Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Most rajtam a sor!” – A szülés után visszatérő Osaka úgy érzi, adósa a szurkolóinak

Németh Dániel

Frissítve 05/01/2024 - 12:37 GMT+1

Naomi Osaka biztató játékkal tért vissza a szülést követően, az Australian Open kapcsán azonban nincsenek elvárásai magával szemben. A négyszeres Grand Slam-bajnok úgy érzi, teljesen megváltozott a hozzáállása az előző hónapokban, jobban élvezi a teniszt, mint korábban, és szeretne visszaadni minél többet abból a szeretetből, amit a szurkolóktól kapott.

Nagy meglepetésre Osaka három játszmában kikapott Anisimovától

Naomi Osaka többször bizonyította, hogy ha minden összeáll, bárkit képes legyőzni.

Annak viszont már lassacskán három éve, hogy legutóbb megmutatta, mi minden rejlik a tehetségében. 2021 januárjában, egy káprázatos menetelés végén, amely során többek között példaképét, Serena Williamset is legyőzte, magasba emelhette karrierje második Australian Open-címét, ami összességében már a negyedik Grand Slam-sikere volt.
A legtöbben arra számítottak, hogy a japán teniszező ezzel végleg túllépett azokon a gátakon, amelyek korábban elválasztották a dominanciától. Mint utóbb kiderült, az ellenállhatatlan tenisz ismételten csak egy álca volt, ami ideig-óráig tudta elrejteni az alapvetően visszahúzódó, önmagával folyamatos harcot vívó természetét.
Tavasszal már egyértelmű jelei voltak annak, hogy a törékeny harmónia megbomlott, két Grand Slamtől is visszalépett, a visszatérése után pedig csak árnyéka volt önmagának. A hiányzó lelki egyensúlyt végül a pályán kívül, egészen pontosan az anyaságban találta meg: tavaly júliusban életet adott kislányának, ami saját bevallása szerint is mindent megváltoztatott.
„Őszintén szólva, sokkal jobban érzem magam, mint a karrierem első felében” – mondta az Australian Open hivatalos podcastjében. „Olyan emberek vesznek körbe, akik nagyon közel állnak hozzám. A lányommal persze most csak FaceTime-on tudok beszélni. Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy felismer, de ki szokta nyújtani a kezét a telefon felé.”
A teniszt mindig is munkának éreztem. Most is az természetesen, de nagyon élvezetes. Persze ezzel nem azt állítom, hogy korábban egyáltalán nem élveztem, de most felszabadultabb vagyok.
Ez a felszabadultság már azon tetten érthető, ahogyan beszél. Az interjú közben kevesebb a kínos csend, bátrabban és választékosabban fejezi ki magát, és valóban olyan ember benyomását kelti, mint aki teljesen kicserélődött az előző hónapokban. Nemrég azt is vállalta, hogy az egyik edzését követően fiatal teniszezőkkel ütögessen.
„Elmentem, hogy megnézzek pár selejtezős mérkőzést, mert elég régen nem láttam élőben teniszt. Amíg ott voltam, megkérdezték tőlem, ütögetek-e velük egy keveset. Én pedig azt feleltem, hogy persze, jöjjenek el másnap az edzésemre. Boldognak tűntek.”
„Jó élmény volt. Azt mondták, hogy 15-16 évesek. Szerintem már attól nagyon izgatottak voltak, hogy az arénában teniszezhettek. Engem is boldoggá tett az a tudat, hogy boldognak láthatom a fiatalabb generációt.”
Az utóbbi években jó néhány teniszező volt, aki a szülést követően sikeresen tért vissza, akár megdöbbentően kevés idő után. Serena Williams négy Grand Slam-döntőt játszott azt követően, hogy anya lett, 2021-ben Victoria Azarenka jutott a US Open döntőjébe, az előző idényben pedig Elina Svitolina küzdötte vissza magát a top 30-ba, pár hónap leforgása alatt.
picture

Nagy meglepetésre Osaka három játszmában kikapott Anisimovától

„Rengeteg ember van, aki inspirációként szolgálhat, és nem csak a sportolókról beszélek, hanem úgy általában az anyákról világszerte. A szülés után rájöttem, hogy mennyire erősek, és mennyire csodálatra méltó, ahogyan visszatérnek dolgozni. Főleg, hogy a többségnek még a választási lehetősége sincs meg, hogy szünetet tartson.”
Természetesen inspirált Serena, tavaly Wimbledonban Elina, a US Openen pedig Azarenka ellen döntőztem egy alkalommal.
Osakának nincsenek konkrét elvárásai magával szemben a következő hetekben. Tisztában van azzal, hogy most még korai lenne Grand Slam-győzelmekre hajtani (noha a formája biztató volt Brisbane-ben, óriási mérkőzésen kapott ki Karolína Plíškovától), a célja pedig elsődlegesen az, hogy példaként szolgálhasson a lánya számára.
„Természetesen nagy céljaim vannak. Szerintem jobb nagy célokkal rendelkezni, mint folyamatosan kicsiket kitűzni, és azokat elérni. De nekem most az a legfontosabb, hogy inspiráljam a lányom. Olyan hosszan szeretnék teniszezni, amennyire csak tudok, hogy ő is láthassa, mennyire fontos volt az életemben ez a fejezet.”
„Nincsenek igazán elvárások magammal szemben. Már azért hálás vagyok, hogy ilyen lehetőségeim és emlékeim vannak. Érzem az emberek szeretetét, amit nagyra értékelek, és szeretnék visszaadni ebből valamit. Mikor is játszottam utoljára? 2022? Nem volt rá lehetőségem, hogy visszaadjak valamit, abból az elismerésből és odaadásból, amit kaptam tőlük. Most rajtam a sor.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés