Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az első dominók már ledőltek, a Barcelona számára azonban most kezdődik a nyár nehezebb része

Németh Dániel

Publikálva 06/07/2022 - 18:13 GMT+2

A tervek megvannak, a pénz nagy része még nem – röviden így áll a helyzet Barcelonában. A következő hetek a pénzszerzési és az átigazolási fronton is előrelépést hozhatnak, ám akárhogy is nézzük, a nyári átigazolási időszak legnehezebb része csak most következik. Vajon sikerül tovább erősíteni a keretet? Vagy a már bejelentett igazolások regisztrációja is csúszhat? Egyelőre bármi elképzelhető.

Robert Lewandowski

Fotó: AFP

Azt már tudják, kiket szeretnének leigazolni, előbb azonban a pénzt is elő kell rá teremteni.

Robert Lewandowski, Raphinha, Bernardo Silva, Jules Koundé - csak néhány név azon sztárok közül, akiket kiszemelt a Barcelona vezetősége a keret megerősítésére. A helyzet azonban igencsak komplikált, a klub ugyanis súlyos adósságot görget maga előtt, és gyorsan pénzhez kell jutnia, hogy a felsoroltak közül bárkit is megszerezhessen a nyáron.
Az Athletic összefoglalta, min dolgozott a klub vezetősége a nyár első felében, és milyen teendők várnak még rájuk.

Pénz, pénz, pénz

A fő dilemmát a klub elképesztően pocsék gazdasági helyzete okozza. Tekintve, hogy a világ egyik legnagyobb egyesületéről van szó, a Barcelona nem nagyon engedhet magának átmeneti, építkezésre szánt éveket, a pocsék gazdálkodás miatt viszont az erősítéseket is nehéz megoldani. Ezt orvosolandó, kidolgoztak egy tervet, amely szerint a klub jövőbeli bevételeinek egy részét értékesítik, azzal számolva, a jövőben kisebb szükségük lesz arra az összegre, és kompenzálni tudják majd.
picture

Joan Laporta klubelnök nagyot kockáztat a tervezett üzletekkel

Fotó: Getty Images

Június 30-án bejelentették, hogy a La Ligából származó bevételek 10%-át 25 évre értékesítették a US financiers Sixth Street nevű cégnek, amiért 207,5 millió eurót kaptak. Az üzlet hasonló ahhoz, amit a La Liga próbált megkötni a CVC nevű befektetési csoporttal, azzal a különbséggel, hogy a klub szerint ez lényegesen előnyösebb megállapodás. A tervek között szerepel az is, hogy további 15%-ot eladjanak 400 millió euróért, amely már a keret megerősítését is lehetővé tenné.

Bérkeret csökkentése

A jövő szempontjából az is fontos lenne, hogy a bérkeretet kezelhetőbb szintre csökkentsék. Jelenleg 560 millió eurót fizetnek éves szinten a játékosoknak, ezt kellene 400 millióra faragni, vagyis az legalább annyira fontos, hogy kiket tudnak elpasszolni, minthogy kik érkeznek. Ezen a téren részsikerekről számolhatunk be: Philippe Coutinho az Aston Villa játékosa lett, Ferran Jutgla a Bruges-höz igazolt, Luuk de Jong és Adama Traoré kölcsönszerződése lejárt, Dani Alves pedig nem kapott új kontraktust.
A keret 31 játékosából 13-at nyíltan árul a klub, köztük van Riqui Puig, Neto, Samuel Umtiti, Martin Braithwaite, Óscar Mingueza (velük Xavi már közölte, hogy nem számít rájuk), de új csapatot keresnek Francisco Trincãónak, Sergiño Destnek és Miralem Pjanićnak is. A legérdekesebb helyzetben Frenkie De Jong van, akit a klub szeretne megtartani, és a játékos is szívesen maradna, egy 80 millió eurós ajánlat azonban elegendő lenne a barcelonai klubvezetés meggyőzésére.

Akik már jöttek

Két igazolást már bejelentett a Barcelona: Franck Kessié a Milantól, Andreas Christensen a Chelsea-től érkezett ingyen, ők már a keret tagjainak tekinthetőek, bár a La Ligánál csak akkor tudják regisztrálni a játékosokat, amennyiben tovább javítanak a költségvetésen. Ebben nagy segítség lehet a korábban már említett extra 200 millió euró, a klubvezetés pedig úgy számol: ha még több pénzt fel tudnak szabadítani, akkor még igazolásokra is futhatja.
picture

Laporta és Kessie

Fotó: Getty Images

A célpontok

Az álomigazolás továbbra is Robert Lewandowski lenne, akivel sikerült megállapodni a személyes feltételekben, már csak a Bayern München van hátra. A kettő közül egyértelműen ez ígérkezik a keményebb diónak, a bajorok ugyanis 40 millió eurót várnak a középcsatárért, ráadásul a részletfizetést is szeretnék elkerülni. A lengyel válogatott támadónak elméletileg július 12-én kellene jelentkeznie a Bayernnél, az események tehát felpöröghetnek körülötte.
Lewandowski mellett Raphinha iránt is élénken érdeklődik a Barcelona, érte 50 millió eurót vár a Leeds. Bár a konkurencia erős (Angliából a Chelsea is vinné), a katalánoknak elég jók a kapcsolataik, lévén, egy bizonyos Deco a szélső ügynöke… Elméletben az sem kizárt, hogy sikerül megállapodni Ousmane Dembélével a szerződéshosszabbításról, a játékos állítólag még a fizetéscsökkentést is hajlandó elfogadni, igaz, a klub által javasolt 40%-nál valamivel mérsékeltebb formában.
Az Athletic cikke is kiemeli, jelenleg kis túlzással bármilyen forgatókönyv elképzelhető: lehetséges, hogy a fentebb említett klasszisokat sikerül leigazolni, ám az sem elképzelhetetlen, hogy a bajnoki szezon elején Kessié és Christensen a lelátón ülnek majd a hiányzó regisztráció miatt. Azt viszont biztosan kijelenthetjük, hogy a nyár legnehezebb része még csak most kezdődik.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés