Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo túlnőtt a Manchester Unitednél. De miért hagyják ezt neki?
Sértődött távozás a kispadról meccs közben, edzésektől való eltiltás, kihagyás a Chelsea elleni meccskeretből, magyarázkodás az Instagramon bocsánatkérés nélkül, majd két hét múlva a csapatkapitányi karszalag odaajándékozása. Valahogy így nézett ki Cristiano Ronaldo elmúlt két és fél hete zanzásítva.
Valaki árulja el, mit szívnak a Manchester Unitednél!
Labdarúgás
Sajtóértesülések szerint Ronaldo hamarosan aláír az új csapatához
2 ÓRÁJA
Szabó Peet: "És visszaengedte edzésre!"
Vályi Bence: "Most leküldte volna három hónapra az U21-be, vagy micsoda?"
Szabó Peet: "Le! Ez a csávó megcsinálta azt, hogy egy nyári felkészülési meccsről hazament. Most pedig, miután pályára akarták küldeni, azt mondta: ’nem’. Majd pedig levonult a pályáról és hazament megint."
Így kezdte az angol labdarúgás egyik hazai felkent szakértője, Szabó Peet a Premier Leak (S03E15) október 28-i, Ronaldóról, utoljára, idén c. adásában a portugálról szóló szegmenst. Majd így folytatta:
"Ezt nem tudod megcsinálni, amikor csapatban dolgozol. Akár te vagy Cristiano Ronaldo vagy akárki is. Ilyenkor az edzőnek egyszerűen be kell vállalnia azt, hogy hiába nincs elég csatárom - egyébként is használhatatlan Ronaldo a pályán ebben a szezonban, akárhányszor pályára lépett, ennek a csapatnak konkrétan a kerékkötője volt, már gólokat sem szerez -, meg kell hoznom egy döntést.
Ez az Aubameyang-szituáció, konkrétan. Ami fáj, mert Aubameyang még jó játékos volt akkor. És Ronaldóról is elmondtuk, hogy ha vállalja azt, hogy beáll az utolsó 20 percre, néha kezd és odateszi magát, akkor milyen jó, hogy ott van a keretben. De Ronaldo ezt nem csinálja meg, hanem telibeszarja az összes csapattársát, inkább hazamegy egy olyan meccsen, ahol egyébként a szezon legjobb teljesítményét nyújtják, és megsértődik, mert ő ennek nem része."

"Hülye bíró, hülye bíró, hülye bíró éjjáó" (Bëlga: Huszonkét férfi)

Fotó: AFP

"Ez szerintem az a pont, ahol azt kell mondani, hogy oké, akkor innentől kezdve Ronaldo nélkül megyünk tovább, és nem kezdünk el vele beszélgetni, hogy 'jó, de akkor lécci viselkedjél, legyél jófiú, miután már kétszer nem voltál jófiú'. Ezt a határt meg kell húzni. Ten Hagnak most be kellene vállalnia azt, hogy januárban, ha kell, akkor felbontják a szerződését, ami fájni fog, de akkor sem játszik.
Edz majd egyedül és készül szépen a világbajnokságra a következő hetekben. Az szerintem a Manchester United keretére meg Ten Hagra sincs jó hatással, hogy ha ő megint visszamegy és együtt készül a többiekkel, és ott fog ülni a padon a következő mérkőzéseken. Nincsen értelme. Mert nincsen pozitív hozadéka annak, hogy Ronaldo ott van a Manchester United keretében. A pályán egyáltalán nincs, a pályán kívül meg nettó negatív."
Mélyen egyetértünk a Peet által megfogalmazott véleménnyel. A Manchester Unitednél máshogy gondolták, mert ilyen előzmények után Cristiano Ronaldo az Európa-ligában visszatérhetett, az angol bajnokságban a West Ham ellen 1-0-ra megnyert mérkőzést végigjátszotta, majd az Aston Villával vívott vasárnapi bajnokin a portugál már csapatkapitányként (!) vezette övéit, és töltött 90 percet a 3-1-es vereséget szenvedő MU csékájaként a pályán.
Mindezt bő két héttel azután, hogy duzzogva kiballagott a Tottenhammel játszott PL-meccs lefújása előtt a kispadról a stadionon kívülre és hazament. Erik Ten Hagnak még két cserelehetősége is volt, így ez a veterán csatár részéről merő semmibe vételnek számít. Az MU azon a meccsen nyújtotta szezonbeli legjobb játékát addig - a portugál nélkül. Erről Farkasvölgyi Gábor és Rév Dániel kollégánk is beszélgetett a Hosszabbítás podcast október 26-i adásának Ácsi! rovatában.

Méltatlan bánásmód vagy jogos edzői döntés Ronaldo mellőzése?

Az eset után beindult a manchesteri gépezet, de az államigazgatási petting (©Esterházy Péter) csak odáig terjedt, hogy a támadót eltiltották az edzésről és büntetésből a Chelsea elleni PL-rangadóról is. Ez a kívülállókban felerősíthette azt az érzést, hogy meg vannak számlálva a napjai az Old Traffordon, és hogy CR7 a januári átigazolási időszakban leléphet egykori sikerei színhelyéről.
Ronaldo az Instagramon reagált a klub döntésére, közleményében sok mindent leírt, csak bocsánatot nem kért. Az ezt követő napokban joggal merülhetett fel az a kérdés is, hogy Ronaldo valaha játszik-e még a United mezében. Erre három héten belül kapitánynak nevezték ki. Ez ám a fordulat.

A séró most is rendben, már aki az ilyet szereti

Fotó: AFP

Pedig Ten Hag a Tottenham elleni mérkőzés után még határozottan kiállt Ronaldo fegyelmezetlensége ellen - akinek a játékstílusa eleve nem illik bele az általa játszatott fociba -, amit a csapat nyilván értékelt is, de hogy ezek után mintegy jutalmul kapitányi posztot ilyen hamar átadni a példamutatásból, vezetői szerepből, alázatból megbukó portugálnak, elég kockázatos lépés. Pláne, hogy David de Gea és még a nyár végén szerződtetett Casemiro is szóba került, mielőtt Ronaldót választották volna a posztra.
Összvissz egy bajnokit kellett kihagynia, a következő kettőt már végigjátszotta, a legutóbbit kapitányként. Erik Ten Hag a vasárnapi meccs előtt beszélt arról a döntéséről, hogy miért Ronaldót bízta meg a kapitányi teendőkkel:
Semmi sem változott. Amikor valaki kapitány és vezető, példát kell mutatnia, és ezt várom tőle. Fontos része a csapatnak, elégedettek vagyunk vele, és most még inkább át kell vennie a vezető szerepet.

Cristiano Ronaldo hallgatja Erik ten Hag eligazítását

Fotó: AFP

Nos, a frusztrált portugál példát mutatott, csak éppen rosszat. A 60. percben, 3-1-es birminghami előnynél, csapata egyik támadásakor összeakaszkodott az Aston Villa védőjével, Tyrone Mingsszel (utóbbi szabálytalankodott előbb), majd a mezénél fogva, talán ippont is érően a földre küldte az angol válogatott hátvédet. Az eset tömegjelenetté fajult, Ronaldo kapott egy sárga lapot. A meccset egy kaput eltaláló lövéssel hozta le a portugál.
Vajon milyen lehet most a Manchester United öltözőjén belül a csapatmorál? Megérte ezért? Mit árul el ez a döntés az MU klubkultúrájáról (már ha még beszélhetünk ilyesmiről)? Milyen menedzser az, akinek ez eszébe jut, és milyen vezető az, aki ezt hagyja? Miért nem engedték el Ronaldót nyáron?
Hogyan fordulhat elő, hogy Sir Alex Ferguson 2013-as távozását még mindig nem tudta feldolgozni az egyesület? Hová tűnt a felelősségvállalás, a morál, a szervezettség ebből a valaha példamutatóan működő, de az identitását, a távlatokban való gondolkodás képességét elveszítő klubból?
Ronaldo először viselte a karszalagot a holland irányítása alatt, a menedzser a mérkőzés után elmondta, hogy messze nem CR7 volt az első számú választás erre a megtisztelő pozícióra.

Nálunk már nincs piros 7-es, Manchesterben még igen

Fotó: AFP

"Harry Maguire a kispadon ül, a kapitányunk, Bruno Fernandes nem állt rendelkezésre, így David de Gea jöhetett volna szóba. Ő egy vezér, de a kapus messze van a szélsőktől. Casemiro is vezér, de ő nem beszél 100 százalékig tökéletesen angolul. Szóval Cristiano lett a kapitány, a csapat vezére."
Ronaldo már az előző, megbízott vezetőedző, Ralf Rangnick számára is csak kolonc volt a nyakában, ő tiltakozott is az ellen, hogy a portugál legyen a csapatkapitány. Eleve nem posztra igazolták, mindössze presztízsből, a neve miatt, hogy a Unitedet körökkel lehagyó Manchester City mellett fel tudjanak mutatni egy nagy játékost is a keretben.
Miközben Ronaldo a Juventust sem tudta kellően megemelni, csak az egyéni statisztikáit javítani, a csapatjátékra nem volt jó hatással, Torinóban azóta is nyögik ennek az értelmetlen szerződésnek a nyűgét.
Cristiano Ronaldo képességeit, szorgalmát, a munkába vetett hitét és alázatát e sorok írója sem vonná kétségbe soha, de egy ötszörös aranylabdás, 37 éves klasszis nem viselkedhet úgy, ahogy az utóbbi hónapokban tette. Ahogy kivételt sem szabadna vele tenni, mert egykor az volt, aki. Ha egy kevésbé neves csapattársa cselekedett volna úgy, ahogy ő, valószínűleg már rég nem lenne a keret tagja. Ő viszont csapatkapitány lett.

Amikor azt hitted, hogy Ronaldo fejre állt a Unitednél, tévedtél

Fotó: AFP

Önző módon a csapat fölé helyezte önmagát, nem pedig annak integráns részeként tekint magára. Mindig is nyerő típus volt, de a futballban nem lehet egy emberre alapozni, ahogy senki sem mondhatja, hogy ’oké, nyerjünk, de csak én lőhetem a gólokat’. Amíg ezt Ronaldo nem ismeri fel, nem jöhet ki jól az ehhez hasonló ügyekből.
Miközben ebben a történetben még nem is ő a főkolompos, hanem az, azok, aki, akik mindezeket megengedik Ronaldónak és hagyják, hogy szégyent hozzon egy nagy múltú klubra (meg magára).
Cristiano Ronaldo szakmailag már nem volt jó hatással az előző és a jelenlegi klubcsapatára, a teljesítménye alapján és az elmúlt hetekben mutatott műsorai után emberileg sem bizonyult méltónak a csapatkapitányi karszalagra.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: a Neymar nélküli (?) Brazília és a CR-rel szereplő Portugália is tovább robogna
28/11/2022 - 05:02
Foci-vb
Ronaldo beköszönt, győzelemmel kezdett Portugália
24/11/2022 - 18:17