Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A hírhedt ügynök kockáztatja a kapustehetség karrierjét

Eurosport
Eurosport

Publikálva 25/06/2017 - 09:29 GMT+2

18 évesen a Real Madrid még Donnarummának is sok lehet.

Fotó: Eurosport

Szinte mindenki egyetért abban, hogy Gianluigi Donnarumma korához képest rendkívül érett játékos, de az európai kupákért küzdő csapatok híresen kemény légkörét még ő is nehezen dolgozná fel ennyi idősen. Anyagilag biztosan jól járna azzal, ha elhagyná az AC Milant, de vajon a karrierjének is ez tenne jót? Erre a kérdésre kerestük a választ. 

Egyszer egy újságíró szerette volna tisztázni, hogyan kell kiejteni a Mino Raiola vezetéknevét. Az ügynök csak annyit mondott: "Ahogyan csak akarod, egészen addig, amíg fizetsz érte." Raiola világában mindennek megvan az ára - még a saját nevének is.
Ezért elszomorító, bár nem különösebben meglepő, hogy legújabb szupersztárja, Gianluigi Donnarumma nagy valószínűséggel elhagyja a Milant. Az aláírásáért jelen pillanatban a Real Madrid tűnik a legesélyesebbnek, különösen azok után, hogy hétfőn a blancók elnöke, Florentino Perez is megerősítette érdeklődésüket a játékos iránt.
Frissebb hírek szerint az AC Milan vezetősége tesz még egy kísérletet a játékos meggyőzésére - ezek között szerepel az is, hogy bátyját, a szintén Milanban nevelkedő Antoniót is szerződtetnék, hogy jobban érezze magát a csapatnál. Az olasz sajtó szerint arra nagy az esély, hogy jövőre is a Milan játékosa lesz Gianluigi, a kérdés lesz-e új szerződése is, avagy a 2017/18-as szezon végén ingyen távozik Milánóból.
Real, Juve, PSG - Ki fogja megszerezni Donnarummát? | HosszabbításMég a Milan vezetőit is váratlanul érte Gianluigi Donnarumma döntése, aki úgy határozott, nem hosszabbítja meg 2018-ban lejáró szerződését az olasz csapattal. A tehetséges kapus iránt érdeklődőből biztosan nem lesz hiány, sajtóhírek szerint viszont az sem elképzelhetetlen, hogy a Milan a lelátóra száműzi legjobb játékosát.
Donnarumma gyerekkora óta a Rossonerinek szurkol, különösen azóta, hogy bátyja rendszeresen hazavitte a csapat utánpótlásában viselt Milanos mezeket és nadrágokat. Elég volt két évet eltöltenie a Milan Primavera csapataiban és korábbi vezetőedzőjének, Szinisa Mihajlovicsnak köszönhetően 16 évesen debütálhatott a Serie A-ban.
A piros-fekete csapatnál gyorsan első számú kapussá érett, június közepén pedig arról beszélt, hogy elégedett a helyzetével, és Milánó központjában keres új házat. Ez akkor hatalmas megkönnyebbülést okozott azoknak a szurkolóknak, akik aggódtak, hogy az új hősüket már csak egy évnyi szerződés köti a csapathoz.
picture

Antonio és Gianluigi Donnarumma

Fotó: Eurosport

Antonio és Gianluigi Donnarumma
Mindenki tisztában van azzal, hogy szeretnék a Milanban maradni” - mondta Donnarumma a GQ-nak.
Három nappal később a Milan bejelentette, hogy Donnarumma úgy döntött, nem hosszabbítja meg szerződését, mint az Raiola saját monte-carlói lakásának konyhájában tartott, meglehetősen bizarr “sajtótájékoztatójából” kiderült, a klub által teremtett “ellenséges és erőszakos” környezet miatt, ami arra “kényszerítette” őt és ügynökét, hogy “olyan döntést hozzanak meg, amit eredetileg nem akartak.”
Állítása szerint nem a pénzzel voltak elégedetlenek - a Milan a felajánlott évi 5 millió eurós fizetéssel klub legjobban fizetett játékosává tette volna - de ennél bővebb magyarázattal, azon kívül, hogy halálos fenyegetéseket kaptak, nem szolgált.
A Milan szurkolói legalább annyira megdöbbentek, mint amennyire összezavarodtak: hogyan vált lehetségessé, hogy a helyzet ennyire gyorsan és súlyosan elfajuljon? Néhány frusztrált szurkoló a tökéletes bosszút is kitalálta: negatív kritikákat kezdtek írni különböző éttermi oldalakon sógorának sütiüzletéről!
Arrigo Sacchi, a cipőárus, aki megreformálta az olasz labdarúgást | HosszabbításEgyszerű cipőkereskedőként indult, végül legendaként fejezte be nagyszerű pályafutását, mely alatt a teljes olasz labdarúgás taktikáját felforgatta. A labdarúgás történetének egyik legtöbbet idézett edzője, aki hazavitte az apró olasz városkába, Fusignanóba a sportág leginkább áhított trófeáit. Bámulatos karrierjével újabb edzőgenerációkat inspirált, hogy megtalálják álmaikat és a sikerhez vezető utat.
A harag nemcsak a közösségi médián keresztül volt érezhető, de felszólalt a klub történetének legnagyobb edzője, Arrigo Sacchi is, aki a Gazzetta dello Sport hasábjain a játékos karakterét is megkérdőjelezte.
“Tiszteltem Gigiót, mint embert és játékost, de megdöbbentett mennyire nem mutatott hálát a Milan felé” - írta. “Ez a döntés nem csak a személyiségét, de a jövőjét tekintve is kétségeket okozott bennem.”
Donnarumma jövője jelenleg tele van bizonytalansággal. A Milannál eredetileg a csapat egyik pilléreként tekintettek rá, a klub kínai tulajdonosai köré szerettek volna egy új, izgalmas, fiatal és győztes csapatot építeni.
Ki tudja, mi várna rá a híresen kemény madridi környezetben? Még Cristiano Ronaldo is elégedetlenségének adott hangot, azt követően, hogy a Santiago Bernabeu közönsége kifütyülte őt.
A Milanban Donnarummát garantáltan szeretet és támogatás övezte volna. Amikor a Pescara ellen elkövetett egy csúnya hibát, a csapat vezetőedzője, Vincenzo Montella egyből a játékosa védelmére kelt. A rajongók változatlan lelkesedéssel énekelték a nevét, és a jelek szerint épp őket érintette a legrosszabbul a játékos döntése.
Hazaadásból kapott öngólt Gigi Donnarumma - videó | HosszabbításNéha a legjobb kapusok is hibázhatnak - ezt bizonyosodott be a Pescara-Milan mérkőzésen is, ahol a vendégek kapusa, Gianluigi Donnarumma egy hazaadást nem bírt lekezelni, amivel vezetéshez jutott a Pescara. Az egész akció egy Pescara ellentámadásból indult, ami nem tűnt különösebben veszélyesnek, Gabriel Paletta megszerezte a labdát.
“Nagyon furcsa az ellenséges légkörről hallani egy olyan játékos esetében, aki az utóbbi évek első Milan játékosa, aki saját dalt kapott a szurkolóktól, és minden egyes Milan-rajongótól óriási szeretetet kapott” - áll a Curva Sud Milano (a Milan ultracsoportja - a szerk.) korábban kiadott közleményében.
“Úgy gondoljuk, még mindig van esély az újrakezdésre, de ehhez távoznia kell annak, aki a rossz irányba terelte, és elrontotta a róla kialakult képet.”
Ezt a képet - vitán felül - Raiola tette tönkre, ennek jeleként néhány dühös Milan szurkoló hamis dollárral dobálta meg a kapust a Lengyelországban zajló U21-es Európa-bajnokságon, ahol az olasz válogatott Dánia ellen lépett pályára. Joggal lehet attól is tartani, hogy a karrierjét is tönkretenné, ha már ennyi idősen a Realhoz igazolna. 
A szurkolóknak is volt mondanivalójuk Donnarumma ügyében: a dánok elleni U21-es meccsen (saját készítésű) pénzkötegeket dobáltak a Milan kapusának kapujába.
Ahogyan Sacchi is írta: “Szeretnék emlékeztetni mindenkit azokra, akik a pénzt minden egyéb elé helyezték, mint például Kaká és Sevcsenko. Utóbb mind a ketten keservesen megbánták, hogy elhagyták a Milant a Real Madrid és a Chelsea kedvéért.”
Amikor ez a meglehetősen illusztris duó elhagyta a csapatot, tapasztalt világklasszisok voltak - mégis megbuktak a Bernabeuban és a Stamford Bridge-en.
Donnarumma számára még nehezebb lenne a kihívás: a világ legnagyobb elvárással rendelkező szurkolótáborát kellene maga mögé állítania, eközben pedig egy új országhoz, kultúrához és nyelvhez is alkalmazkodnia kellene - mindezt 18 évesen.
Donnarumma híresen erős személyiséggel rendelkezik - Giampiero Ventura, az olasz válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, ritkán találkozott hozzá hasonlóan érett fiatal tehetséggel - de még mindig csak egy tinédzser. Az édesapja is azt mondta róla egy korábbi interjúban: “Számunkra még mindig csak egy fiú”.
Csak remélni tudjuk, hogy a család nem fogja megbánni azt a döntést, hogy Gigio jövőjét Raiolára bízták.
Az ügynök számos elképesztő tehetséggel dolgozott az évek során, leghíresebb ügyfele Zlatan Ibrahimovic, akinek saját bevallása szerint szüksége volt a “kemény szeretetre”, hogy a világ egyik legjobb játékosa legyen.
picture

Fotó: Eurosport

Mario Balotelli menedzselése már nem ekkora sikertörténet, de Raiola volt az is, aki Paul Pogbát a Manchester Unitedtől a Juvéba vitte, majd vissza, miközben óriási összeget alkudott ki a játékosnak és saját magának egyaránt.
Ez a lényeg: Raiola kiváló abban, amit csinál. Ő - ahogyan Andrea Pirlo mondta - "egy világszínvonalú ügyintéző”, a piaci folyamatok mestere, aki egyszerre éget fel, majd javít meg hidakat. Még a Realnál is akadnak ellenségei, de nem hagyja, hogy ezek a konfliktusok a jó szerződés útjába álljanak. Ezért aztán az sem elképzelhetetlen, hogy megegyeznek a Milannal, és ennek eredményeképpen még jövedelmezőbb szerződést írnak alá.
Sokféleképpen nevezték már - volt ő már “maffiózó” még gyakrabban “púp a háton” - de ezekkel nem törődik. Nem, ameddig megfizetik érte.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés