Roger Federer kiválasztotta pályafutása két legemlékezetesebb meccsét.
Végül is csak 1526 mérkőzésből kellett kiválasztania Roger Federernek, hogy melyik a kedvenc megnyert mérkőzése, illetve melyik a legfájóbb veresége. 1251/275 győzelem/vereség mutatóval rendelkezik ezeken. Megáll az ész.
A 41 éves svájci a pénteken kezdődő londoni Laver-kupa után visszavonul a profi tenisztől, így a vele foglalkozó szaksajtón kívül számára is elérkezett az összegzés ideje.
Tenisz
Egy bolgár vezetné a rangsort, ha a legjobb évét vennénk alapul? - Lerombolunk egy teniszes mítoszt
3 ÓRÁJA
A 20-szoros Grand Slam-bajnok egyesben 1998-ban kezdte pályafutását az ATP Touron, miután junior Grand Slam-bajnok lett Wimbledonban.
Öt évvel később, 2003-ban szerezte meg első felnőtt major-bajnoki címét füvön, de pályafutása legjobbjának a negyedik GS-döntőjében nyújtott teljesítményét választotta. Federer a 2004-es US Open fináléjában a Lleyton Hewitt ellen aratott 6:0, 7:6, 6:0-s győzelmét választotta pályafutása kedvenc sikerének.
Federer az Eurosport szakértőjének, Barbara Schettnek nyilatkozva elárulta, hogy a Hewitt felett aratott masszív győzelmét "tökéletesnek" érezte, és ezzel megalapozta helyét a világ legjobb férfi teniszezőjeként.
"Nem igazán mentem vissza az időben, és nem gondoltam arra, hogy 'hadd nézzem át a listát’” - mondta Federer, amikor Schett megkérdezte, hogy volt-e olyan mérkőzés, amelyen úgy érezte, hogy a legjobb teniszét játszotta.

Hewitt és Federer a 2004-es US Open-döntőn

Fotó: AFP

Számomra a Lleyton Hewitt elleni US Open-döntő, ahol 6:0, 7:6, 6:0-ra nyertem, különleges.
A Grand Slam-döntőkben nem szokott ez előfordulni, hogy az első szettben így indul az ember, a második szettben meginog, de aztán a harmadikban ismét dominál.
Számomra az a meccs tökéletes volt. A világ tetején voltam. Én voltam a világelső, és megmutattam a világnak, hogy megérdemelten vagyok a világelső, ráadásul egy olyan srác ellen, akit nagyon tisztelek.
De a pályafutásom elején nagyon küzdöttem, és hogy végül ott végeztem, számomra viharosnak tűnt. Úgy érzem, ha visszanéznék a karrieremben, azt a meccset szeretném a legszívesebben újra lejátszani."

Nézd újra a visszavonuló Federer legszebb pontjait a Grand Slam-tornákról!

Egyébként a 2004-es Flushing Meadows-i döntő volt az egyetlen Grand Slam-döntős parti Federer és Hewitt között.
A svájci első kiemeltként érkezett a tornára, de egy ötjátszmás negyeddöntőben kellett legyőznie a hazai kedvenc Andre Agassit, hogy az ausztrál ellenfele lehessen.
Federernek ez volt az év harmadik Grand Slam-győzelme egyesben, amely bravúrt pályafutása során még kétszer is megismételt, és ez volt az első az egymást követő öt US Open-győzelme közül.
Schettnek arra a kérésére, hogy válassza ki pályafutása legszívszorítóbb vereségét is, Federer a Rafael Nadal elleni 2008-as wimbledoni döntőt választotta.

Federer és Nadal a fenomenális 2008-as wimbledoni döntő végén

Fotó: AFP

A minden idők egyik legnagyobb teniszmeccseként számon tartott mérkőzésen öt órán át küzdött a két óriás a centerpályán, ahol a spanyol végül 9:7-re megnyert döntő szett után örülhetett.
Két tie-break és az eső miatt a mérkőzés az egyre nagyobb esti sötétségben folytatódott, és Nadal kimerülten és örömmel esett a fűre, miután ellenfele egy tenyerest a hálóba vágott, és ezzel bebiztosította első wimbledoni címét.
"Valószínűleg a 2008-as wimbledoni meccs" - említette Federer Schettnek a saját választását, a legkiábrándítóbb vereségét megnevezve. "Csak azért, ahogy a sötétben végződött Rafával. Annyi minden forgott kockán. Kellett egy győztes. És az úgy alakult, ahogyan ő akarta. És ez szívszorító volt."
Ha minden Federer tervei szerint alakul, pénteken este éppen Nadal oldalán párosban búcsúzik a profi tenisz színpadától. Annál tökéletesebb forgatókönyvet el se lehetne képzelni egy páratlan pályafutás lezásáraként.

Kiderült, Roger Federer mikor lép pályára a Laver-kupán

via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
"Az emberek egyik nap még szurkolnak neked, a következő nap pedig már el is felejthetnek"
EGY NAPJA
Tenisz
Alcaraz szerint tiszta őrület, hogy ő és Nadal áll a világranglista első két helyén
TEGNAP - 12:43