Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Messi valahogy elboldogul majd, a Barcelonára nézve viszont kínos a szerződés kiszivárogtatása

Eurosport
Eurosport

Publikálva 04/02/2021 - 10:18 GMT+1

Az is érthető, hogy a lap nyilvánosságra hozta az adatokat, ám a transzparencia szóval érdemes óvatosan dobálózni.

Fotó: Eurosport

Mindannyian azokra a hírekre vágyunk, amelyeket nehéz megszerezni. Mivel az olvasó ilyet kíván, ezért az újságírók ilyen hírtrófeákat akarnak ejteni. Nem volt ez másként a napokban sem, amikor az egyik legnagyobb példányszámú spanyol lap, az El Mundo nyilvánosságra hozott részleteket Lionel Messi és a Barcelona szerződéséből. 

Taplóba is dobták a sajtó jeles képviselői az égő üszögöt, azóta megy az adok-kapok. Messi és a Barca perrel fenyegetőzik a titkok kiszivárogatásáért, a lap már szinte kifaragta a klubvezetők és Messi alakjaival a transzparencia ellenségeinek lovasszobrát. A hír kapcsán gondoltuk összeszedünk néhány jogi és üzleti szempontot, ami még izgalmasabbá teheti a történteket.
Ha választani kellene jelen korunk unalomig ismételt mozaikszavai közül egyet, akkor kétségkívül a GDPR viszonylag elöl végezne. Hát, most sem nélkülözzük a jelenlétét. Az uniós és helyi adatvédelmi szabályozások azt a jogos igényt elégítik ki, hogy boldog-boldogtalan ne használhassa az adatainkat. Se a vallásunkat, se a lábméretünket, se a fizetésünket. Hogy Messi közszereplő lenne, és ezért többet kellene engednie mutatni magából? Ebben a kontextusban aligha.
Úgy tűnik, sikerült kibulizni minden idők legmagasabb fizetését, amelyet sportoló kapott | EurosportLapértesülés szerint Lionel Messi elképesztő, 555 millió eurós (196 milliárd forint) szerződést kötött 2017-ben az FC Barcelona futballklubbal. Az El Mundo című spanyol napilap vasárnap arról számolt be, hogy a katalánok sztárja minden eddiginél busásabb megállapodást írt alá, amely négy évre szól, és idényenként 138 millió euróval (48 milliárd forint) gazdagíthatja őt.
A haladó világban egyre jobban értjük a titok és az üzleti titok jelentőségét. Szinte minden sportolói (meg a többi) szerződés titokvédelmi záradékot tartalmaz. Nem kell ettől megijedni, nem olyan bonyolult: a szerződéses adatokat nem lehet egyik félnek sem kiadni, legfeljebb a másik fél beleegyezésével, vagy hatósági (pl. rendőrségi nyomozás, vagy adóvizsgálat) megkeresésre. Megígérjük, nem bontunk jogelméleti vitorlát – azért írtuk a cikket, hogy el is olvassák –, de amitől érdekes ez a kérdés, hogy alapvető jogok ütköznek egymással az esetünkben: a sajtó szabad közlési joga és a magántitokhoz, üzleti titokhoz való jogok.
A transzparenciának, vagyis, hogy mindenki számára minden átlátható legyen, akkor van értelme, ha az teljes körű. Ha ismerjük Messi szerződését, vagy annak sarokpontjait, de fogalmunk sincs Cristiano Ronaldo, vagy Kylian Mbappé szerződéséről, akkor ez nem transzparencia, hanem Messi és a Barca oldaláról versenyhátrány. Képzeljük el a szituációt: Messi bármilyen módon klubot akar váltani, akkor az új klub előveszi a sajtóhíreket, és mondhatja az elnök, hogy „kedves Lionel, hiszen ez neked már a Barcelonánál sem volt gond, ott is benne volt a szerződésedben”, vagy a katalán klubhoz érkező új futballista is érvelhet azzal, hogy „amit Messinek lehet, azt nálam is végig lehet gondolni”. Óhatatlan az is, hogy a játékosok a megjelent összeget tekinthetik kiindulási alapnak a saját értékükhöz is: „hát tényleg csak tizenhatod annyit érek nektek, mint Messi a Barcelonának?”.
Messi beperelné a szerződésének részleteit kiszivárogtató újságot | EurosportPert fontolgat Lionel Messi és az FC Barcelona, miután kiszivárogtak a sajtóban a 2017-ben megkötött szerződésük anyagi feltételei. Lionel Messit feldühítette az El Mundo vasárnapi cikke, amelyben bemutatták a 2017-ben aláírt szerződésének részleteit, ezért jogi útra terelné az ügyet - írja a football-espana.net.
Az üzleti titok védelmének kialakításánál pont ez volt a cél – hogy úgy fogalmazzunk, a jogalkotói szándék –, a fenti zavaros viszonyokat ne engedje elharapózni. Valószínűleg az argentin sztár felszínen tudja majd tartani a fejét az üzleti világ tengerén úgy is, hogy sok adatot nyilvánosságra hoztak a szerződéséből. A Barcelonának kicsit kellemetlenebb a helyzet, mert néhány felső vezető tudhatott a szerződésről, és elnökválasztás ide vagy oda, valahogy csak közülük juthatott ki a szerződés az El Mundóhoz. Az egyetlen munkahelyre sem vet jó fényt, hogy kikerülhetnek onnan a munkavállalók féltve őrzött titkai. Sőt, valójában a munkáltatóéi is…
Egy jó újságírónak tollán van a szeme, mint a pávának. Legyünk igazságosak, nincs az a lapszerkesztő, aki ilyen zaftos híreket ne közölne le. Azonban felköthetik a gatyájukat az El Mundo jogi osztályán, mert a barikád túloldalán pazar jogalapok (értsd: pereskedési okok) sorakoznak: magántitoksértés, üzleti titoksértés, kártérítés a versenyhátrányért, joggal való visszaélés, hogy csak a legnagyobbakat említsük.
El Mundo: „Miért fáj Messinek az átláthatóság?" - további „sötét részleteket" hoztak nyilvánosságra | EurosportAz El Mundo spanyol közéleti lap vasárnap hozta le Lionel Messifizetését, mellyel óriási bombát robbantott. A madridiOnda Cero rádió hétfőn felhívta a lap igazgató-helyettesét, Esteban Urreiztietát, aki további adatokat árult el az argentin szerződéséből, sőt a lap ma újabb részleteket hozott nyilvánosságra.
Ezalatt mi, nyájas hírfogyasztók nyugodtan csámcsoghatunk azon, vajon kompenzálja-e szegény Messinek az évi 50 milliárd forintnyi munkabére, hogy meg kell tanulnia katalánul, és még csak motorcsónakba sem szállhat. Vagy például aggódik-e a lemondó Barca-elnök Bartomeu, hogy pont őt tartják a szivárgás főszereplőjének, és még ráadásul egyesek megkérdőjelezik a kifizetés gazdaságosságát is. Üzlet ide, jogsértés oda, sajtószabadság amoda, mindenki döntse el maga, hogy jól van-e ez így, vagy sem.
Simor Miklós
sportjogászSimor Ügyvédi Iroda
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés