Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal pórázon tartja a benne élő versenyzőt, de még a korlátai között is felfoghatatlanul jó játékos

Németh Dániel

Frissítve 17/04/2024 - 16:12 GMT+2

Rafael Nadal győzelemmel mutatkozott be a barcelonai tenisztornán. A spanyol teniszező január óta nem játszott tétmeccset, salakra pedig 680 nap után tért vissza. A találkozót követően elmondta: tudott volna jobban játszani, de most fontosabb a számára, hogy folyamatosan játékban legyen, és így fejlődhessen.

Rafael Nadal győzelemmel tért vissza salakra

Ez hülyeség.
Rafael Nadal a tőle megszokott egyszerűséggel söpörte le az asztalról az elképzelést, hogy ő lenne a barcelonai tenisztorna egyik esélyese. A kontextusrajongók kedvéért azért fejtsük ki egy kicsit hosszabban is az előzményeket. A tornát megelőzően Stefanos Tsitsipas, aki az előző években néhány alkalommal megízlelte már, milyen a zseni és zsenijelölt spanyolok ellen játszani ezen a versenyen, azt nyilatkozta, hogy ő a 12-szeres barcelonai bajnok Nadalt tartja a favoritnak.
A 12-szeres barcelonai bajnok Nadal szerint viszont az előző másfél-két év ismeretében nem fedi a valóságot ez a vélemény. „Ez hülyeség, és ő is tudja, hogy nem ez a helyzet. Azt feltételezem, hogy a versenyen korábban elért eredményeim miatti tiszteletből mondta, de mindenki tudja, hogy már nem én vagyok az esélyes. Ma legalábbis nem. Talán ezen a meccsen én voltam, igen, ez lehetséges, de esküszöm, még ezt sem tudom biztosan. Alex de Minaur ellen nem én leszek az.”
Elég régóta ismerjük, hogy tudjuk: Nadal akkor sem szívesen mondja ki, hogy ő a favorit egy versenyen vagy egy mérkőzésen, amikor a fogadóirodák már nem is nagyon fizetnek a győzelméért. A mostani óvatosság azonban érthető: a teste, ami az egész pályafutása során korlátok közé szorította valamelyest, az előző két-három évben egyre erőteljesebben küldte a vészjelzéseket. Nem véletlen, hogy Nadal már csak az itt és most dimenziójában tud gondolkodni, sokkal előbbre ő sem lát.
picture

Netflix Slam: Nadal és Alcaraz bemutatójáról senki nem ment haza csalódottan

Kedden azonban hosszas várakozást követően visszatért a pályára, és nem is akárhogy: 6:2, 6:3-ra búcsúztatta Flavio Cobollit. Még mielőtt legyintenénk egyet, mondván: a hatodik-hetedik legjobb olasz teniszező – még ha top 100-as is – nem lehetett túl nagy falat egy 14-szeres Roland Garros-győztesnek, érdemes megnézni, hol tartanak azok a korábbi top 10-es játékosok, akik sérülés után próbálnak visszatérni. Dominic Thiem. Felix Auger-Aliassime. Denis Shapovalov.
Nadal a pályafutása során nem csak a győzelmeivel normalizálta az elképzelhetetlent, de a visszatéréseivel is. Akármennyire is zseniális játékos, az ismert játékszabályok alapján nem szabadna, hogy valaki ennyi kihagyás és ennyi sérülés után így térjen vissza: kétségekkel tele, a maga módján mégis ellenállhatatlanul. Egy újabb lábjegyzet, ami megerősíti: még a klasszist és a világklasszist fényévnyi különbség választja el egymástól.
Az egészben az legmegdöbbentőbb, mennyire limitáltnak tűnt önmagához képest Nadal a pályán. A mozgása visszafogott és óvatos volt. A szerváit – mivel kímélnie kellett a hasfalát – szokatlan mozdulattal, kimondottan lassan ütötte meg. Csak egyféle módon nyerhette meg a meccset: agresszív alapvonaltenisszel, kerülve a hosszú labdameneteket és a hirtelen irányváltásokat. Nem hangzik egyszerűen, de megcsinálta.
picture

Rafael Nadal a korlátait szem előtt tartva, de a körülményekhez képest remek játékkal tért vissza Barcelonában

Fotó: Getty Images

„Ez borzasztó nehéz” – ismerte el a meccs után. „Nehéz mindezt menedzselni, és a versenyzés közben logikus döntéseket hozni, főleg egy olyan helyszínen, amely nagyon különleges, érzelmekkel teli a számomra. Nehéz volt megbirkózni a körülményekkel, de képes voltam rá, és többé-kevésbé én irányítottam. Nem kellett hihetetlen erőfeszítéseket tennem erőnléti szempontból. Meglátjuk, hogy tudom-e a folytatásban is menedzselni.”
Nadalból tehát nem a szerénység, de még csak nem is a ravaszság beszél, amikor nem sorolja magát a verseny esélyesei közé. Nála jobban senki sem tudja, mennyire iszonyatosan nehéz úgy végigjátszani egy meccset, hogy közben folyamatosan vissza kell fognia a benne élő versenyzőt. Talán idővel szabadjára engedheti az ösztöneit, az itt és a most azonban megköveteli tőle az óvatosságot, a cél ugyanis nyilvánvalóan nem az, hogy még egyszer magasba emelhesse a trófeát Barcelonában.
„Most az a legfontosabb, hogy legyen esélyem fejlődni. Sok dolgot megtehettem volna azért, hogy jobban játsszak a mai napon, de az elvette volna az esélyét, hogy pályára lépjek holnap, vagy hosszabb távon Madridban és Rómában. Valószínűleg lesz annyi eszem, hogy ne próbáljak meg teljes erőből szerválni. Szerintem most még nem is lennék rá képes. Nincsenek fájdalmaim, de az előző két hónapban nem sokat szerváltam. Próbálom azt csinálni, amit helyesnek érzek.”
Amikor igazán nyomni kell, akkor megpróbálom majd nyomni, már amennyiben bírom.
2021-ben Roger Federer úgy jutott wimbledoni negyeddöntőbe, hogy a saját bevallása szerint képtelen volt védekezni, mert a térde nem tette lehetővé a gyors irányváltásokat. Most mintha valami hasonlót látnánk Nadal esetében is, talán azzal a különbséggel, hogy a spanyol mondataiban még ott bujkál a remény. Minden véglegességet tükröző kijelentésére jut egy-egy morzsányi hit, hogy talán 2024 után is osztanak még neki lapot a profik között.
Az ellenfelek pedig jobban teszik, ha véresen komolyan veszik. Mert lehet, hogy a lovagnak már levágták mind a két karját és mind a két lábát, de esze ágában sincs felajánlani a döntetlent. Ő még ebben a képtelen helyzetben is győzelemben gondolkozik.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés