Törölhetik a triatlon úszó számát az olimpián, ha túl rossz a Szajna vízminősége

Szabó Bence

Publikálva 10/04/2024 - 22:01 GMT+2

A párizsi olimpia szervezői a nyitóünnepség mellett a triatlon úszó számát és a nyíltvízi úszást is a Szajna folyón tervezik lebonyolítani, de a vízminőség betehet a sporteseményeknek. A nemrég készített tesztek az eső miatt nagyobb baktériumszintet mutattak, emiatt a szervezők olyan lehetőséggel is számolnak, hogy halasztani vagy törölni kell a versenyeket.

Lehet-e majd a Szajnában versenyezni?

Fotó: AFP

Az olimpia programját a halasztással a pakliban tervezték, de végső esetben a törlés is benne van.
A 2024-es párizsi olimpia egyik nagy dobása, hogy a szervezők hogyan tervezik bevonni a város folyóját, a Szajnát a játékok során. Bő száz nappal az esemény előtt viszont úgy tűnik, az ötlet több gonddal jár, mint amivel előzetesen számoltak.
Az már korábban kiderült, hogy a folyóra tervezett megnyitóünnepség felvet biztonsági aggályokat, de a szervezők egyelőre a terrorfenyegetettség ellenére is kitartanak az ötlet mellett. Az sem újdonság, hogy a Szajna vize a nagyszabású rehabilitációs program ellenére nem biztos, hogy kellő minőségű a folyóra tervezett úszóversenyek megrendezéséhez, most viszont kiderült, hogy ez végső esetben a triatlonversenyek úszó számainak törléséhez is vezethet.
A Surfrider Foundation Europe nemrég elvégzett tesztjei alapján a folyóban veszélyesen magas az E. coli baktérium szintje, ami káros lehet a folyóban úszó nyíltvízi úszók és triatlonversenyzők egészségére.
Erre reagált nemrég egy angliai konferencián Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke. A korábbi olimpikon szlalomkenus elmondta, hogy a szervezők tisztában vannak vele, hogy az esőzések a vízminőség romlásával járhatnak, de készülnek vésztervvel erre az esetre.
„Tudtuk, hogy ez nagy kihívás lesz. Ha esik, tudunk halasztani. Mivel (a triatlon) az olimpia elejére van tervezve, várhatunk a jobb körülményekre. Szóval magabiztosak vagyunk, hogy a Szajnát használhatjuk majd. És persze ott a végső lehetőség, hogy nem lesz úszás. A nemzetközi szövetség szabályai erre is lehetőséget adnak. Persze ezt szeretnénk elkerülni.”
picture

Triatlon olimpiai tesztverseny a Szajnában

Fotó: AFP

Az olimpia július 28-án kezdődik majd, a triatlon egyéni versenyei pedig 30-31-ére vannak kitűzve. Rendeznek majd vegyes csapatversenyt is, ennek tervezett időpontja augusztus 5. Emellett a Szajna lesz a helyszíne a nyíltvízi úszás versenyeinek is.
A szervezők az évek során 1,4 milliár eurót költöttek arra, hogy a Szajna vizét újra úszásra alkalmassá tegyék. Párizs városa annak idején 1923-ban tiltotta meg az fürdést a folyóban a vízminőség drasztikus romlása miatt, 2025-től viszont a tervek szerint a helyiek is újra használhatnák a folyót.
Egy óriási befektetés történt ebben az ügyben. Ha az olimpia örökségét nézzük, ez a projekt fantasztikus.
- mondta Estanguet.
A sportvezető szerint a folyó vízminőségét az olimpia alatt minden nap mérik majd, így folyamatosan készen állnak majd, ha változtatni kell a programon.
Forrás: BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés