Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Három törölt rekord és egy levegőben ragadt síugró – káoszba fulladt a világkupa-verseny

Szabó Bence

Frissítve 19/01/2024 - 13:42 GMT+1

Idén először rendeztek volna síugró világkupa-versenyt a lengyelországi Szczyrk sáncán, az új helyszínen azonban több dolog félresikerült. A keddi selejtező után áramkimaradás miatt sötétült el a sánc, amivel egy próbaugró is pórul járt, a másnapi verseny pedig az erős szél miatt végig sem ment. Ezt főleg két rekordot ugró versenyző és a hazaiak jól álló sztárja, Dawid Kubacki bánta.

137 méteres sáncrekord? Fogd meg a söröm!

Megrendezni egy síugróversenyt nem könnyű feladat.

Ebben a sportban a jellegéből fakadóan benne van a kiszámíthatatlanság, az időjárási körülményekhez folyamatosan alkalmazkodni kell, esetenként pedig sajnos súlyos balesetek is előfordulnak. Ha pedig valami balul sül el, az általában látványosan történik.
Nem véletlen, hogy a sportág csúcsának számító világkupában nem sűrűn látunk új helyszíneket. A sorozat évről-évre ugyanazokra a sáncokra tér vissza, a ritka módosítások pedig jellemzően egy régebbi klasszikus helyszín előszedésével szoktak megtörténni. Idén viszont az első alkalommal megrendezett PolSKI Tour keretében szerepet kapott egy új helyszín is Szczyrk településén, ahol finoman szólva sem lett zökkenőmentes a kezdés.
A Lengyelország délnyugati csücskében található kisvárosban 1937 óta áll sánc, ami az évtizedek során fontos hazai versenyeknek is helyt adott, de nemzetközileg kevésbé volt ismert, mint wislai vagy zakopanei társai. 2008-ban a frissen felújított létesítményben rendezték volna a junior világbajnokságot, ez azonban a hóhiány miatt Zakopanéba került, míg a 2015/16-os szezonban hiába kapott helyet az előzetes naptárban, végül nem tartottak világkupa-versenyt.
Így aztán a debütálásra 2024-ig kellett várni, amikor a PolSKI Tour második állomásaként rendeztek volna itt normálsáncos versenyt. Az állomás január 16-án szokásos módon a selejtezővel startolt, de már itt sem ment minden zökkenőmentesen.
A kvalifikáció ugyan az enyhe szélben még nagyobb gond nélkül lement, utána nem sokkal viszont furcsa dolog történt: a sánc egyszer csak elsötétült egy áramkimaradás miatt. Az eset során leálltak a felvonók is, a levegőben pedig ott ragadt a lefelé igyekvő egyik előugró is.
picture

A szczyrki sánc nem szerencsés helyszín a síugró versenyek számára.

Fotó: From Official Website

Ráadásul, mint kiderült, ez a versenyző a korábban a lengyel válogatottnál dolgozó edző, Maciej Maciusiak 16 éves fia volt. Mindezt úgy, hogy a lengyel adás ekkor még tartott, a közvetítésben pedig maga Maciuisak volt a szakértő! A korábbi edző elismerésre méltó nyugalommal kezelte a helyzetet.
„Akkor sem szokott félni, amikor a sáncról kell leugrani, ezért előugró. Lefelé ritkán használunk egy síliftet, az elég hülyén veszi ki magát. Az ugrók csak fölfelé mennek. De most integetett nekünk.”
A furcsa eset után a másnapi versenyen az áramszolgáltatással szerencsére már nem volt gond, beütött viszont a szél. Az erős és folyamatosan változó légmozgásban szinte szerencsejátékká alakult a verseny, aminek nyertesei és vesztesei voltak.
Beszédes például, hogy két érvényes és egy érvénytelen sáncrekord is született. Alig néhány nappal a wislai csúcsdöntések után Szczyrkben előbb az olasz Andrea Campregher ugrott 108,5 métert – 7,5-tel hosszabbat, mint Kristoffer Eriksen Sundal a selejtezőben beállított csúcsa –, de ezt nem bírta megfogni, így a rekord nem is lett érvényes. Eetu Nousiainen és Vladimir Zografski viszont később egyaránt sikerrel landolt 103,5 méteren, hivatalos rekordja azonban egyiküknek sem lett.
Az erős szélben ugyanis az első sorozat sem tudott végigmenni. A folyamatos megszakítások mellett a zsűri végül 40 ugró után úgy döntött, a körülmények túl veszélyesek a folyatáshoz, így lefújta a versenyt. A szabályok egyértelműek: a pontosztáshoz a világkupában befejezett sorozat kell, rekord pedig nincs hivatalos versenyeredmény nélkül, így pórul járt a bolgár és a finn versenyző is.
picture

Vladimir Zografski hiába ugrott nagyot, nem szerzett sáncrekordot

Fotó: Getty Images

Ahogy egyébként az akkor épp vezető Dawid Kubacki is. A lengyel versenyzőnek, sőt, az egész lengyel csapatnak nincs jó szezonja, az eddigi legjobb világkupa-eredményük hihetetlen módon két 11. hely, Piotr Żyła és Kamil Stoch kettősétől. Ezt egy befejezett első sorozattal már szinte biztosan felülmúlták volna szerdán, de az időjárás végül nem a hazaiakkal volt.
Az események Szczyrkben tehát mintha meg sem történtek volna. A lengyel település hivatalosan továbbra sem adott otthont világkupa-versenynek, az idei események után pedig jó kérdés, hogy erre jövőre is megkapja-e a lehetőséget.
Így kettővel kevesebb ugrás dönt a PolSKi Tour sorsáról is, ami a hétvégén Zakopanéban zárul. Pénteken selejtezőt (17:55), szombaton csapatversenyt (16:00), vasárnap (15:55) pedig egy egyéni állomást tartanak majd, ezeket pedig természetesen mind élőben mutatjuk az Eurosport csatornáin és az Eurosport Applikációban is!
Forrás: eurosport.pl
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés