Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az megvan, hogy a két mester, a balerina és az önfeledt kislány megcélozza a világelsőséget?

Kálmán Laci

Frissítve 12/01/2024 - 10:58 GMT+1

Sokan várták a négyszeres Grand Slam-bajnok Naomi Osaka visszatérését, aki tavaly júliusban édesanya lett, nem sokkal később pedig már jelezte is, szívesen rajthoz állna a 2024-es Ausztrál Openen. A brisbane-i torna volt az első versenye, ahol kifejezetten biztató játékot mutatott. A korábbi világelső a The Athletic-nek mesélt anyaságról, félelmekről, de szó esett egy balerináról is.

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Naomi olyan a pályán, mint egy önfeledt kislány.
Szeptember vége volt, amikor Naomi Osaka úgy döntött, újra felkeresi korábbi edzőjét, Wim Fissette-et, hogy beszéljen vele a visszatéréséről.
A belga szakember arról ismert, hogy alaposan megfontolja, elvállalja-e egy játékos felkészítését. Nem volt ez másként a japán lánnyal való esetleges újrakezdés kapcsán sem. Csak egy kérdése volt a négyszeres Grand Slam-bajnokhoz. Egy nagyon komoly kérdése.
„Ezúttal másképp lesz?”
Osaka ezután Florian Zitzelsbergert, az egyik legelismertebb erőnléti edzőt hívta fel, akivel korábban szintén dolgozott már együtt. Ő ugyanazt kérdezte tőle, mint Fissette. És még egy dolgot.
„Miért?”
A nagy bajnokok többnyire kérdések nélkül megkapják a legjobb szakembereket, és úgy általában, amit csak akarnak, de Osaka esete azért egy picit más. 2021-ben és 2022-ben is kihagyott egy hosszabb időszakot, sérült is volt, de ami fontosabb, küzdött mentális problémákkal is a tenisszel, és főleg az azzal együtt járó felhajtással kapcsolatban. Tavaly júliusban pedig édesanya lett, világra hozta kislányát, Shai-t.
Osaka tehetséges, mint a Nap. Természetesen atletikus, és amikor minden összeáll a játékában, szinte verhetetlen. Nem véletlenül tette fel két évvel ezelőtt Andy Murray azt a kérdést a Twitteren, hogy ’Van bárki, aki tisztábban üt az alapvonalról, mint Naomi Osaka?’.
picture

Naomi Osaka

Fotó: SID

Félszegen, rajzfilmbe illő hangon, szinte énekelve nyilatkozik, de ez ne tévesszen meg senkit, a látszólagos félénkség ellenére ott van benne az erő és a bátorság. Elég, ha élete első Grand Slam-döntőjére, az ominózus, Serena Williams elleni 2018-as US Open-fináléra gondolunk, ahol rajta kívül szinte mindenkinek a viselkedését komoly kritikával lehetett illetni. Ő azonban stabil volt és rendíthetetlen.
Két évvel később, 2020 augusztusában az afroamerikai emberek elleni rendőri erőszakra hívta fel a figyelmet azzal, hogy a hét meccsére hét különböző maszkkal készült, rajtuk az áldozatok nevével. Végül egyébként megnyerte a tornát.
2021-ben a mentális egészsége védelmében kihagyta a sajtótájékoztatókat a Roland Garroson. Amikor a szervezők ezért kizárással fenyegették, ő maga lépett vissza a tornától. Ezek után a döntéshozók tűntek fel úgy, mint akik nem képesek együtt érezni egy mentális problémákkal küzdő játékossal.
Mindezek fényében nem meglepő tehát, hogy Osakának volt válasza Fissette és Zitzelsberger számára is.
„Ami a legfontosabb, hogy szeretném megmutatni a lányomnak a világot. És azt is szeretném, hogy úgy emlékezzen rám, mint aki nagyon sokáig teniszezett. Ameddig csak tudott. Tudom, egy élsportoló pályafutása annyira nem hosszú, de azt akarom, hogy ott legyen az emlékei közt, hogy látott engem játszani.”
Volt még érve a visszatérés mellett. Amikor a szülés előtt legutóbb tétmeccset játszott, hasfalsérülést szenvedett, és vissza kellett lépnie a tornától.
„Nem akarom, hogy így emlékezzenek rám.”
Fissette a felkészülés során több férfi ütőpartnert is szervezett Osaka számára, többek között Andrew Rogerst, akit a japán lány alaposan megizzasztott.
„Olyan, mintha egy sráccal ütögetnék” – mondta Rogers. „És a kifelé vágott szervája egyenlő oldalon… az egészen hihetetlen.”
picture

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

De vajon mire lehet elég a tenisze a jelen legjobbjai, Iga Świątek, Elena Rybakina és Aryna Sabalenka ellen? Mire lehet elég Coco Gauff kérlelhetetlen védekezése vagy mondjuk Marketa Vondrousova ravaszsága és atletikussága ellen? És vajon mennyi ideig tart majd neki, mire eléri a legjobbak által képviselt színvonalat?
„Wim és Flo folyamatosan mondják, hogy legyek büszke magamra. Van ugyanis olyan, hogy elcsüggedek, miközben üldözöm a régi énemet, aki szinte tökéletes játékosként él a fejemben. Tudom, ennek az üldözésnek, nincs semmi értelme, mert bőven van olyan dolog is, amit most jobban csinálok, mint régen.”
Az edzői még egy balerinát is felkértek Osaka számára, aki segített neki fejleszteni a mozgását. Az volt a cél, hogy a játékát olyan szintre emeljék, amiről Fissette mindig is azt gondolta, hogy benne van. Persze csak akkor, ha maximálisan elkötelezi magát a feladat mellett.
„Mindenki, aki most itt van körülötte, úgy gondolja, hogy még nem érte el a maximumát” – mondta Fissette. „Volt három szép évünk, nyertünk két GS-t, ami nagyon jó volt. Bizonyos szempontból azonban mégis csalódott voltam.”
Osaka megtehette volna, hogy nem tér vissza. Akkor is bekerült volna a Hírességek Csarnokába, akkor is az egyik leggazdagabb női sportoló lett volna, és akkor is megmaradt volna a kitörölhetetlen pillanat, amikor meggyújtotta az olimpiai lángot Tokióban..
Őt azonban fűtötte a bizonyítási vágy. Ezt már az is jelezte, hogy egy évvel ezelőtt, a terhessége negyedik hónapjában nem tudta követni az év első GS-tornáját, és utána a többit se nagyon.
„Kerültem az Ausztrál Opent, tudtam ugyanis, hogy nagyon felzaklatna. Ha véletlenül belenéztem, rögtön előjött belőlem a sikerre éhes versenyző. Azt éreztem, hogy én is játszani akarok.”
Aki látta őt a US Openen, az Arthur Ashe Stadion első sorában, és figyelte az arcát, az már akkor kiszúrhatta, hogy Osaka alig fér a bőrébe. Hogy baromira kényelmetlenül érzi magát pusztán megfigyelőként. Azt pedig Zitzelsberger teszi hozzá, hogy önmagában az indulás, a részvétel sem hozza lázba.
Újra világelső akar lenni. Látta, mi történt a megelőző másfél évben, és egyre csak erősödött benne az érzés, hogy újra akarja azt, amit egyszer már elért.
picture

Naomi Osaka (US Open 2021)

Fotó: Getty Images

Osaka augusztusban lépett először pályára. A labdát azonnal érezte, ami hatalmas megkönnyebbülés volt a számára. Az, hogy a mozgását is visszanyerje, már egy jóval nehezebb ügy volt.
„Bizonyos izmaim egyszerűen eltűntek. A törzsem is teljesen kipurcant.”
Mihelyt lehetett, edzésbe állt, de közben az anyasággal járó feladatokat is igyekezett minél jobban elsajátítani. Nem volt könnyű. Sokszor szomorú volt és kétségbeesett, nem értette, hogy nem képes jobb anya lenni, miközben a nők ezt ösztönösen tudják és csinálják évezredek óta.
„A terhességem vége felé tele voltam félelmekkel. Olyan gondolatok cikáztak a fejemben, hogy ’Jó anya leszek?’, meg, hogy ’Honnan fogom tudni, hogy jól bánok vele?’ Még mindig egy kicsit ideges vagyok, de minél többet beszélek más anyákkal, annál inkább tisztában vagyok azzal, hogy mindenki átmegy ezen. Ezek az érzések rendben vannak, mert azt bizonyítják, hogy szereted a gyermeked, és a legjobbat akarod neki.”
Osaka ügynöke, Stuart Duguid először augusztus közepén hívta fel Fessette-et, hogy tanácsot kérjen edző-ügyben. A belga szakember ekkor még Zheng Qinwennel dolgozott, aki később a US Openen lejátszotta élete első major-negyeddöntőjét.
New Yorkban ők ketten személyesen is találkoztak, Osaka pedig Michael Phelps és Vivek Murphy nagy tekintélyű orvos oldalán tűnt fel, akikkel a mentális egészségről beszélgetett. Osaka ekkoriban nyilatkozott arról hivatalosan is, hogy 2024-ben visszatér, Fissette pedig befejezte a közös munkát a kínai lánnyal, és bejelentette, hogy újra Naomi edzője lesz.
Zheng teljesen összetört, a belga mester azonban azt mondta, hogy mindenképp elváltak volna az útjaik, mert egész egyszerűen nem volt meg a kémia. Ezután jött a nagy beszélgetés Osakával. A japán lány elmondta, hogy a tenisz nem pusztán valami szeszély most nála, és nem is csak egy évre tervez, hanem ötre vagy hétre.
Azóta minden egyes nap érzem, hogy tényleg komolyan gondolja. Olyan a pályán, mint egy boldog, önfeledt kislány.
Naomi azzal indítja a napot, hogy játszik úgy másfél órát a kislányával, utána pedig edzés. Igaz, Zitzelsberger gyakran szereti, ha még reggeli előtt kardiózik egyet, hogy ezzel is felpörgesse a metabolizmusát. Sovány húst, például sushit, sok gyümölcsöt és zöldséget eszik, és persze fehérje shake-et iszik. Ezen kívül fontos, hogy gyakran választja az időszakos böjtölést, ami azt jelenti, hogy csak egy nyolcórás időablakban étkezik.
picture

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Osakát újból fel kellett építeni a teniszre, de szó szerint minden porcikáját, a talpától az ujjbegyekig. Ahhoz, hogy minden megfelelően működjön, az összes láncszemnek tökéletes állapotba kellett kerülnie.
Osaka napi rutinja egy 30-45 perces oszteopátiás kezeléssel indult, ezzel felkészítette a testét a napi kihívásokra. Ezt követte nagyjából ugyanennyi dinamikus nyújtás, majd jöttek az alapozó gyakorlatok, gyorsítások, lassítások, irányváltások, ugrások, sprintek stb. Ezután körülbelül két és fél órát töltött kinn a pályán, majd következett egy egyórás erőedzés.
Osaka az edzést követő kezelés után, nagyjából délután 3-kor ért haza. Ha Shai aludt, akkor ő is lepihent, ha nem, akkor játszottak este fél 8-ig, amikor is lefektette őt aludni.
Fissette és Zitzelsberger folyamatosan kapcsolatban álltak egymással annak érdekében, hogy Naomi a lehető legjobb játékos legyen, aki csak lehet. Arra jutottak, hogy a nagy szerva-nagy tenyeres kombináció, ami korábban elég volt a világelsőséghez, most már kevés lesz, a játékosok ugyanis jobban mozognak, mint korábban. Arra jutottak, hogy kellenek az ejtések, és kellenek a röpték is ahhoz, hogy Osaka felvehesse a versenyt a riválisokkal.
December közepétől arra összpontosítottak, hogy annyira megerősítsék a lábait és a törzsét, hogy erőből meg tudja húzni a nyitott állásban ütött fonákot, amire csak kevesen képesek, Novak Djokovic, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz és Świątek. Ez alapvetően egy védekező ütés, csak kevesen tudják támadásra is használni.
Ekkor jött a képbe Simone Elliott balett-táncos, aki már sok sízőnek, teniszezőnek, focistának segített a mozgásuk finomításában. Osakának azt mutatta meg, hogy hogyan vegye fel legjobban azokat a mély pozíciókat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy elérjen labdákat, és hogy hogyan robbanjon ki ezekből a pozíciókból.
„Az kell, hogy képessé akarj válni a mozdulatra, hogy akard jobban megérteni a tested és a légzésed. És közben mindvégig legyél maximálisan jelen, hogy felfedezhesd a szabadságot a játékodban” – mondta Elliott, majd hozzátette, „Naomi csodálatosan szépen mozog.”
Ez azt jelenti, hogy Osaka akár lehetett volna balett-táncos is?
Ha ezzel a fegyelemmel és koncentrációval dolgozna, bármit elérhetne, amit csak akar.
picture

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Fissette igyekszik nem túlhangsúlyozni az Ausztrál Open szerepét.
„Ez egy fontos teszt a számunkra, hogy megnézzük, hol tartunk. Ugyanakkor ez csak a kezdet.”
Mint mondta, a cél az, hogy Osaka nyárra, az amerikai keménypályás szezonra csúcsformába kerüljön.
„Ha ezzel a hozzáállással készül továbbra is, amivel most, akkor bármi lehetséges."
Naomi nyomot akar hagyni maga után. Azt akarja, hogy a sport egy jobb hely legyen akkor, amikor ő befejezi, mint amilyen volt, amikor elkezdte. Sokan megköszönték neki, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy adott egyesetben egy sajtótájékoztató is komoly mentális terhet jelenthet.
Azt szeretné, ha a mai fiatal lányoknak könnyebb lenne elindulniuk, mint neki és a testvérének volt.
„Rólunk tudták, hogy jók vagyunk, de ezt csak a körülményeinknek köszönhettük. Most is van sok olyan kisgyerek, akik borzasztó tehetségesek, de nincs lehetőségük, hogy kibontakozzanak.”
Most ő is ezen dolgozik. Hogy kihozza magából a maximumot a pályán és azon kívül is. Nincs kétsége afelől, hogy a legjobb Naomi még csak ezután jön.
picture

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés