Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

CR evangéliuma - Ronaldo beleszállt fiatal csapattársaiba is, magát követendő példaként állítva be

Takács Márton

Frissítve 17/11/2022 - 11:31 GMT+1

Cristiano Ronaldo Piers Morgannek adott interjújából újabb részletek derültek ki. Megtudhatjuk, a portugál mit gondol fiatal csapattársai hozzáállásáról, mi a véleménye a Manchester Unitedról mint klubról, és hogy Sir Alex Ferguson győzködése kellett, hogy az MU szurkolóit imádó CR ne a Manchester Cityhez szerződjön. Példabeszédek könyve, folytatás.

"Ne Instagramozzál annyit!" - üvölthette Cristiano Ronaldo a 18 éves Alejandro Garnacho fülébe

Fotó: AFP

Cristiano Ronaldo újabb aranyköpésekkel szórakoztatta a nagyérdeműt elhíresült nagyinterjújában.
Nem vagyok az a fajta srác, aki szeret tanácsokat adni, mivel inkább példát szeretnék mutatni.
Korábban már mi is idéztünk Cristiano Ronaldótól, aki Piers Morgan-nek a TalkTV-n adott interjút, amelynek első része szerdán került adásba, így újabb részletek jelentek meg belőle, a The Athletic cikkei alapján szemezgetünk belőle.
A katari világbajnokság előtt álló portugál a családi válságáról, újszülött fia elvesztéséről is mesélt, még az angol királyi családtól is kapott részvétnyilvánítást, de mi maradunk a sportszakmai vonalon. Csak annyit jegyeznénk meg, hogy még ez a személyes tragédia sem jogosíthatja fel őt arra, ahogy az elmúlt hónapokban viselkedett a nagy nyilvánosság előtt.

RONALDO, RANGNICK, ROONEY

"Megszoktam, hogy így élek, 37 éves vagyok, már sok mindent megtanultam. A rossz pillanatokban lehet látni, ki van az én oldalamon, és ki az, aki még jobban kritizál ilyenkor. Mert ők ezeket a helyzeteket keresik. Nem szeretik látni a sikeres embereket."
Ronaldo elmondta, nem olvassa a negatív sajtóvisszhangokat, mert állítása szerint az "szemét" és "nehéz kezelni”.
Nem vesztegetem az időmet, azokra az emberekre, akik nem kedvelnek engem. Ez időpocsékolás, ezek az emberek nem érdekelnek.
A magát elárulva érkező portugál nyilván ennek szellemében kritizálta Erik ten Haag vezetőedzőt, akiről úgy nyilatkozott, hogy nem tiszteli, mivel a holland szakember sem tiszteli őt. Az MU előző, megbízott vezetőedzőjéről, Ralf Rangnickról is mondott erőset a portugál, ahogy azt már idéztük korábban: "Ha még edző sem vagy, hogyan leszel a Manchester United főnöke? Még csak nem is hallottam róla."
picture

Az a szemkontaktus!

Fotó: AFP

Erről most még olvashattunk, ha a múltban nem lett volna nyilvánvaló, hogy a portugál nem tartotta sokra a németet, akkor most már nem lehet efelől kétségünk.
Ezek az új edzők, akik jönnek, azt hiszik, hogy megtalálták az utolsó Coca-Colát a sivatagban.
(Az angol szlengben ez kábé annyit tesz, hogy ők azt hiszik, Isten ajándékai az emberiségnek)
Ronaldo beszélt korábbi csapattársáról, Wayne Rooney-ról is. Elmondta, hogy Rooney az egyik percben még meghívta a fiát a házába focizni, a következőben pedig már célba vette őt a sajtóban. A fiataloknak szánt útravalóul body shaming gyanánt még Rooney külsejét is kritizálta az eltanult brit eleganciája részeként.
"Nem értem. Nem tudom, miért kritizál engem. Valószínűleg féltékeny, mert ő a 30-as éveiben fejezte be a pályafutását, én pedig még mindig játszom. Azt nem mondom, hogy jobban nézek ki nála, bár ez is igaz."
Hozzátette az őt kritizálókkal kapcsolatban, hogy "tényleg nem értem az ilyen embereket. Vagy az újságok címlapján akarnak lenni, vagy új állást akarnak."
A portugál viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy ő is új munkát szeretne magának, mivel ezzel az interjújával alaposan kiutálhatta magát a Manchester Unitedből. Ahogy Németh Dániel kollégánk megjegyezte véleménycikkében: "Cristiano Ronaldo igencsak súlyos pofonokat vitt be, olyannyira, hogy ezek után nehéz őt elképzelni a Manchester Unitedben."
picture

Ronaldo itt talán még nem sértegette a külseje miatt Rooney-t

Fotó: AFP

PÉLDABESZÉDEK KÖNYVE

Érdekes része volt az interjúnak az is, amikor a fiatalabb játékosoknak való tanácsadásról mesélt. Ha már nekik nem szokott.
Én vagyok a példa.
"Minden reggel ott vagyok és ugyanazt csinálom. Valószínűleg én vagyok az első, aki megérkezik az edzésre és az utolsó, aki elmegy onnan. Azt hiszem, a részletek magukért beszélnek. Ha tanácsot adnék, egy percen belül elfelejtenék, és azt csinálnak, amit akarnak. Ezért mondom, hogy szeretek példát mutatni.
A világ összes bajnokságában a legfiatalabbak nem olyanok, mint az én generációm. Nekik könnyebb, nem szenvednek. De nem hibáztathatjuk őket, mert ez az élet része. Az új technológiák elvonják a figyelmüket más dolgokról.”
picture

"Engem kéne másolnod, haver!" - képzelt intelem Ronaldótól Marcus Rasford irányába

Fotó: AFP

A saját karrierjéből hoz példákat, mert szerinte azért is tart ott, ahol, mert nevesebb, rutinosabb manchesteri csapattársaitól rengeteg mindent el tudott lesni.
"Ez nem lep meg engem. De ugyanígy szégyen, hogy a legjobb példák vannak a szemük előtt, és nem másolják azokat. Számomra ez egy kicsit furcsa, mert emlékszem, amikor 18, 19, 20 éves voltam, mindig a legjobb játékosokat néztem, amikor Van Nistelrooy, Ferdinand, Roy Keane, és Giggs játszott mellettem. Ezért értem el sikereket. Vigyázok a testemre, a mentalitásomra, a fejemre, mert láttam ezeket a srácokat, és tanultam tőlük."
Azért emlékezhetünk arra, hogy egy időben a frizurájának állapota legalább olyan fontos volt neki, mint a fizikális felkészültsége (ez ma már biztosan nincs így!).

A MANCHESTER UNITED LE VAN MARADVA

Azt már az Eurosporton is megírtuk, hogy Ronaldo kiemelte, mióta Sir Alex Ferguson elhagyta a klubot, semmilyen fejlődést nem tapasztalt, az egyesület egyáltalán nem ott tart, ahol kellene. Ezzel nem lehet vitatkozni, teljesen igaza van.
"Ezt tudja Ferguson is, mindenki tudja. Az emberek, akik ezt nem látják, mert nem is szeretnék látni, hogy ez így van, vakok" - fogalmazott Ronaldo, akiről számos cikk jelent meg a nyáron, azt állítva, hogy távozik az MU-tól.
Most erről is több részletet megtudhattunk, miután visszatért az MU-hoz, még őt is megdöbbentette, amit tapasztalt.
picture

Bár az MU tényleg egy helyben toporog, az Old Traffordra még mindig dől a nép

Fotó: AFP

"A klubnál lévő instabilitás nagyon meglepett. Tudtam, hogy a Manchester United már nem ugyanaz. De nem láttam, hogy olyan nagy lett a szakadék. A Unitednél a fejlődés szerintem nulla volt. A Real Madriddal és a Juventusszal összehasonlítva meglepett a lemaradás. Azok a klubok követik a világ többi részét, a technológia, a képzés, a táplálkozás és a feltételek terén.
Egy ilyen dimenziójú klubnak véleményem szerint a legmagasabb pozícióban kéne lennie, de sajnos nincs így. Nincs azon a szinten. De remélem, hogy a következő években elérheti ezt."
Ezzel nem lehet vitatkozni, más kérdés, hogy Ronaldo csapatkapitányhoz méltatlan viselkedése mennyiben növelheti a Manchester United stabilitását. E sorok írója ugyan még nem játszott egyetlen világhírű, tradicionális egyesületnél sem, de a rutin meg az évek azt mondatják velünk, hogy semennyire.

SIR ALEX GYŐZTE MEG, HOGY NE IGAZOLJON A MANCHESTER CITYHEZ

Ronaldo kifejezte, hogy mennyire fontosak számára a Manchester United szurkolói. Nos, annyira, hogy tavaly nyáron Sir Alex Fergusonnak kellett győzködnie őt, hogy ne a Manchester City-hez szerződjön, miután korábban hét évet töltött az MU-nál. Az az áldott jó szíve döntött.
"Nos, őszintén szólva, közel volt a lehetőség. De a Manchester Uniteddel való történetem, az, ahogy korábban éreztem magamat a klubnál, döntő különbséget jelentett. És persze Sir Alex Ferguson is. Beszéltem vele. Azt mondta nekem, hogy 'lehetetlen, hogy a Manchester Cityhez menj’. Erre én azt mondtam: ’oké, főnök'. Ez tudatos döntés volt.
Mert a szív beszélt, hangosan beszélt abban a pillanatban.

TUDJUK, MIT TETTÉL IDÉN NYÁR ÓTA

Cristiano ’Coelho’ Ronaldo a nyár óta személyes okokra hivatkozva nem vett részt csapata nyári edzőtáborában, majd a United Angliába való visszatérése után csatlakozott ugyan csapattársaihoz, de a Rayo Vallecano elleni felkészülési mérkőzés félidejében lecserélte őt edzője, ő pedig még a mérkőzés lefújása előtt elhagyta a stadiont.
Az esetet elfogadhatatlannak titulálta Erik ten Hag, de Ronaldo ennek ellenére a Tottenham elleni bajnokin is hasonlóan viselkedett, amikor (csereként) megtagadta a pályára lépést, és még a lefújás előtt az öltözőbe vonult. A holland ezért nem nevezte őt a Chelsea elleni találkozóra, de az Európa-ligában visszatérhetett, miután magyarázkodott az Instagramon bocsánatkérés nélkül.
Az angol bajnokságban a West Ham ellen 1-0-ra megnyert mérkőzést végigjátszotta, majd az Aston Villával vívott bajnokin mindezek után a portugál már csapatkapitányként (!) vezette övéit, és töltött 90 percet a 3-1-es vereséget szenvedő MU csékájaként a pályán.
picture

Kifejező arcjáték

Fotó: AFP

Látjátuk fiatal feleim szümtükhel ezt az interjút és a benne rejlő részleteket? Ez is példamutatás, csak éppen nem a jobbik feléből.
A hatalmas visszhangot kiváltó interjúja után ezek alapján vagy Cristiano Ronaldo lesz a United következő menedzsere, sportigazgatója, vagy többé nem lép pályára a klub színeiben. Köztes megoldást nem tudunk elképzelni, pláne, hogy ekkora arccal már az Old Traffordra is bajosan tudna beférni.
Addig is epekedve várjuk, hogy Ronaldo megírja a Protokoll – viselkedéstippek a rám sosem hallgató fiatal focistáknak című könyvet. Vinnék, mint a cukrot.
picture

Ronaldo ilyen gyorsan az MU-n kívül találhatja magát az interjú után

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés