Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogba távozását megoldotta a Juve, ezt már nem tudná

Eurosport
Eurosport

Publikálva 28/06/2017 - 15:40 GMT+2

Nincs olyan játékos a piacon, aki pótolni tudná Alex Sandrót.

Fotó: Eurosport

Alex Sandro személyében a Juventus olyan játékost veszítene el, akit nem tudnának pótolni. Ez azt bizonyíthatja, hogy hiába a remekül irányított klub és az erős keret, a Juventus még mindig nem tudja felvenni a versenyt az európai elittel. A goal.com elemző írása. 

"Senkit nem szeretnénk eladni" - mondta Beppe Marotta múlt héten. "De ha egy játékos úgy dönt, hogy menni akar - ahogyan az az elmúlt években néhányszor megtörtént -, akkor mennie kell, mert senkit nem szeretnénk akarata ellenére itt tartani."
Komoly beismerés volt ez a Juventus sportigazgatójának részéről. Azon a nyáron, amikor a Premier League középmezőnyébe tartozó Southampton megalázó bocsánatkérésre kényszerítette a távozni kívánó Virgil van Dijket üldöző Liverpoolt, az olasz bajnok elismerte, hogy bárki távozhat a csapattól, ha épp úgy tartja kedve.
Egyetlen csapat vagy edző sem szeretne olyan játékosokat alkalmazni, akik már nem is kívánnak ott lenni, de azt, hogy Marotta nyíltan elismerte: a Juve nem fog útjába állni senkinek, értékelhetjük a gyengeség nyilvános beismeréseként is.
Ennek az elvnek az eredménye, hogy a Bianconeri két kezdő szélső hátvédjét is elveszítheti egyetlen nyár alatt, miután Dani Alves és Alex Sandro egyaránt a Premier League felé tart. Mindezt azt követően, hogy három év alatt kétszer is a Bajnokok Ligája döntőjébe jutottak.
picture

Fotó: Eurosport

Alves távozása még érthető is, de Alex Sandro eladása már komoly károkat okozna, erősítené például azt a képet, miszerint a Juventus hajlandó értékesíteni a legjobbjait. Egy évvel Paul Pogba Manchester Unitedbe igazolását követően arra készülnek, hogy elengedjék egyik legjobb játékosukat a Chelsea-hez. A két üzlet között azonban van egy lényeges különbség.
Pogba esetében beletörődtek abba, hogy a Mino Raiola irányította franciát nem tudják megtartani, ráadásul világrekordot jelentő, 105 millió euróért hagyta el a csapatot.
De ami a legfontosabb: a csapatnál úgy gondolták, hogy Pogba pótolható. Most viszont tisztában vannak azzal, hogy Alex Sandro nem az.
Merthogy nincs olyan játékos a piacon, aki akár csak megközelítően is képes lenne olyan jó teljesítményre, mint a korábbi Porto-játékos. Az alternatívák között Matteo Darmiant emlegetik, de ő sincs Alex Sandro szintjén.
Egyedül Marcelót lehetne megemlíteni. A Real Madrid hátvédje több gólpasszt adott nála (10-et a 4-gyel szemben), de Sandro több lehetőséget dolgozott ki (50, illetve 44), több sikeres csele volt (49, ill. 43), több megelőző szerelése (57, ill. 40) és több párharcot nyert meg (207, ill. 122), a levegőben ráadásul óriási a különbség, 41-8 a juvés brazil javára.
picture

Grafika: goal.com

Fotó: Eurosport

Ezek a statisztikák is mutatják, mennyire összetett játékos lett Alex Sandro azóta, hogy két évvel ezelőtt Torinóba költözött, és miért alkalmas arra, hogy a pálya bal oldalán bármilyen szerepkört betölthessen.
Nemcsak egy rendkívül tehetséges játékosról van szó, aki olyan sztárok mellett alapozta meg hírnevét a Santosban, mint Neymar vagy Filipe Anderson, de egy elképesztően szorgalmas futballista is egyben, aki első torinói évét azzal töltötte, hogy igyekezett minél többet tanulni a sokkal inkább defenzív felfogású Patrice Evrától.
"Segített megérteni, hogy mit vár el az edző egy szélső hátvédtől" - mondta Alex Sandro. "Az olasz foci rendkívül taktikus, a csapatok nagyon egységesek. Nagyon kevés idő van gondolkodni, miközben nálad a labda. Nem számítottam erre, de ez rengeteget segített a fejlődésben."
A felfogása sokat változott az utóbbi két évben. Olyan játékos lett, aki annyira gyűlöl veszíteni, hogy abbahagyta a realos duó, Danilo és Casemiro ellen játszott online focimeccseket, mert túl sok alkalommal szenvedett vereséget. "Túl ideges voltam" - magyarázta a döntését a Tuttosportnak egy tavalyi interjúban.
A győzelem ilyen szintű hajszolását a Juventusnál tanulta. Torinóban értette meg, hogy egy igazi profi minden egyes meccset és ellenfelet ugyanolyan szintű felkészüléssel kezel, és egy elit csapatnál a győzelem nem opció, hanem kötelesség.
Download Onefootball free now: http://bit.do/SportVideosMM_July *If you have anything against my uploads (use of content etc.), please don't make a scene, send me an email: sportvideosmm2@gmail.com and I'll take it down.
"Frosinone, Napoli, Bayern München - teljesen mindegy" - mondta. "A Juventus mentalitása egyszerű és meglehetősen közel áll hozzám: mindig követni kell a győzelemhez vezető utat."
A Juventusnál nem is akarnak beletörődni, hogy elveszíthetik azt a játékost, aki ilyen szinten képes volt elsajátítani a klub kultúráját, és felalánlottak neki egy 2022-ig szóló szerződést, amivel évente 5 millió üthetné a markát. A gond az, hogy a Chelsea többet ajánlott. Sokkal többet. Alex Sandro arra számíthat, hogy a jelenlegi 2,5 milliós fizetése felugorhat egészen 9 millióig is.
A klubnál elért lenyűgöző gazdasági eredmények ellenére a Juventus még mindig nem engedheti meg magának, hogy az Angliában megszokott, csillagászati béreket megadja a játékosainak. Nem versenyezhetnek, és ahogyan Marotta elismerte, ezzel tisztában is vannak.
picture

Fotó: Eurosport

A legfontosabb azonban, hogy a Chelsea edzője, Antonio Conte is tisztában van ezzel. Ő volt az, aki a torinói időszaka alatt azt mondta: "Nem várhatod, hogy 100 eurós étteremben ehetsz, ha a zsebedben csak 10 euró van."  Ezek a pénzügyi korlátok késztették arra Contét, hogy elhagyja a csapatot, miután 2014-ben az igazolások komoly vita tárgyát képezték közte és Marotta között.
Egészen addig amíg a Serie A újra pénzügyi hatalom nem lesz - ami nagyban függ a tengerentúli befektetésektől - a Juve és minden olasz csapat továbbra is csak töredékét kaphatja az angliai TV-s díjaknak. Ez az oka annak, hogy a Southampton képes ennyire kemény kiállásra az átigazolási piacon, míg a Juventus nem.
Ezért távozott Paul Pogba tavaly nyáron, és idén ezért hagyja el nagy valószínűség szerint a csapatot Alex Sandro, jövőre pedig talán Paulo Dybala.
Lehet, hogy a Juventus Európa egyik legjobban vezetett, és egyik legerősebb kerettel büszkélkedő csapata, amely szép lassan újra elfoglalta a megérdemelt helyét az európai labdarúgásban, a zsebük még mindig nem annyira mély, mint azoknak, akik közé bekerültek.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés