Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

All-in a világbajnokságra – a világkupa megnyerését is kockáztatta a norvégok sztárja

Szabó Bence

Publikálva 17/02/2023 - 09:40 GMT+1

Halvor Egner Granerud nagy az elmúlt hetekben parádés formában ugrott, a világkupa barcarozsnyói állomását viszont a vb-re való készülés jegyében kihagyja. Ezzel azt is kockáztatta, hogy előnye nagyot csökken Dawid Kubackival szemben, a lengyel végül azonban szintén nem utazik el Romániába. A világbajnokságon ellenben Granerud mindent belead majd, négy számban is ott lesz a rajtnál.

Granerud már az első sorozatban eldöntötte: óriási ugrással kezdett a norvég klasszis

Granerud mindent megtesz, hogy ezúttal jobban süljön el számára a vb, mint két éve.

Az elmúlt hetek Halvor Egner Granerudról szóltak a síugró-világkupában. A norvég versenyző az év eleji Négysáncverseny megnyerése óta fantasztikus formában van: a sorozatot is beleszámítva 14-ből kilenc versenyen ő győzött, de négy másikon is ott volt a dobogón. Az egyetlen kivétel a szombati állomás volt Lake Placidben, de vasárnap ott is nyerni tudott. Az előttünk álló hétvégén viszont egész biztosan nem fog.
A világbajnokság előtti utolsó világkupa-fordulót Barcarozsnyón rendezik, de Granerud nélkül. A norvég versenyző úgy döntött, inkább már Planicára és a vb-re koncentrál, ezért hazatérve az USA-ból inkább hazájában marad edzeni.
„A szezon eddigi része olyan intenzív volt, hogy muszáj felfrissülnöm, főleg mentálisan. A legfontosabb az lesz, hogy végre a saját ágyamban alhatok, annyi szállodában eltöltött éjszaka után” - nyilatkozta Granerud.
Vagy legalábbis majdnem a sajátjában. Az ugró ezt a két hetet nem az otthonának számító Oslóban tölti, hanem barátnőjénél, Karoline Nilsennél, aki Trondheimben lakik. Az ottani sáncot nemrég nyitották újra egy felújítást követően – a következő, 2025-ös világbajnokságot majd épp ott rendezik – Granerud elmondása szerint pedig sokat számít neki, hogy itt akkor edzhet, amikor akar, ráadásul ebédre is haza tud járni.
picture

Halvor Egner Granerud

Fotó: Getty Images

Az otthoni konyha pedig a jelek szerint azt a kockázatot is megérte számára, hogy elveszíti a világkupát. Hiába a győzelmi széria, a norvég előnye ugyanis „csak” szűk 300 pont volt Dawid Kubacki előtt, vagyis bőven benne volt, hogy a lengyel két jó eredménnyel újra szorossá teszi a versenyt. Végül ő sem utazik el Romániába, így Granerud előnye biztonságban van, de ez csak a hét későbbi pontján vált biztossá.
A pihenés viszont nem véletlen, a világbajnokságot Granerud csúcsformában és teljes gőzzel szeretné lenyomni. Ez azt jelenti, hogy a két egyéni verseny mellett rajthoz áll majd csapatban és a tagja lesz a vegyes csapatnak is, szóval 12 nap alatt 10 éles ugrás vár majd rá. A norvég úgy érzi, hogy ez a világkupa sűrű programjához szokva nem jelent majd problémát.
Nem hiszem, hogy túl fárasztó lenne, a világkupában is hozzászoktunk, hogy sokat ugrunk rövid időn belül.
A négy versenyből pedig nyilván minél többön nyerni is szeretne. A világbajnokság két évvel ezelőtt komoly csalódás volt Granerud számára, hiszen akkor hasonló formában volt, az oberstdorfi vb alatt viszont elkapta a koronavírust, így indulni sem tudott a versenyek többségén.
Ha pihenő tovább javít a formáján, akár az is lehet, hogy ezúttal négy arannyal távozik Planicáról.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés