Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Spallettin kívül senki sem tudhatta, hogy lesz csapat a Napoliból, amely eddig remekel ősszel

Takács Márton

Frissítve 24/10/2022 - 20:05 GMT+2

A nyáron átalakuló Napoli parádézik az őszi szezon eddig eltelt időszakában. Luciano Spalletti csapata 11 forduló elteltével a Serie A egyetlen veretlen gárdája, a Bajnokok Ligájában pedig négy meccsből négyet nyertek a nápolyiak. Az eredményeket világklasszisok nélkül, szép focival érik el. Kedvenc csapatának eddigi szereplését a Napoli-drukker író és szerkesztő, Darvasi Ferenc értékelte.

A Napoli játékosainak öröme Victor Osimhen római győzelmet érő gólja után

Fotó: AFP

A pazar őszt produkáló Napoli szereplését a nápolyiaknak drukkoló író, szerkesztő, Darvasi Ferenc értékelte az Eurosport kérésére.
Lesz ünneplés, mert este Atalanta-Napoli
- üzente egyszer a cikkben megszólaltatott Darvasi Ferenc e sorok írójának a névnapi köszöntésre válaszul.
Napjaink egyik legkiválóbb irodalmi szerkesztője a Helikon Kiadónál dolgozó Darvasi Ferenc, aki többek között Halász Rita Mély levegő c. regényét, vagy Gurubi Ágnes és Szöllősi Mátyás legújabb kötetét gondozta. Jelent meg novelláskötete (Elválik), kritikakötete (Határjárás), összeállított egy lenyűgöző interjúkötetet Mándy Ivánról (Köztünk vagy), Mándy leveleiből is összerakott már egy pazar könyvet (Mándy Iván válogatott levelezése) és a novelláiból is válogatott (Ciklon).
Amikor vele beszélünk vagy e-mailezünk, a labdarúgás (értsd, a Napoli helyzete) mindig szóba kerül köztünk. Négy évvel ezelőtti Tesis a világ-interjúnkban elmesélte, hogy Lorenzo Insigne felől jutott el a Napolihoz, amelynek hosszú évek óta elkötelezett szurkolója, szinte csak a Napoli-mérkőzések érdeklik vagy nyolc esztendeje.
Legutóbbi élményünk vele kapcsolatban, hogy a Margó Fesztiválon, Keresztury Tibor kötetbemutatója előtt is a telefonját figyelte, hogyan áll kedvenc csapata a Serie A aktuális fordulójában – mivel a Napoli 3-2-re győzött a Bologna ellen, megnyugodhatott.
picture

Darvasi Ferenc (balra) Szöllősi Mátyás margós könyvbemutatóján © Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Fotó: facebook

Sőt, az egész ősze ebben az állapotban telhetett - utólag persze könnyű okosnak lenni - focis szempontból. Luciano Spalletti alaposan átalakult csapata 11 forduló után kilenc győzelemmel és két döntetlennel veretlenül vezeti a Serie A tabelláját.
Ráadásul a Bajnokok Ligájában mind az eddigi négy csoportmérkőzését megnyerték a nápolyiak úgy, hogy a Liverpoolt 4-1-re, az Ajaxot 6-1-re csapták meg, utóbbit idegenben. De még ennél is hangsúlyosabb, hogy szép focit játszik a csapat, amely a nyáron több tartóoszlopát is elveszítette, Spalletti mégis remekül működő gárdát gyúrt össze elég gyorsan a régebbi arcokból és az újonnan érkezőkből.
Per pillanat a Manchester City és a Real Madrid után, mellett a Napoli tűnik a kontinens legerősebb csapatának. A mindenre figyelő blogger, Szabó Peet szerint Victor Osimhen az olasz bajnokság legjobb csatára, de megértjük, aki Khvicha Kvaratskhelia játékáért van oda, vagy lenyűgözi Stanislav Lobotka középpályás játéka (például kollégánkat, az olasz foci ötcsillagos hazai szakértőjét, a hithű juvés Mártha Bencét).
Ahogy azt is Benito posztolta az Il Nostro Calcio nevű blogján, hogy "a Napoli története során másodszor nyert zsinórban tizenegy meccset, amikor ez utoljára előfordult, a szezon végén bekacsintott a klub első scudettója".
picture

Osimhen ezzel a lövéssel döntötte el az AS Roma elleni rangadót

Fotó: AFP

Miután a Serie vasárnap esti rangadóján az AS Romát is legyőzte idegenben 1-0-ra Osimhen varázslatos egyéni villanásával, arra gondoltunk, hogy megkérjük Darvasi Ferencet, mesélje el az Eurosportnak, hogyan élte meg eddig kedvenc Napolija őszi szereplését. Ő pedig örömmel válaszolt kérdéseinkre, és gyorsan passzolta is válaszait, pont, ahogy Lobotka szokta a labdát Anguissának.
Először arról érdeklődtünk nála, hogy a nagyobb nevek távozása és a kevésbé ismert, elismert igazolások után mit várt a nyáron, gondolta volna-e, hogy ilyen jó lesz a Napoli? Nem aprózta el a választ.
Aki azt mondja, hogy igen, éppen erre számított, az egész egyszerűen nem őszinte.
Amikor nyáron elsirattuk az ős Napolitano Insignét (én legalábbis szó szerint elsirattam, hét éven át volt a kedvencem játékának egyszerre amatőr és zseniális jegyeivel), majd Koulibalyt, a ’Fal’-at, és a végtelenül közvetlen és száz százalékig csapatember Mertenst, akkor szerintem mindenkinek bevillant, hogy innentől nemcsak az veszett el, amiért (valami identitásféléért, ami persze már csak illúzió a futball világában) annyira szerettük a Napolit, de a következő évek Bajnokok Ligája-szereplése is."
picture

Lorenzo Insigne volt Darvasi Ferenc kedvenc nápolyi játékosa

Fotó: AFP

Majd rátért az új szerzeményekre is, akiknek a szerződtetése eddig telitalálatnak bizonyult.
"Az átigazolási időszak szörnyen nézett ki, elment az említett három játékos, plusz az alapkapus és Fabián Ruiz, és nem nagyon tűnt úgy, hogy érdemi pótlásuk lesz. Illetve akik jöttek, azokról semmit nem tudtunk. Én legalábbis nem, de számomra úgy tűnik, nem voltam ezzel egyedül, mert az olasz focival foglalkozó szakemberek sem vártak túl sokat az új Napolitól.
Kvaratskheliáról például az abszolút bennfenteseken kívül ki hallott korábban? Pedig egy zsenigyanús left winger. Amikor a legvégén sikerült leigazolni Raspadorit és Simeonét, az egy kis reményt keltett."
De hogy ebből hogy lesz csapat? Spallettin kívül szerintem senki nem tudta.
picture

Khvicha Kvaratskhelia a szezon egyik felfedezettje

Fotó: AFP

Szép focit játszik ez a Napoli, amely akkor is meg tud nyerni egy rangadót, mint most a Roma ellen, ha megfojtják a támadójátékát, mert akkor egy klasszismegoldás is elég lehet egy győztes gólhoz. Vajon miket tart Darvasi Feri a mostani Napoli legnagyobb erősségeinek?
"Spalletti csapataira jellemző és a Napolira Spallettitől függetlenül is, hogy ősszel mindig nagyon bekezdenek. Én már megtanultam értékelni ezeket a szeptembereket, októbereket és esetleg még novembereket, amiket aztán eddig szinte mindig téli, tavaszi visszaesés követett.
Egyszerű az oka ennek: van egy bitang jó alapcsapat, ami bárkivel felveszi a versenyt, viszont ha megsérülnek ketten-hárman, nagyobb tőkeerő híján a cserék már nem minőségiek, és nem jönnek az eredmények. Rotálni meg nagyon nehéz, mert abban a pillanatban, hogy pár alapjátékos a padon ül, következik a bukdácsolás."
picture

Luciano Spalletti nagyon jó Napolit rakott össze

Fotó: AFP

Viszont a nagynevű támadók távozása után is van élet és kínálat a Napoli csatársorában, és ez biztató lehet a jövőre nézve.
"Remélem, nem csak az örökké reménykedő, gyermeteg szurkoló mondja belőlem, de mintha most annyiban más lenne a helyzet, hogy legalább a támadó harmadban több a variációs lehetőség. Hátul és középen most is csak szűkösen van meg a csapat, és nem látszik, kivel lehetne pótolni egy Rrahmanit és Min-jaet a védelemben, vagy egy Anguissát és Lobotkát a középpályán, és ez óvatosságra inti az embert a nagyot álmodásban, de az, hogy elöl Osimhen helyett be lehet hozni Raspadorit, és ott van még Simeone is, elég jól néz ki."
Ami a semleges drukkereknek is feltűnő lehet, hogy ez a Napoli csapategységben is messze felülmúlja eddig olasz riválisait. Erre az AS Roma elleni siker is példa, amelyet gyengébb játékkal is behúzott Spalletti csapata.
"Ez mintha most tényleg egy csapat lenne. A folyamatos győzelmek persze könnyen összekovácsolnak egy csapatot. Az érdekesebb az lesz, hogy ha jön az első hullámvölgy, arra hogyan reagál a klub, és meddig nyúlik el a szenvedés.
Sok a fiatal, sikeréhes játékos. És mintha gyorsabb és kombinatívabb lenne a csapat. És még valami: Spalletti keze alatt bizonyos játékosok (Lobotka, Anguissa) irtó sokat fejlődtek, kiegészítő emberekből meghatározó arcokká váltak."
picture

Kim Min-jae és Osimhen, a Napoli oszlopai közül kettő

Fotó: AFP

Úgy tűnik, a Napoli lehet az a csapat, amelyik remek teljesítménnyel, de a nagyok gyengélkedése miatt is, meglepetésre megnyerheti a bajnokságot. Azt is megkérdeztük Darvasi Ferenctől, hogy a jelenlegi körülményeket tekintve képesnek tartja-e Spalletti csapatát arra, hogy révbe érjen?
"A nagyok egy része most gyengélkedik, de az utóbbi években ez a csapat majdnem mindig dobogón végzett. A Napolinál épp az a dühítő, hogy noha többször voltak a tűz közelében, soha sem sikerült nyerniük Maradona óta.
Napoli-szurkolóként sok mindent megtanultam az évek folyamán. Örökké gyanakszom, mikor ér véget egy-egy nagy sikersorozat. Pl. a Sarri-féle Napoli játékban az egész liga és a Juve fölé nőtt, mégis Allegriék nyerték meg a bajnokságot, mert az még az a Juve volt, aminek a génjeibe volt kódolva a győzelem."
picture

Tényleg csapat lett ebből a Napoliból

Fotó: AFP

"Nagyon messze van még a bajnokság vége, ráadásul lesz közben egy vébé is. Szóval a scudetto sorsa megjósolhatatlan. A Milan is elég erős (ha ez a nemzetközi szintéren még nem is jön át), és a tetemes hátránya ellenére az Intert sem írnám le egyelőre.
De akárhányadik helyen végez is a klub, a Liverpool elleni 4-1 és az Ajax elleni 6-1 élményét senki sem veheti el

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés