Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagyot kockáztat a Chelsea tulajdonosa, de érthető, miért Potterben látja a jövőt

Németh Dániel

Publikálva 11/09/2022 - 18:57 GMT+2

Graham Potter tudatosan, a futballpiramis legaljáról építette fel edzői pályafutását, és teljesen megérdemelten kapta meg karrierje legnagyobb lehetőségét. A 47 éves szakemberrel kapcsolatban az az egyetlen kérdés, maga mögé tudja-e állítani az öltözőt, a taktikai érzéke és a filozófiája egyértelműen megvan ahhoz, hogy sikeres legyen a londoniaknál. Akár hosszú távon is.

Graham Potter

Fotó: AFP

Graham Potter ötéves szerződést kapott a Chelsea-től, ami talán arra utal, végre hosszabb távú projekt kezdődik Londonban.
Hat fordulót követően az általa – most már csak egykoron – irányított Brighton három ponttal és két hellyel a Chelsea előtt áll a tabellán, dacára az óriási erőforrásbeli különbségeknek. És ez nem csak a kicsi minta eredménye, Potter éveken át lépésről lépésre építette fel a Brightont, melynek elsőre is szembetűnő eredménye a passzjátékra épülő filozófia volt. Hatása azonban jóval túlmutat azon, amit a mágnestábla mellett elért a szerény eszközökkel, de remekül működő klubnál.
Munkájával sikerült felkelteni az új Chelsea-tulajdonos, Todd Boehly figyelmét is, aki pár hónap után úgy ítélte meg, hosszabb távon a klub eredményesebb lehet a 47 éves szakemberrel, mint azzal az edzővel, aki 15 hónappal ezelőtt Bajnokok Ligáját nyert a Chelsea-vel. Boehly alig 100 nappal a hatalomátvételt követően máris meghúzta a ravaszt, ráadásul a legmagasabb szinten is bizonyított edzőjét egy olyan szakemberre cserélte le, aki mostanáig egy angol kiscsapatot irányított.
A váltás mindkét részéről rejt magában kockázatot, hiszen a Chelsea szempontjából Potter kinevezése valójában egy megelőlegezett bizalom, Potter pedig egy olyan klubhoz kötelezte el magát, amely 10 év alatt a 6. edzőjét nevezte ki a személyében. Boehly vélhetően úgy ítélte meg, hogy a Brightonnál remek munkát végző szakember alkalmasabb egy hosszú távú projekt felépítésére, és ez már talán a megváltozott hozzáállást szemlélteti.
Az amerikai milliárdosnak vannak egyéb érdekeltségei is a sport világában, a legsikeresebb projektje a Los Angeles Dodgers, amely legutóbb 2015-ben váltott edzőt – azzal tehát ő is tisztában van, mennyire fontos a stabilitás egy sportklub életében. Abban pedig semmi meglepő nincs, ha egy új tulajdonos a saját embereivel képzeli el a jövőt, és ennek érdekében nehéz, a külső szemlélő számára érthetetlennek tűnő döntést hoz.
„Amennyiben a játékoskiválasztás folyamatát és az identitást megfelelő környezettel tudjuk párosítani, hitet és lendületet szerezhetünk” – mondta Potter a Sky Sportsnak egy korábbi interjúban. Az angol szakember a svéd negyedosztályban szereplő Östersundnál mutatta meg először, hogy az elvei a gyakorlatban is működnek, 2015-re már az élvonalban voltak, a 2017/18-as szezonban pedig az Európa-liga-selejtezőben is pályára léptek.
picture

Graham Potter

Fotó: Getty Images

2019-ben ült le a Brighton kispadjára, ahol összerakta a Premier League egyik legegységesebb csapatát, miközben ebben az időszakban 30 millió fontos profitot könyvelhetett el a klub. Csapatára jellemző volt a taktikai sokoldalúság, az aprólékosan kimunkált, hátulról felépített passzjáték, pedig az elődje, Chris Hughton hasonló erőforrásokból inkább pragmatikus elvek mentén építette fel a játékot.

Ebből a szempontból Potter előrelépés lehet Tuchelhez képest is: a német edző irányítása alatt – még a legeredményesebb időszakban is – hiányzott az egyértelműen meghatározott identitás.

Potternél ez az elejétől kezdve megvolt a Brightonnál, ahol sikerült bebizonyítania, hogy egy szerényebb képességű csapattal is lehet progresszív focit játszani. Ebben nagy szerepe volt annak, ahogyan a játékosait felépítette, alakította. Leandro Trossard például szélsőként került a klubhoz (Potterrel egyszerre), azóta szerepelt tízesként, hamis kilencesként, középső középpályásként, újabban pedig szárnyvédőként. Akárhol tűnt fel, meggyőzően teljesített.
Valószínűleg az is keveseknek fordult volna meg a fejében, hogy a kétméteres belső védőt, Dan Burnt fokozatosan szárnyvédővé konvertálja. A sort még hosszasan lehetne folytatni: Pascal Gross, Steven Alzate, Joel Veltman, Alexis MacAllister – a keret sokoldalúságának jóformán nincs párja a Premier League-ben. Természetesen ehhez szükség van formálható játékosokra is, de ezzel együtt egy olyan edzőre mutatnak, aki képes felmérni a játékosok erősségeit, és tudja, hogyan lehet őket jobbá tenni.
picture

Marc Cucurella

Fotó: SID

A maga módján ez Tuchelnek is sikerült, Antonio Rüdiger például a Premier League egyik legerősebb belső védőjévé nőtte ki magát a rendszerében, közben viszont akadtak megkérdőjelezhető döntései is. Mint például, amikor Reece Jamest, a keret legjobban beadó játékosát belső védőként alkalmazta több mérkőzésen is. „Graham legnagyobb erőssége abban rejlik, ahogyan megtervezi a meccseket, és elmondja, mire számít tőlünk” – mondta volt edzőjéről MacAllister.
Taktikailag elképesztő, a stábja nagyon jó, mindig próbálnak segíteni nekünk. Nagyon fontos a számunkra, örülök, hogy vele dolgozhatok.
Potter munkájának a Brighton bankszámlája is hálás lehet. A tavaly nyáron igazolt Marc Cucurellát 40 millió fontos profittal sikerült értékesíteni a Chelsea-nek, Yves Bissouma a Tottenhamhez igazolt, Moses Caicedo pedig a Liverpool egyik januári kiszemeltje lehet. A Chelsea ráadásul Potterrel együtt leigazolta Kyle Macauley elemzőt is, aki már az östersundos időkben is ott volt az edző mellett – neki a hírek szerint Cucurella és Caicedo leigazolásában is meghatározó szerepe volt.
Tuchel bukásához hozzájárult, hogy a vezetőséggel és a játékosaival egyaránt megromlott a kapcsolata, Potterre pedig nyugodtabb, kezelhetőbb edzőként tekintenek. Már a svédországi időkben is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csak futballistaként, de emberként is építse a játékosait, az Östersundnál például kitalálta a „kulturális akadémiát”, amellyel a pályán kívül próbálta kihívások elé állítani a játékosait. Például saját kiállítást kellett létrehozniuk, avagy részt venni a Hattyúk tava előadásán.
„Az volt a cél, hogy nyitottak legyünk az új dolgokra, levetkőzzük az időnként meglévő korlátokat, a hierarchiát, és fejlesszük a játékosokat emberként is. Emberi minőségben is látni kell őket” – mondta Potter a módszereiről. Raheem Sterling vagy épp Ben Chilwell aligha kezdi elsajátítani a balett alapjait, Potter filozófiája azonban nem változott meg Angliában sem, és ez megmutatkozik a Brighton-játékosokkal kialakított kapcsolatán is.
picture

Raheem Sterling (Chelsea FC)

Fotó: Getty Images

„Ő a játékosok menedzsere” – mondta a Swansea korábbi szélsője, Nathan Dyer. „Egy problémamegoldó. Taktikailag elképesztő, mindenki úgy lép a pályára, hogy pontosan tudja, mit kell tennie. Pontosan ezt fogja a Chelsea-hez vinni. Nagyon nyugodt ember, és ha elvár tőled valamit a pályán, mindig vállalja a felelősséget, amennyiben rosszul sül el. Nem az a típus, aki a busz alá dobja az embereit.”
A motiváció kérdése – csakúgy, mint minden, topszinten még nem bizonyított edző esetében – Potternél is fennáll. Az angol szakembert régóta vizionálják valamelyik nagycsapat kispadjára, ám az új kihívást jelent a számára, hogy ezúttal világklasszis játékosokkal kell dolgoznia. Számos edzőnek tört már bele a bicskája hasonló vállalkozásba, a Chelsea öltözője pedig nem egyszerű eset: a gyakori edzőcseréket Abramovich elvárásai mellett az öltözői hangulat változásaira lehet visszavezetni.
Potter a nagycsapatoktól érkező játékosaival (Adam Lallana, Danny Welbeck) szót értett a Brightonnál, ami biztató lehet ebből a szempontból. Az pedig egészen biztosan pozitívum, hogy Potter – sok más edzővel ellentétben – képes volt alkalmazkodni a topcsapatok labdatartásra törekvő, támadó felfogású rendszereihez. Bizonyos mutatókban a Brighton konkrétan ott volt a Premier League top 6 csapatai között.
„Tapasztalataim szerint Graham olyan ember, aki rendkívül mély gondolatokkal rendelkezik. Ő és a csapata 12 órát dolgoztak naponta, amire szükség is van akkor, ha te szeretnél lenni a legjobb. Számos dinamika van a csapaton belül, amire figyelni kell. Ott van a 25 játékos, mindannyian különböző szakaszban járnak a karrierjükben, más problémákkal küzdenek az életben, Graham és a csapata azonban mindent lefedett” – mondta Lallana.
picture

Kai Havertz ünnepli a gólját a csapattársak gyűrűjében

Fotó: Getty Images

Boehly elképzelései között szerepel, hogy Potter alatt nagyobb hangsúly kerül a Chelsea akadémiájára, amelyből mostanáig viszonylag kevés játékos ragadt meg a felnőtteknél. Ben White és Robert Sanchez fejlődését látva nem alaptalan a tulajdonos lelkesedése. Potternek természetesen hozzá kell szoknia ahhoz, hogy a londoniaknál egészen más lehetőségek várják, az előző években felépített munkamódszerei azonban remek szolgálatot tehetnek.
A futballban semmit sem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, legkevésbé egy olyan szakember esetén, aki még nem bizonyított a legmagasabb szinten. Azonban, ha van olyan edző, aki felkészült rá, és képes lehet egy Chelsea-hez hasonló klubnál megállni a helyét, az egyértelműen Potter. Már csak abban kell bízni, hogy az ehhez szükséges időt is megkapja majd.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés