogy túl legyek rajta és egy kemény versenyző legyek. De minden bizonnyal befolyásolta a súlyomat, a rohamomat és a sebességemet.”
Fredericknek számos menstruációs tünete volt atlétikai karrierje során. 5 láb 10 hüvelykes magasságával (kb. 178 centiméter – a szerk.) ő az egyik legalacsonyabb magasugró egy szakágban, amelyet a toronymagas európaiak vezetnek, de a magasságbeli különbséget kompenzálja az izomtömeggel és azzal a sebességgel, amivel energiát ad az ugrásainak. Ugyanakkor bármilyen extra súly – még ha csak néhány fontnyi víz súlyáról is van szó, amit a menstruációs ciklusa alatt szedett fel – jelentheti a különbséget, ami a között van, hogy súrolja a lécet vagy le is veri azt.
Frederick Antigua és Barbudát, az édesapja szülőhazáját fogja képviselni az idei nyári olimpián Rióban. Nem a magasugró szám versenynapjai alatt – augusztus 18. és 20. – fog menstruálni, de ekkor lesz a ciklusának premenstruációs időszaka. Hogyan befolyásolhatja ez a teljesítményét a világ legnagyobb eseményén? Nehéz megmondani.

A menstruációs és reproduktív egészséget övező tudatlanság és tévhitek...

...is konstans velejárói a nők sportjának az elmúlt több mint száz évben. Azt a viktoriánus kori meggyőződést, miszerint az intenzív mozgás elmozdíthatja a méhet és évtizedekre befolyásolhatja a termékenységet, arra használták, hogy visszatartsák a nőket a férfiakéval azonos szintű fizikai aktivitástól. A modernt kutatások nem találtak összefüggést a kemény edzés és a méhmozgás között, de a mítoszt nehéz eloszlatni. 2010-ben Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Síszövetség elnöke azt mondta, hogy a méh szétrobbanhat a síugrók földet érésekor, a női síugrók pedig csak a 2014-es szocsi olimpia óta indulhatnak az olimpiai játékokon, 90 évvel később, mint a férfi társaik…
picture

Daniela Iraschko-Stolz, női síugr

Fotó: Eurosport

És még ma is, még mindig lebeg egy felhő a menstruációs ciklus felett, amely még ha másképp is, de árthat a női sportolóknak. Minden sportot érintő tudományos fejlődés ellenére még mindig sok mindent nem tudunk a menstruációról, és a megbélyegzés nem engedi ki a témát az öltözőből. Kizárólag a sportolókra hárul a felelősség, hogy megszelídítsék a tünetek gyakran bonyolult együttesét, anélkül, hogy az edzéseik intenzitásának vagy a teljesítményüknek a kárára kötnének kompromisszumot, márpedig a megoldások korántsem egyszerűek vagy nyilvánvalóak.
Egy nemrégiben, amerikai és brit egészségügyi kutatók által készített tanulmány szerint a megkérdezett, rendszeres testmozgást végző nők 41,7 százaléka úgy vélte, hogy menstruációs ciklusa negatív hatással van az edzéseire és a teljesítményére. Az erőteljes vérzés okozta vashiány és a menstruációt megelőző hőemelkedés csak néhány azon tényezők közül, amelyek a szakértők szerint befolyásolják a női sportolókat, jóllehet, az erről készült katatások hiányában ezek egyelőre spekulációk maradnak.

Miért van ilyen kevés témába vágó tanulmány?

A nők jellemzően alulreprezentáltak a klinikai vizsgálatok során – erre a problémára múlt hónapban matattak rá a kutatók a British Journal of Sports Medicine-ben megjelent publikációban.
A jelentős fejlemények hiánya kiterjed a menstruációs tünetek enyhítésének gyógyászati lehetőségeire is. A fogamzásgátló tabletta, amelyet sok nő a görcsök csökkentése és a ciklus szabályozása érdekében szed, már öt évtizede a piacon van, mégis bizonytalan, hogy az milyen hatással van a sportteljesítményre, különösen profi szinten, mivel a tanulmányok és vélemények ellentmondanak egymásnak.
picture

Fotó: Eurosport

Erre az eredeti cikk több példát is említ. Ismerteti Dr. Constance Lebrun 2002-es tanulmányát, amely csak egyféle fogamzásgátlót használt és kis kísérleti csoporttal dolgozott. Ennek eredménye szerint a szájon át bevehető fogamzásgátló kismértékben csökkentette a jól teljesítő sportolók oxigénfelvevő képességét. A CeMCOR (a Columbia menstruációs ciklust és ovulációt vizsgáló kutatása) viszont arra jutott, hogy a tabletták nem befolyásolják az állóképességet, az izomerőt vagy a sportolói teljesítmény egyéb élettani vonatkozásait. Ennek ellenére a Columbia kutatását vezető Dr. Jerilynn Prior nem tanácsolja a hormonális fogamzásgátlást (sem a tablettát, sem a spirált) a női sportolók számára, mivel ezek a módszerek szintetikus hormonokat juttatnak be a szervezetbe. Léteznek persze alternatív, nem gyógyszeres megoldások is a menstruációs ciklus szabályozására, Dr. Fromberg például olyan gyakorlatokat javasol a páciensei számára, amik a menstruációs tünetekkel kapcsolatba hozható zsigeri-szomatikus reflexekre hatnak.
Ugyanakkor továbbra is a tabletta aby Advertise" href="#59679985" data-htmleditor-itm="link"> legnépszerűbb
picture

Fotó: Eurosport

fogamzásgátló eszköz az Egyesült Államokban. Márpedig egy 2011-es kutatás szerint a több mint 9,7 millió tablettás fogamzásgátlást alkalmazó nő fele elsősorban nem a nem kívánt terhesség megakadályozása miatt szedi a gyógyszert, hanem például a menstruációs görcsök vagy egyéb tünetek enyhítésére, ráadásul a fogamzásgátlót szedők 14 százaléka egyáltalán nem fogamzásgátlás céljából alkalmazza a gyógyszert. De azokra nem egyformán reagál a nők szervezete; az ösztrogén és a progeszteron tabletták által megváltoztatott szintje eltérő mellékhatásokat (például vizelet visszatartási problémákat vagy nagyobb hangulatingadozásokat) idézhet elő.  Dr. Diana Ramos szerint azok a versenyszerűen sportolók, akik fogamzásgátlót kívánnak szedni, először időt kell, hogy fordítsanak a számukra megfelelő formula megtalálására, ezután pedig legalább fél éve szedniük kell azt, mielőtt először komolyabb megmérettetésen vesznek részt.
„A sportolók számára ez egy kimondatlan nehézség. És mi [orvosok] sajnos abban a hátrányos helyzetben vagyunk, hogy nincs egyetlen mindenkinél alkalmazható megoldásunk.”

Visszatéve Frederickhez...

...ő mint Antigua és Barbuda legjobb magasugrója, már 2016 elején tudta, hogy az olimpiára készül, de a menstruációs tüneteivel csak júniusban kereste fel orvosát először. Korábban ugyanis a menstruációja soha nem merült fel közte és az edzője között, aki egyébként a párja is.
„Néha sírok és hiperérzékeny vagyok, és amikor hízok, akkor kiborulok, ő [mármint Priscilla edzője és párja – a szerk.] pedig nem tudja, mihez kezdje velem.”
picture

Fotó: Eurosport

Frederick orvosa egy napi fogamzásgátló tablettát ajánlott az ugró számára, amely vizelethajtó, így segítene enyhíteni a puffadásos tüneteket. Ő azonban tartva attól, hogy a gyógyszer befolyásolná a teljesítményét, úgy döntött, a riói olimpiáig semmi esetre sem kezdi el szedni a tablettákat.
„Ilyen közel az olimpiához egyszerűen nem akarok semmit hozzáadni az étrendemhez.” – mondja – „Olyan régóta edzek, és még sosem szedtem fogamzásátlót, egyszerűen fogalmam sincs mi fog történni, ha elkezdem. Túl sokféle kimenetele lehet.”
Frederick és edzője ugyanakkor megegyeztek abban, hogy elkezdenek vezetni egy diagramot az ugró menstruációs ciklusáról, amelyen Priscilla megjelöli a legrosszabb napjait, hogy ezután ehhez igazíthassák az edzéstervét.

Még nehezebb azok számára, akik csapatsportot űznek

Frederick, mivel egyéni számban versenyez, ki tudja használni, ha jobban kiismeri a menstruációs ciklusát, ugyanakkor azok a sportolók, akik csapatsportokban érdekeltek, sokkal kevésbé lehetnek rugalmasak e téren. Az USA evező válogatottja például nem veszi figyelembe a menstruációs ciklust.
„Nem változtatjuk meg a menstruációjuk miatt az edzéstervet” – mondja Dr. Katherine Ackermann, a csapat orvosa. – „Nekik kell megváltoztatniuk a menstruációjukat, vagy azt, ahogyan a menstruációhoz viszonyulnak a csapat érdekében.”
Egy olyan kultúrában, ami irtózik a menstruációs vértől és egy olyan üzletben, ami nem bocsájtja meg azt, a sportolók gyakran hallgatnak a tüneteikről. Amikor Heather Watson kikapott a 2015-ös Ausztrál Open első fordulójában, és mint az aznapi szédülésének, hányingerének és alacsony energiaszintjének okozóiként „lányos dolgokat” emlegetett, az nagy visszhangot keltett. A nyilvánosság hirtelenjében nem is tudta, hogy szimpatizáljon vele, dicsérje a bátorságát, amiért végre megtörte a csendet, vagy utasítsa el ezt mint ürügyet. Mindazonáltal nagyon ritka az olyan kutatási kezdeményezés, amely arra keresné a választ, hogy Heather miért érezte rosszul magát azon a napon és ez milyen hatással lehetett a teljesítményére.
„Soha senki nem kérdezett meg arról, hogy rendben vagyok-e a menstruációm miatt” – mondta Ashley Battle, a University of Connecticut sztárjátékosa, aki hat éven át játszott a WNBA-ben, azaz az amerikai profi kosárlabda ligában. – „Ez egy tabu téma. Személyes dolog. Valószínűleg senki nem akarja tudni a mellette lévőről, hogy épp megvan neki.”
picture

Fotó: Eurosport

Battle menstruációja sosem befolyásolta a teljesítményét, ugyanakkor, mivel a vérzései erősek voltak, gyakran kellett többször is tampont cserélnie egy meccs alatt. Játszott a Seattle Storm, a New York Liberty és a San Antonio Silver Stars csapatában is, és azt mondja, mindenhol azt várták el a sportolóktól, hogy bírjanak ki minden menstruációs tünetet a meccsnapokon és az edzéseken egyaránt.
„Ez ugyan olyan, mint bármi más, amitől nem érzed jól magad. Félre kell tenned, a teljesítményedre kell koncentrálnod és ez után megtartanod a szükséges pihenőt.”

Edzők menstruációs ciklus nélkül

A nyomás, ami a sportolókat arra készteti, hogy meghajtott fővel viseljenek bármilyen kellemetlenséget, erősíti az, ha az edzői stáb tagjai maguk nem is menstruálnak.
„Férfi edzőm volt, szóval mi erről sohasem beszéltünk.”– mondja Chloe Sutton, olimpikon úszó, aki fogamzásgátló tablettával kontrollálta a ciklusát és Ibuprofent szedett a rendellenes fájdalmaira, ugyanakkor azt állítja, a menstruáció sosem volt ügy az edzései vagy a versenyek szempontjából.
„Egyszerűen sohasem gondoltam arra, hogy ez befolyásolhatná a teljesítményemet. Megpróbálom kizárni a fejemből a versenyek alatt.”
Hasonlóról élményről számol be Anthony Nguyen, aki a Purdue University női teniszcsapatának edzője, férfiként. Azt mondja, sosem beszélnek a sportolóival a menstruációról direkt, legfeljebb egyfajta „kódnyelven”, amikor a csapatársak egymás küszködését úgy magyarázzák, hogy „most van az ő havi ideje”.
„Azt hiszem, ennek ahhoz a tényhez van köze, hogy mi fiúk vagyunk, ők meg lányok.”- mondja Nguyen.
„Azt nem tudom, hogy ez valójában, fizikailag akadályozza-e őket. Azt feltételezem, hogy a menstruációt ahhoz lehet hasonlítani, mintha gondjaik lennének valakivel, aki fontos a számukra, vagy akár a szüleikkel. Ha akarják hagyni, hogy zavarja őket, akkor megtehetik, de ha ki akarják zárni, azt feltételezem képesek rá.”
A világ népességének körülbelül a fele soha nem fogja megtapasztalni, mit jelent együtt élni a menstruációs ciklussal, annak a megbélyegzésével és tüneteivel együtt. Döntöttek meg világrekordokat nők úgy, hogy épp menstruáltak, és a sportolók, akiknek vitézsége nem a sebezhetőségre épül, aligha fogják a menstruációt kifogásként használni. De az erről szóló diskurzus szinte teljes hiányának a mai sportolók is a kárát látják.

Frederick élete első olimpiáján neon lila, göndörített hajjal...

...egy Asics által szponzorált matrózkék topban és egy márkajelzés nélküli, nemzeti színű alsóban fog megjelenni. A következő holtszezont, ami szeptemberben kezdődik a számára, arra fogja felhasználni, hogy tesztelje, hogyan reagál a teste a fogamzásgátlóra, amit az orvosa felírt, és értékeli majd, hogy segíthet-e a gyógyszer az előrelépésben.
picture

Fotó: Eurosport

„Ez egyértelműen olyan dolog, ami felett meg kell szereznem a kontrollt” – mondja Frederick. „Ez a munkám és ez üzlet. Nem lehet semmilyen kifogás, amikor az eredményekről van szó.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés