Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mbappé már 24 évesen a francia válogatott új csapatkapitánya lehet

Takács Márton

Frissítve 21/03/2023 - 14:18 GMT+1

A Paris Saint-Germain csatára, Kylian Mbappe lesz a francia labdarúgó-válogatott új csapatkapitánya, Hugo Lloris utódja - olvasható a francia médiában hétfő óta.

Benzema Deschamps döntése miatt mondta le a válogatottságot

Kylian Mbappét nézte ki új csékának Didier Deschamps.
Ó kapitány, kapitányom!
Nem tudni, Kylian Mbappé eljut-e majd olyan státuszba, mint Abraham Lincoln Walt Whitman versében, vagy mint Robin Williams érzékeny és sebezhető alakításában a Welton Akadémiáról kirúgott csodálatos irodalomtanár, John Keating a Holt költők társasága c. felejthetetlen filmben.
Mindenesetre a L'Equipe című francia sportnapilap arról számolt be, hogy Kylian Mbappé elfogadta a neki felkínált csapatkapitányi posztot, miután beszélt Didier Deschamps szövetségi kapitánnyal.
Mbappé eddig 66-szor volt válogatott, 36 gólt szerezve, és kulcsszerepet játszott a 2018-as vb-győzelemben, ahogy a tavalyi katari ezüstérem megszerzésében is.
picture

Kylian Mbappé és Antoine Griezmann lesz a két vezér hivatalosan is

Fotó: AFP

A világklasszis szélsőt a hírek szerint Deschamps maga választotta ki és kérte fel új csékának a 2024-es Európa-bajnoki selejtezők előtt. Csütörtökön jelenthetik be hivatalosan a szövkap döntését. A Le Blues pénteken kezdi meg a sorozatot, Hollandia lesz az ellenfél hazai pályán, Párizsban.
Az ESPN szerint Deschamps hétfőn tárgyalt erről Mbappéval Clairefontaine-ban, a francia válogatott edzőközpontjában, ahogy Antoine Griezmann-nal is elbeszélgetett - aki a másik jelölt volt a szerepre -, mielőtt megerősítette döntését a csapat többi tagjának.
Az Atlético Madrid 32 esztendős, jóval rutinosabb, de már kifelé menő játékosa lesz a csapatkapitány-helyettes. Bár az új, irányító középpályás szerepben sokáig nagyon jól teljesített Griezmann Katarban, minden bizonnyal nincs már benne olyan sok nemzetközi szinten, mint nyolc évvel fiatalabb csapattársában. Egy kézenfekvő jelölt, Raphaël Varane csak azért nem jöhetett szóba helyettesként, mert ő is lemondta a válogatottbeli szereplést.
Mbappé egyébként egyszer már volt a franciák csapatkapitánya, még tavaly szeptemberben, a Dánia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen.
picture

Foci-vb : CNN Show: Franciaország küzdelme a címvédésért

Most ő lesz a válogatott történetének egyik legfiatalabb kapitánya, és Deschamps biztos benne, hogy a 24 éves játékos elég érett ahhoz, hogy a 2022-es világbajnokságon nyújtott kiemelkedő teljesítménye alapján vezesse a csapatot a közeljövőben.
Lloris volt Franciaország egyik leghosszabb ideig hivatalban lévő csapatkapitánya, a Tottenham kapusa 2008 és 2022 között - megszakításokkal - 14 éven át viselte a címeres karszalagot.
Mindig is megbízható tagja volt a francia válogatottnak, bár vezető szerepét azért meg lehetett kérdőjelezni. Az öltözőben inkább Paul Pogba volt a hangosabb. Lloris alkatilag sem az a harsány típus.
picture

Ölelem az utódom: Hugo Lloris és Kylian Mbappé

Fotó: AFP

Mbappé nagyon fiatalon, 24 évesen kerülhet vezető szerepbe, de játékban eddig is az volt, hiszen messze ő a csapat legnagyobb klasszisa. Kérdés, hogy az a buborék, amibe a PSG-nél került, és az a viselkedés, amivel lassan már túlnő párizsi klubján (gondoljunk bele, évek óta Neymar mellett játszik), mennyiben akadályozza meg őt, hogy az egóját félretéve irányítsa és vezesse válogatottbeli csapattársait a gyepen és pályán kívül egyaránt.
Nagy örökséget kell átvennie egy szimpatikus kapustól. Nem mellesleg, Deschamps örökébe is lép, mert játékosként DD emelhette magasba először az 1998-as világbajnoki és a 2000-es Európa-bajnoki trófeát is.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés