Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megvan az új Maradona? A nápolyiak már most megőrülnek a kimondhatatlan nevű tehetségért

Németh Dániel

Frissítve 25/08/2022 - 20:20 GMT+2

Könnyen lehet, hogy Khvicha Kvaratskhelia a szezon legnagyobb igazolása lesz, a grúz válogatott támadó ugyanis elképesztő gólokkal robbant be a Serie A-ba. Teljesítményével nem csak, hogy feledtette az MLS-be szerződő Lorenzo Insignét, de a szurkolók szeretetét is elnyerte – nem véletlenül emlegetik Kvaradonaként.

Khvicha Kvaratskhelia

Fotó: AFP

Pár hét alatt titkos bajnokesélyessé lépett elő a szezon előtt még lesajnált Napoli.

Ne szépítsük: az már abban a pillanatban eldőlt, hogy Khvicha Kvaratskhelia rekordgyorsasággal kap valami kiejtéskönnyítő becenevet a szurkolóktól, amikor a Napoli hivatalosan is bejelentette a leigazolását. Aurelio De Laurentiis áprilisban elő is terjesztette a saját javaslatát. „Majd én kitalálok valamit. Adhatunk neki valami becenevet. Lehetne például Zizi, az nem annyira rossz” – vetette fel a nápolyi klub elnöke.
Kvaratskheliának természetesen volt már beceneve régebbről, leginkább Kvara néven emlegették azok, akik nem akartak elveszni a mássalhangzók sűrűjében. Nápolyban több lehetőség is adta magát, amelyből néhányat James Hornecastle elsütött az Athleticnek írt cikkében. A Kvareca utalhatott volna Carecára, a legendás MA-GI-CA (Maradona, Giordano, Careca) támadótrió braziljára, a Kvani pedig Cavani szellemét idézte volna meg.

A visszafogottságukról ismert olasz szurkolók azonban nemes egyszerűséggel Kvaradonának nevezték el a grúz támadót – már azt megelőzően, hogy egyáltalán labdába rúgott volna az azúrkék mezben.

Ehhez hasonló párhuzam nem példátlan Kvaratskhelia karrierjében, az egyik válogatottbeli csapattársa például a grúz Messiként jellemezte. A kontextus mégis egészen más, hiszen Kleinheisler László is volt már magyar Paul Scholes (talán inkább a vörös hajra utalva, de akkor is), Nápolyban viszont azok a szurkolók tisztelték meg ezzel a becenévvel Kvaratskheliát, akik a mai napig vallásos hevülettel őrzik Maradona emlékét.
picture

Khvicha Kvaratskhelia

Fotó: Getty Images

Mondhatjuk tehát, hogy ennek nagyobb súlya van, mint bármely korábbi összehasonlításnak. Kvaratskhelia azonban egyelőre egészen jól feltalálja magát a Napoli-legendák útvesztőjében, hiszen a csapaton belül az előző évtized egyik meghatározó játékosát, a klub történetének második legeredményesebb gólszerzőjét, Lorenzo Insignét kell pótolnia. Nos, ha így folytatja, nem kell sokat várni, hogy elfeledtesse a Torontóba távozó klasszist.

Két meccs, három gól, egy gólpassz – benne van, hogy egy új sztár születésének vagyunk a szemtanúi.

Kvaratskhelia már a Serie A nyitófordulójában a nápolyiak egyik legjobbja volt: előbb fejjel volt eredményes (ezzel egyenlített a Napoli), majd Piotr Zielińskinek osztott ki egy remek gólpasszt. A Hellas 5-2-es lekaszabolása után sem volt sokkal kíméletesebb a dél-olasz csapat, az újonc Monzát 4-0-ra kiütötte. A grúz játékos két góllal vette ki a részét, amelyek közül az első egészen zseniálisra sikeredett, durván 20 méterről, a kapufa érintésével ragasztott hatalmas gólt a kapuba – kísértetiesen insignésen.
Luciano Spalletti vezetőedző szerint ráadásul még csak töredékét láttuk annak, amire a jövőben képes lehet a 21 éves támadó. „Túl nagy rajta a nyomás. Rendkívül feszült volt a meccs előtt. Amint megszabadul ettől a nyomástól és lelazul egy kicsit, mindenki látni fogja, milyen futballista is ő tulajdonképpen. Már az is elég, amit láttunk tőle, de ennél több van benne” – magyarázta a Monza elleni meccset követően.
Kvaratskheliától nem független, ám nem csak neki köszönhető, hogy pár hét alatt teljességgel megváltozott a Napoli megítélése. Az idény előtt az átigazolási időszak egyik veszteseként tartották számon a klubot, amely sorban bukta el a meghatározó játékosait: a csapatkapitányát, a csapatkapitány-helyettesét, illetve a gólrekorderét. Mind közül Kalidou Koulibaly tűnt pótolhatatlan veszteségnek, a kiváló középső védő ugyanis a Serie A legfelsőbb elitjéhez tartozott.
Ehhez képest Min-jae Kim – ha nem is hasonlítható Koulibalyhoz – egyelőre stabil játékosnak tűnik, Tanguy Ndombélé személyében egy ragyogó képességű (bár évek óta alulteljesítő) játékossal erősödött a középpálya, a támadósorba pedig az olasz válogatott Giacomo Raspadori és az előző idényben 17 gólig jutó Giovanni Simeone érkezett. És még az sem kizárt, hogy a kapuskérdést is elintézik Keylor Navasszal vagy Kepa Arrizabalagával.
A top 4 innen nem tűnik nagyon bátor célkitűzésnek, de még akár a bajnoki cím is elérhető – a tavalyi Milan keretére például semmi esetre sem lehet azt mondani, hogy erősebb lett volna. Ehhez persze az kell, hogy az új igazolások zökkenőmentesen beilleszkedjenek a csapata, az újonnan berobbanó játékosok formája megmaradjon, és a Spalletti-csapatokra jellemző, második féléves leolvadást is elkerüljék valahogy.
A vezetőséget – és elsősorban Cristiano Giuntoli sportigazgatót – azonban dicséret illeti, mert a nápolyiak szinte alig költöttek játékosokra ezen a nyáron. A legdrágább vétel a Fenerbachétól megszerzett Kim volt, akiért 18 millió eurót fizettek, összességében pedig 68 milliónál jár a mutató, miközben 55 millióért eladni is sikerült. Ez még úgy is megsüvegelendő teljesítmény, hogy az idén hivatalosan csak kölcsönvett Raspadoriért jövő nyáron 30 millió eurót utal majd a Napoli a Sassuolónak.
picture

Khvicha Kvaratskhelia

Fotó: Getty Images

Az első két forduló alapján az sem kizárt, hogy Kvaratskhelia megvásárlása az év legnagyobb üzlete lesz, ugyanis csak 10 millió eurót fizetett a Napoli a Dinamo Batuminak. A végleges megítélésével természetesen várni kell, nem egy játékost láttunk már berobbanni valamelyik topligába, hogy aztán ugyanolyan gyorsan beleszürküljön a középmezőnybe. Elég csak Krzysztof Piątekre gondolni, aki a 2018/19-es szezont 22 bajnoki góllal zárta, aztán az azóta eltelt három idény alatt 16-ot kotort össze.
Kvaratskhelia mindenesetre már most érdekes profillal rendelkezik, mindkét lábbal veszélyesen lő, rengeteg helyzetet tud kialakítani, a legjobb képességéről pedig még nem is beszéltünk: elképesztő hatékonysággal cselez. A fiatal játékos még a grúz másodosztályban hívta fel magára a figyelmet, amikor meccsenként több mint 10 sikeres cselt mutatott be, később a Rubin Kazanyban meccsenként körülbelül 3-szor jutott túl az ellenfél védőin.
Spalletti vélhetően erre utalt akkor, amikor azt mondta, töredékét láttuk az igazi Kvaratskheliának, és ha egy kicsit lazábban, nagyobb önbizalommal áll a meccsekhez, elképesztő dolgokra lesz képes. Bár a grúz tehetség összehozott négy gólt két meccs alatt (ezzel a termelékenységgel alighanem kiegyeznének az idény végéig), egyetlen sikeres cselt mutatott be a Hellas Verona és a Monza ellen, ami aligha tükrözi a képességeit.
Arra sem kell sokat várni, hogy az első két fordulóban keveset mutató Hellas Verona és az abszolút Serie A-újonc Monza után valódi riválist kapjon a nápolyi csapat, a hétvégén ugyanis Firenzébe látogat. Vincenzo Italiano csapatának ugyan élességben lenne még hová fejlődnie, ráadásul a Konferencialigában is vár rá egy kemény ütközet a héten, a Fiorentinát a kettős terheléssel együtt sem lehet félvállról venni.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés