Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Walest legyőző iráni futballistáknak és szurkolóiknak a katari foci-vb jelenti a szabadságot

Takács Márton

Frissítve 25/11/2022 - 17:55 GMT+1

A Katarban zajló foci-vb-n az iráni labdarúgó-válogatott önmagán túlmutató 2-0-s győzelmet aratott Wales ellen a csoportkör második fordulójában. Miközben Iránban több ezer embert tartóztattak már le csak azért, mert tüntetni mertek elnyomó kormányuk ellen, a népük mellett kiálló futballisták ezzel a sikerrel üzentek Teheránba, hogy a rezsim is megértse, milyen fontos, amit tesznek a távolban.

Úgy ünneplik Carlos Queiroz szövetségi kapitányt az irániak, mintha vb-t nyertek volna

Fotó: AFP

Carlos Queiroz Iránja győztes vb-meccsel javított a kiütéses vereség után.
De sok a problem és mind globális
- énekli Lovasi András a Kispál és a Borz Kicsit had' c. dalában.
A katari labdarúgó-világbajnokság helyszínét és a FIFA-t kritizáló véleményeinknek igen nagy irodalma van az Eurosport honlapján, de létezik olyan válogatott a 32 tagú mezőnyben, például az iráni, amelynek tagjainak ez a torna jelenti a szabadságot.
Azért, hogy ne hiányozzon a kontextus, először az előzményekről.
Iránban már 14 ezer (!) embert - köztük gyerekeket is - vettek őrizetbe a szeptember óta tartó kormányellenes tüntetéseken (lásd még a hatóságok aránytalan fellépése), ahol az ott uralkodó rezsim arra használja az erejét, hogy eltiporja saját állampolgárai jogait.
Már két hónapja zajlanak tüntetések ott országszerte, amelyeket egy 22 éves kurd származású iráni nő, Mahsa Amini halála váltott ki. Szeptember 13-án a rendőrség őrizetében halt meg a fiatal lány, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a hidzsábját.
picture

Bátor iráni szurkolók a Wales-Irán vb-meccs lelátóján

Fotó: AFP

Halála óriási indulatokat váltott ki, azóta is a személyes szabadságjogok korlátozása, a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok és a szankciók sújtotta gazdaság miatt tüntetnek rengetegen. Emberi jogi csoportok szerint több mint 450 ember halt meg a tiltakozások során.
Ebbe a maguk eszközeivel próbálnak becsatlakozni, erre reagálni az iráni sportolók. November elején az Ázsia-bajnokság első mérkőzése előtt az iráni férfi vízilabda-válogatott játékosai például megtagadták, hogy elénekeljék az iszlám köztársaság himnuszát. Ez volt az egyik első bátor jel a szolidaritás kinyilvánítására.
Erre erősítették rá az iráni labdarúgó-válogatott tagjai, akik nem énekelték országuk himnuszát az Anglia ellen 6-2-re elveszített világbajnoki csoportmérkőzés előtt. Az iráni televízió munkatársai gyorsan kapcsoltak, mint Rózsa György, és megszakították a meccs élő tévés közvetítését, mert hát ezt mégis hogy képzelik.
Ehsan Hadzafi, az iráni válogatott csapatkapitánya ennél is továbbment, vasárnap elmondta, hogy népe mellett áll, változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az otthoni tüntetésekben elhunytak hozzátartozóinak.
picture

Iráni színekben három kulcsfogalom

Fotó: AFP

A Bayer Leverkusen csatára, Sardar Azmoun az Instagramon ezt írta:
Legrosszabb esetben kirúgnak a válogatottból, ami csekély ár akár egyetlen iráni női hajszálért is. Szégyelljétek magatokat, amiért megöltétek az embereket!
A Guardian cikke szerint a csapat himnusz alatti csendjéről nyíltan beszámolt a reformpárti iráni sajtó, amely megalázónak minősítette a csapat első félidei teljesítményét. A kormánypárti Fars hírügynökség viszont nem tett említést a tiltakozásról terjedelmes tudósításában.
A himnusz alatt történteknek még lehetnek következményei a játékosok számára, amikor visszatérnek Iránba, de Carlos Queiroz, a portugál szövetségi kapitányuk szimpatikusan azt mondta, hogy a játékosok szabadon tiltakozhatnak.
Az elnyomó rezsim a saját működése szerint ezt nem hagyhatta szó nélkül. Azt, hogy mennyit kockáztatnak ezek az iráni férfiak a zajos csendjükkel, illetve a nagyon kemény mondataikkal, jól mutatja, hogy csütörtökön az egyik legismertebb, de a világbajnokságra be nem válogatott focistát, Voria Ghafourit letartóztatták, mert a vád szerint propagandát terjesztett az iszlám köztársaság ellen, és alá akarta ásni a vb-n résztvevő nemzeti csapatot.
picture

Ha a hősök azok, akik teszik a dolgukat, akkor Voria Ghafouri annál is több

Fotó: AFP

Az őrizetbe vétele nyilván figyelmeztetésnek is tekinthető a Katarban ideiglenes jelleggel tartózkodó játékosok számára preventív jelleggel.
A Guardian egy másik cikkében azt olvashatjuk, hogy Ghafouri nyíltan kiállt az iráni kurdok védelmében, és a közösségi médiában felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a kurdok gyilkolását. Korábban is őrizetbe vették már, mert bírálta a korábbi iráni külügyminisztert, Javad Zarifot.
Az elmúlt napokban miniszterek azzal vádolták Ghafourit, hogy kurd szeparatista, ő azonban azt válaszolta, hogy az életét adná Iránért. Az év elején a legfelsőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah azt mondta: "vannak emberek, akik az ország békéjéből és biztonságából profitálnak, élvezik a munkájukat és a kedvenc sportjaikat, de megharapják a kezet, amelyik eteti őket", és sokan úgy gondolták, hogy ezzel Ghafourira utalt.
A 35 éves labdarúgó tagja volt Irán 2018-as világbajnoki keretének, de meglepő módon nem került be az idei, katari vb-csapatba.
Ghafouri olyan, a rezsim számára nem jó szemmel nézett, szimplán csak emberi dolgokat tett korábban, mint hogy meglátogatott néhányat a Mahábádban zajló tüntetések sérültjei közül. Vagy 2019-ben kék mezeket osztogatott Sahar Khodayari tiszteletére, aki felgyújtotta magát, miután börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált megnézni egy Esteghlal-meccset az Azadi stadionban.
picture

Az iráni drukkerek alaposan kitettek magukért a lelátón

Fotó: AFP

Miután 2021-ben egy másik, női futballszurkolók elleni erőszakos incidens történt, Ghafouri azt írta az Instagramon: "Futballistaként valóban megalázóvá váltam, amikor egy olyan korszakban játszom, amikor anyáinknak és testvéreinknek tilos belépni a stadionokba."
Nemrég pedig ezt tweetelte: "Ne gyilkoljátok a kurdokat!!! A kurdok maga Irán... A kurdok megölése egyenlő Irán megölésével. Ha közömbös vagy az emberek megölése iránt, akkor nem vagy iráni és még csak nem is vagy ember... Minden törzs Iránból származik. Ne öljetek embereket!!!"
Iráni szabadságjogok? Lefordíthatatlan szójáték.
picture

Volt, aki most énekelte a himnuszt az iráni játékosok közül

Fotó: AFP

Úgy tűnik, az ő letartóztatása hatott, mert – ahogy Rév Dániel kollégánk írta a meccs élő szöveges közvetítésében– "az iráni játékosok pedig visszafogottan ugyan, de énekelték a himnuszt. Az az iráni úr, aki zokogott a himnusza alatt, egy személyben foglalta össze szurkolók millióinak érzelmeit".
Az iráni válogatott labdarúgóknak úgy lehetett hangjuk a témában, hogy tiltakozásul nem szólaltak meg a himnuszuk alatt az első idei vb-meccsük előtt. Pénteken pedig inkább már a pályán voltak hangosak és elsősorban a második félidei teljesítményük alapján – igaz, már emberelőnyben –, a hosszabbításban szerzett két góljuknak köszönhetően teljesen megérdemelten győzték le 2-0-ra a nagynevű, de ezúttal semmit sem mutató játékosokat is felvonultató Walest.
picture

Iráni szurkolók határozott véleménynyilvánítása a himnusz alatt

Fotó: AFP

Elképesztő érzelmek szabadultak fel az iráni játékosokból, stábtagokból és szurkolókból mindkét gólnál és a meccs lefújásánál is. Bár csak egy világbajnoki csoportmeccset nyertek meg, annál sokkal többet jelenthet most ez a siker Irán számára (pláne, ha az országot irányítók nem használják fel propagandacélokra ezt a győzelmet).
A himnuszukat egykedvűen maguk elé mormoló játékosok önfeledten ünnepelhetik a Wales számára black fridayt jelentő napot.
A fentebb már idézett Sardar Azmoun bal karján egy ’Love Me for Who I Am’-feliratú tetoválás látszódott a közvetítésben, a 'love' szóra a FIFA rendkívül érzékeny lett Katarban. Remélhetőleg a tetkó - és Azmoun karja is - megmarad a harmadik meccsre!
picture

Sardar Azmoun bal karján látható az említett tetoválás

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés