Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Davide Nicola: "Az én Giróm"

Eurosport
Eurosport

Publikálva 20/06/2017 - 16:53 GMT+2

Az igéret szép szó, ha letekerik, úgy jó.

Fotó: Eurosport

Majdnem ezerötszáz kilométer kerékpáron. Kis túlzással, egy fél Giro d’Italia.
Április elején nem volt nehéz kijelenteni. Davide Nicola talán bele sem gondolt abba, mit is ígért valójában az Inter elleni bajnoki előtt.
Az ominózus kérdés így szólt a meccset megelőző sajtótájékoztatón: Mit tenne, ha csodával határos módon mégis bentmaradna a csapata?
A válasz pedig rövid gondolkodás után így szólt: „Azt hiszem, kerékpárra ülnék, és eltekernék Crotonéból Torinóba. Igen, szerintem ezt megcsinálnám. Mondjuk, nem tudom mennyi idő kellene hozzá…”
Akkor nagyon nem is kellett továbbgondolni a kérdést, hisz a Serie A újoncának nem volt sok esélye a bravúrra. Hogy is lehetett volna egy nagyon gyenge, mindössze 9 pontos őszi szezon után. A téli szünetben – sőt talán még március végén is – a szurkolók szépen elkönyvelték magukban a sima kiesést. De nem Davide Nicola.
„Mindig is mondtam, hogy a fizikális felkészítés mellett a fejeket is folyamatosan edzeni kell. Feltettem a fiúknak a kérdést: vajon miért alakult így a helyzetünk? Miért kaptunk esélyt arra, hogy a zárókörben harcoljuk ki az élvonalban maradást?”
Ha preso via oggi, venerdì 9 giugno, il giro in bici di mister Nicola da Crotone a Vigone (Torino). Partenza alle ore 14 dallo Stadio Comunale Ezio Scida e prima tappa che si concluderà a Roseto Capo Spulico, dunque ben 146 km, non male come primo giorno di pedalata!
Aztán jött egy fantasztikus, 34 pontos (!) tavasz, egy sokáig emlékezetes utolsó forduló, a bravúros Lazio elleni hazai győzelem, és a bentmaradás.
Az ígéret pedig szép szó, és ehhez a mondáshoz Nicola is tartja/tartotta magát. Vagyis jöhetett a kerékpártúra, és a nagyjából 1500 kilométeres út. „Megtartom, amit ígértem, és nem hiszem, hogy ez a vállalás a szabadságom rovására menne. Élvezni fogom az út minden egyes percét” – mondta még az indulás előtt a Crotone edzője, aki átlagosan napi 150 kilométeres szakaszokkal számolt. „Nem terveztünk pontosan, szerintem nagyjából 8-10 nap alatt meglesz a túra.”
Uploaded by Alessio C on 2017-06-09.
Davide Nicola egyébként korántsem tartozik az olasz sztáredzők közé. Sem játékosként, sem szakvezetőként nem fordult meg a leghíresebb csapatoknál. Tavaly júniusban vette át a calabriai klub irányítását, de ekkor már túl volt élete legkomolyabb tragédiáján. Egy autóbalesetben ugyanis elveszítette a 14 éves kisfiát. Alessandro épp a családi ház közelében kerékpározott, amikor elütötte egy busz.
„Erről a témáról soha nem tudsz rendesen beszélni olyasvalakivel, aki nem volt hasonló helyzetben. Szerencsére nagyon összetartó család a miénk, közösen vészeltük át Ale elvesztését. Ez egy új kezdet volt számunkra, igenis tudomásul kellett vennünk, hogy bizonyos dolgok – még ha fájdalmasak is – megtörténnek az életben. Ez pedig most velünk történt.”
picture

Fotó: Eurosport

Davide Nicola szerint ez a kielnc szakaszból álló kerékpártúra – melyhez a Pinarello biztosította a technikai hátteret – önismeretnek is kiváló volt. „Rájöttem, hogy az ember a legnehezebb pillanatokban képes kihozni magából a legtöbbet. Ez a tekerés is lehetetlennek tűnt, amikor kimondtam. És tessék, meg lehetett csinálni.”
Crotone, Bari, Foggia, Pescara, Ancona, majd kényszerűségből némi autózás, végül Genova és Torino. Ezek voltak a túra fő állomáshelyei. Nicola nem egyedül teljesítette a távot, ott volt mellette két, rendszeresen tekerő közeli rokona is. „Úgy fogtam fel az egészet, mint valami nyaralást. Nem voltak kötelezettségek, annyit és úgy mentünk, ahogy akartunk.”
A 44 éves Nicola természetesen nem most először ült életében országúti kerékpáron. Még játékos korában egy sérülés utáni rehabilitáció részeként, 40 nap alatt 2500 kilométert tekert. És olyan legendás hegyeket mászott meg, mint az Agnello vagy a Colle delle Finestre.
picture

Fotó: Eurosport

„A kellő médiafigyelemnek köszönhetően próbáltam ezt az utat egy picit figyelemfelhívásnak is szánni. Sajnos sok volt mostanában a kerékpáros haláleset. Scarponira és Haydenre gondolok. Jó lenne, ha odafigyelnénk a másikra. És persze nem lenne rossz az sem, ha mindenhol rendes, a forgalomtól elzárt kerékpárúton lehetne tekerni…”
Davide Nicola vasárnap reggel megérkezett Torinóba, és a nemrég csodálatosan felújított Filadelfia stadion előtt gurult át a 'célvonalon'. Ötszáz, csak miatta érkező szurkoló kíséretében.
„Nem hittem volna, hogy ennyien kijönnek miattam. De azt sem gondoltam, hogy menet közben olyan nagyságokat ismerhetek meg, mint Michele Bartoli, vagy a szövetségi kapitányunk, Davide Cassani. Ők is folyamatosan bíztattak. Tényleg itt vagyok, megcsináltam.”
A nyaralás első része lezárult, hamarosan jöhet az újabb feladat.
Megint az élvonalban kellene tartani a Crotonét.
picture

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés