Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fociláz Chelsea-módra: Pető Péter ragaszkodása nagyon erős a Kék hagyományhoz

Takács Márton

Frissítve 07/10/2022 - 20:33 GMT+2

Az egyik legkiválóbb magyar újságíró, a 24.hu főszerkesztője, Pető Péter Chelsea-drukker évtizedek óta. Az idén már háromszor is tiszteletét tette a Stamford Bridge-en, szerdán a Milan ellen 3-0-ra megnyert Bajnokok Ligája-mérkőzésen is ott volt. Honlapunknak adott élménybeszámolójában a tulajdonosváltásról, Thomas Tuchel menesztéséről és Graham Potter kinevezéséről is elmondta a véleményét.

Mason Mount szöglethez készülődik a Chelsea-Milan BL-mérkőzésen

Fotó: AFP

Milyen egy Chelsea-meccs a Stamford Bridge-n? Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője elmeséli az Eurosportnak.
Ahogy öregszem, a realizmusom nagyon erős, de a ragaszkodásom is az a Kék hagyományhoz.
Napjaink egyik legjobb újságírója, a Leshatár és a #halálka c. regények, a Félúton, a Lesgól - az Orbán-rendszer sportpolitikája, a Gyilkos lájkok és a Csunderlik Péterrel közösen jegyzett két kötet, a Top 10-es történelmi slágerlisták és az Újabb top 10-es történelmi slágerlisták c. könyvek szerzője, Pető Péter Chelsea-hez fűződő rajongása közismert. Öt évvel ezelőtti Tesis a világ-interjúnkban is mesélt erről.
"Külföldi csapatok közül a Chelsea a kedvencem. Érdekes, mert értékválasztás alapján a Livornót kéne mondanom, ami egy tisztességes baloldali csapat. Úgy alakult, hogy a Kékek lettek a kiválasztottjaim. Hegyi Iván egyszer engem is delegált egy BL-döntőre, az éppen Münchenben volt, amelyen története eddigi egyetlen Bajnokok Ligája–győzelmét aratta a Chelsea. De a klub iránti rajongásom ennél sokkal régebbi, csak annyit mondok, Dennis Wise."
2022-ben háromszor is eljutott kedvenc klubja londoni stadionjába Pető Peti, ezúttal ráadásul szintén Chelsea-drukker öccse társaságában. Kettejük első közös, idén tavaszi Stamford Bridge-n tett látogatásukról is beszámolt nekünk.
"Ritka a tesóknál, hogy ugyanannak a csapatnak drukkolnak. Vagy totál másik klubnak szurkol két testvér közül az egyik, és kifejezetten ellendrukker, vagy ugyanabban a helyzetben vannak. Nálunk ez utóbbi van, ő is él-hal a Chelsea-ért. A tavaszi, Newcastle-lal vívott meccse volt az első a Stamford Bridge-n. Féltünk, mi vár ránk a szankciók miatt, a szurkolói shop például zárva volt a stadionban.
Erre az első ember, akit megláttunk a stadionba lépve, John Terry volt, aki épp szembejött velünk. Ilyesfajta eset, hogy a klub egyik, ha nem a legnagyobb ikonjával rögtön összefut az ember, még az FC Hatvannál is ritka, nem hogy a Chelsea-nél.
picture

John Terry és a Pető tesók, a jobb szélen Péter

Fotó: Instagram

Kitértünk a szerdai, Milan elleni rangadóra is, ami igencsak jól sikerült a Kékeknek, 3-0-ra nyert Graham Potter csapata a tartalékos összeállításban szereplő olasz bajnokkal szemben. Hősünk itt is találkozott új élményekkel.
"Mivel a kedvenc csapatomról van szó, szinte bármi történhet, mindig óriási élmény ott lenni személyesen a Chelsea stadionjában, csak nagyon jó lehet. Ráadásul most az öcsémmel voltam, ami extra élményt jelentett, tökéletes trip lett belőle. Plusz a Milan elleni győzelem az új vezetőedző, Graham Potter első sikere volt a Bajnokok Ligájában.
Ami miatt még más volt, mind eddig, hogy először alakult úgy, hogy hallhattam a BL-himnuszt a Stamford Bridge-n is, mert a Salzburg ellen Erzsébet királynő halála miatt nem játszották le.
Idén már háromszor sikerült eljutnom a Stamford Bridge-re, a Newcastle elleni meccsre még tavasszal, most ősszel pedig a Salzburg és a Milan elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre. Legutóbb 2010-ben jutottam el a kedvenc csapatom pályájára, legalább a győztes BL-döntőn is ott lehettem azóta. Épp ma beszéltük az öcsémmel, hogy jövőre is igyekszünk legalább együtt újra ellátogatni a londoni stadionba."
picture

A Salzburg elleni BL-meccs előtt így emlékeztek meg a Stamford Bridge előtt II. Erzsébet királynőről

Fotó: Instagram

Vajon Pető Petinek ilyenkor már az előkészületek is delíriumban telnek? Mint válaszából kiderült, igen, amiben azért bizonyos típusú brit söröknek is apró, kicsi mellékszerepük van.
"Már délután felöltjük a Chelsea-mezt és Chelsea-sálat. Van olyan stadionkörnyéki kocsma Londonban, ahová csak az adott meccs belépőjegyével lehet bemenni. Itt tehát olyanokkal együtt végezzük a bemelegítést, akik az esti meccsen is ott lesznek, szinte ismerősök, nagyon speckó szenvedélytábor alakul ki ilyenkor. Egy órával a meccs kezdete előtt szoktunk a stadionba érni, ahol ugyanazt a bemelegítést elvégezzük megfelelő minőségű Guinness társaságában."
Rátérve a Chelsea klubfelépítésére, kíváncsiak voltunk, ő mit szól a klub tulajdonosváltásához. Pláne, hogy márciusban egy nagyszerű cikkben megírta a Roman Abramovich-érához fűződő viszonyának történetét. Todd Boehly-val kapcsolatban felemásak az érzései.
picture

Todd Boehly most még mosolyog

Fotó: AFP

"Érdekes kérdés, hogy az ember legfőbb kötődését mikor és hogyan írja felül a politikai viszony és a pénz. Kiszerethet-e a Manchester Cityből az, aki ötéves kora óta szereti azt a klubot a katari pénz miatt? A Chelsea-nél árnyaltabb a kép, Roman Abramovich kapcsán írtam erről egy hosszabb cikket hozzánk, a 24.hu-ra.
Reece James (akiről dalt is szoktunk énekelni) és Mason Mount személyében saját nevelésű játékosok is vannak fókuszban. Ez a klub a pénzőrülettel szemben is őrizte a saját neveléses hagyományt.
Az új tulajdonosi modell is olyasféle kapitalizmusmodell, ami szemben van azzal, amit a futball romantikus karakteréről gondolok, de legalább tiszta pénz. Viszont így is minden futballmítosszal és romanticizmussal szemben áll valamilyen módon. A Todd Boehly vezette konzorcium szabadabb világból érkező tisztább üzlet, mint amilyen Roman Abramoviché volt, objektív értelemben jobb.”
picture

Thomas Tuchel vehette a kalapját a Chelsea-nél

Fotó: AFP

Nem hagyhattuk ki azt a ziccert sem, hogy Thomas Tuchel menesztéséről is megkérdezzük Pető Péter véleményét. Ő előbb még lampardozott egyet, de mesélt a német szakemberről is.
"Amikor Frank Lampardot nevezték ki a Chelsea vezetőedzőjének, úgy éreztem, hogy minden a helyére került. A klub legnagyobb ikonjainak egyike lett a menedzser, aki az egyesület történetének első BL-győzelmekor még a csapat tagja volt. Ennél szebbet elképzelni sem lehetne.
Akkor lett nálunk edző, amikor nem tudott, igazolni a klub, saját nevelésekkel kezdett el egy szép történetet. De ahogy haladt az idő, mondogattam magamban, hogy nem megy vele. Amikor viszont kirúgták, szentségeltem."
Mint kiderült, Peti így volt Tuchellel is később.
"Az előző vezetőedző, Thomas Tuchel mélyen azonosult a klubbal. Vele is megnyertük a BL-t, és a világ tetejére is értünk, mert a klub-vb-n is az élen végzett a Chelsea. Tuchel a szankciók bejelentése után azt mondta, amíg van egy garnitúra mez, amelyet fölvehetnek, egy busz, ami elviszi őket a meccsre, addig játszanak, harcolnak.
Zágrábban már úgy éreztem, ahogy egy idő után Lampardnál, hogy nem megy vele sem. Az figyelhető meg nála - José Mourinhónál is valami ilyesmi a minta -, hogy törés következik be nála körülbelül két idény után. A Dortmundnál és a PSG-nél is valahogy így történt, ahogy a Chelsea-nél. Lehet, hogy a karaktere hozza ezt magával.
Előbb félelmetes közösséget teremt, ami később viszont felfalja magát.
Amikor kirúgták, nagyon, értelmezhetetlenül fájt, Lőw Zsolt miatt is. Ugyanúgy, mint Lampard esetében."
picture

Graham Potter igen jó választásnak tűnik a Chelsea-nél

Fotó: AFP

Az új vezetőedző, Graham Potter széles körben elismert szakember, tényleg mindenki jókat mond róla. Ezek sorába tartozik Pető Peti is.
"Az elérhető opciók közül nagyon szimpatikus megoldást választottak Graham Potter személyében. A kommunikációba is sok munkát fektető, nagyon profi szakember ő. De még nem ismerjük a korlátait, mert még nem volt olyan csapata, ahol mindig nyerni kell.
Iszonyatos nyomás lesz rajta, háromnaponta jönnek a fontosabbnál fontosabb tétmeccsek. Iszonyú sok egóval rendelkező csapatot kell irányítania, ebben a helyzetben, még csak ezután fog kiderülni, mire képes a karaktere.
Érdekes helyzet ez, mert az új tulajt megutáltam, amikor kirúgta Tuchelt, de aztán annyira megszerettem, amikor kinevezte Pottert.
De hát egy szurkolótól messze áll a racionalitás, mélyen érzelmi a viszonyulásunk kedvenc klubunkhoz.
Potter szép köszöntést kapott a Salzburg elleni meccsen a szurkolóktól, miközben ugyanezek a drukkerek a 21. percben (a 2021-es BL-győzelem tiszteletére) Tuchelt is vastappsal köszöntötték. Szép, egymást nem kizáró gesztusnak bizonyult mindkettő.”
picture

Pető Péter és Pető Tamás

Fotó: Instagram

Zárásként Pető Péter elmesélte, hogy nem csak Chelsea-drukkerekkel futottak össze Londonban járva.
"Aztán még ismeretlen mezben lévő szurkolókkal is találkoztunk, kiderült, hogy az illetők norvégok, és a Bodø/Glimt miatt utaztak Londonba. Ők a meccs előtt lehettek boldogabbak, mert az Arsenal 3-0-ra legyőzte kedvenceiket, szerencsére mi azóta is örülhetünk."
picture

Pető Péternek Hatvan mellett a londoni a Stamford Bridge jelenti a világ közepét

Fotó: Instagram


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés