Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Anyaként készül a második olimpiai aranyára a világklasszis focista

Takács Márton

Publikálva 18/07/2021 - 15:25 GMT+2

Amit Alex Morgan futballista-édesanyaként elért, az nem újdonság az amerikai női válogatott történetében. Elvégre ő a 13. (!) játékos a csapat históriájában, akinek gyermeke született, miközben a világ legjobb női labdarúgócsapatában játszott.

Alex Morgan egy füstölgő puskacső a pályán

Fotó: AFP

Alex Morgan egyedülálló utazáson ment keresztül az elmúlt két évben.

"Az összes leendő anyukát képviselem, és próbálom megmutatni, hogy meg tudjuk csinálni mindezt, bármilyen nagy kihívás is ez. Ki kell találnod, hogyan lehetsz anya és profi sportoló egyszerre. Sok olyan sportoló megy Tokióba, akik szintén anyukák, és izgatottan várom, hogy találkozhassak velük, és képviseljem az összes anyukát, a focista anyukák egyesülését." – nyilatkozta Morgan.
A viláklasszis csatár egyedülálló utazáson ment keresztül lányával, Charlie Elenával és férjével, a szintén profi focistával, Servando Carrascóval, hogy felkészüljenek a 2020-as tokiói olimpiára. Ez az út magában foglalta azt is, hogy megpróbált újra csúcsformába kerülni, és elviselte a COVID-19 világjárványt. Amikor már úgy tűnt, hogy látja a fényt az alagút végén, Morgan és családja decemberben megfertőződött a koronavírussal.
2020 elején Morgan a terhessége miatt nem vehetett részt a Concacaf női olimpiai selejtezőtornán és a SheBelieves-kupán. Mivel Charlie még az év májusában megszületett, Morgan nem sok időt kapott arra, hogy újra elérje világklasszis formáját. A világjárvány kitört, ami mindenki életét felforgatta, és az olimpiát egy évvel el kellett halasztani.
Ez lehetőséget adott az USWNT-nek, különösen az idősebb játékosoknak, mint Megan Rapinoe és Carli Lloyd, hogy regenerálódjanak a 2019-es női világbajnokság megnyerése után.
"Ha már megtartották volna az olimpiát, az hihetetlen kihívás lett volna, és mindenképpen mindent meg akartam tenni azért, hogy 2020-ban Tokióban ott lehessek a pályán." – mondta Morgan az év egy korábbi részében. "De tudtam, hogy őszintén szólva, néhány dolog tényleg nem rajtam múlik. Csak azon múlott, hogy a testem hogyan fog regenerálódni. Nagyon örülök, hogy sikerült extra időt nyernem."
picture

Alex Morgan akcióban

Fotó: AFP

Alex Morgan így több időt tölthetett Charlie-val, aki 2020. május 7-én jött a világra. "A vártnál tovább váratott minket, de tudhattam volna, hogy a maga módján fogja csinálni, és csakis a maga módján." – írta annak idején az Instagramon.
Morgan, aki július 2-án töltötte be 32. életévét, az USWNT-ben szereplő futballistaanyák hagyományát követi, amelyet Joy Fawcett indított el, és amelyet az évek során olyanok folytattak, mint Kate Markgraf, Christie Rampone és Amy Rodriguez.
Sok elődjéhez hasonlóan Morgan is elvitte Charlie-t a meccsekre és az edzésekre.
"Szerintem nagyon jó, hogy Charlie körülöttünk van, és hogy megszokja, hogy sok ember van körülötte, akik különböző emberek." - említette Morgan, aki hozzátette, hogy Charlie számára fontos volt, hogy "ezekkel a hihetetlenül erős nőkkel legyen körülvéve".
Morgan szerint az USWNT edzőtábora "nagyon intenzív környezet", és ha egy gyerek van körülöttük, az "feldobja a szobát". Áprilisban Charlie az edzés után egy csapatgyűlésen is részt vehetett. "Szerintem mindenkit felvidított. Nagyon jó érzés ebben a helyzetben lenni. Azonban az életem határozottan 180 fokos fordulatot vett."
picture

Alex Morgan a lányával, Charlie-val

Fotó: Getty Images

Valóban. Vannak új kihívások, például az edzések közötti pihenésről való lemondás.
"Ez nem olyan, mint hogy, ’ó, hadd feküdjek le, nézhessem a tévét és szundítsak egyet, akár 45 percig, akár három órán át. Charlie-val vagyok egész idő alatt, és az ő időbeosztása szerint dolgozom. Nagyon szeretem ezt. Biztosan más lenne nélküle."
Decemberben Morgan és családja megbetegedett a Coviddal.
"Valójában sok tünetem volt a koronavírustól. Eléggé beteg voltam. Együtt voltunk 10, 12, 14 napig, csak lábadoztunk, aludtunk, amennyit csak tudtunk. Néhány napig küzdöttem egy kis lázzal. Ahogy visszatértem, megtettem a megfelelő lépéseket, hogy a testemet újra formába hozzam."
A Coviddal a háta mögött Morgan készen áll arra, hogy részt vegyen a harmadik olimpiáján, amikor az USWNT megpróbálja megszerezni a az amerikai női labdarúgás példátlanul sok, ötödik aranyérmét. Az USA emellett megpróbál az első olyan csapat lenni, amely az előző női világbajnokság megnyerése után (2019) aranyérmet szerez az olimpián is.
picture

Övé az egyik legjobb bal láb a női mezőnyben

Fotó: AFP

Az USA július 21-én Svédország ellen kezdi meg a csoportkör küzdelmeit, majd július 24-én Új-Zéland, július 27-én pedig Ausztrália következik.
"Ha 12 csapat vesz részt egy olimpián, szemben egy világbajnoksággal, ahol kétszer ennyi csapat van, akkor azt hiszem, minden egyes csapatnak nehéz dolga lesz. De úgy tűnik, hogy minden nagyobb tornán mindig játszunk Svédország ellen. A legutóbbi olimpián tulajdonképpen kirúgtak minket Rióból. Szóval ez egy nagy meccs lesz." – zárta mondandóját Alex Morgan.
Morgan rengeteg nagy meccsen van már túl. Az olimpia előtt 180 válogatott mérkőzésen 110 gólt szerzett. Fontos szerepet játszott két világbajnokság megnyerésében (2015, 2019) és egy olimpiai aranyérmes csapatban (2012) is.
Egy újabb olimpiai aranyérem hozzáadása a gyűjteményéhez lenne a végső jutalom, és egy meglehetősen egyedülálló két év csúcspontja.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés