Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Chelsea nem fél senkitől, de mire mehet az edzőváltás óta veretlen csapat a BL-ben?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 18/03/2021 - 19:27 GMT+1

A Chelsea nem kapott ki, amióta Tuchel átvette a csapat irányítását.

Fotó: Eurosport

A Chelsea 3:0-ás összesítéssel búcsúztatta az Atlético Madridot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, ezzel 2014 óta először vannak ott a legjobb nyolc között a sorozatban. Tuchel a mérkőzés után arról beszélt, hogy csapatának senkitől sem kell tartania. Noha nem a londoni klub a BL legnagyobb esélyese, egyik együttes sem lehet boldog, ha összesorsolják a Chelsea-vel.

2012-ben szezon közben menesztették André Villas-Boast, és Roberto Di Matteo vette át a csapat irányítását. A váltás bejött, a Chelsea Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett az idény végén. Idén még nagyon távol állnak egy hasonló sikertől, ennek ellenére az Atlético Madrid ellen mindkét mérkőzést ügyesen kontrollálva megmutatták, nagyon nehéz dolga lesz annak az együttesnek, mely a pénteki sorsoláson a Chelsea-t kapja meg a BL negyeddöntőjében.
A Chelsea szerdán kettős győzelemmel, 3:0-ás összesítéssel vetett véget a spanyol bajnokság listavezetője, az Atlético Madrid BL-álmainak. Ezzel az is eldőlt, hogy a BL történetében először fordul elő, hogy a negyeddöntő csapatainak felét ugyanolyan nemzetiségű edző irányítja: Jürgen Klopp, Hansi Flick és Edin Terzic mellett Thomas Tuchel a negyedik német edző a legjobb nyolc között.
Tuchel szerint senki sem találkozna szívesen a mostani Chelsea-vel | EurosportMegérdemelten jutott a legjobb nyolc közé a Chelsea Thomas Tuchel vezetőedző szerint, miután tanítványai szerda este 2-0-ra legyőzték a vendég Atlético Madridot a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának visszavágóján. A londoniak így kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel léptek túl a spanyol riválison, a német szakember szerint pedig ezek után egyetlen ellenféltől sem kell tartaniuk.
Tuchel az Atlético kiejtése után meglehetősen elégedetten nyilatkozott, és elmondta, bárkivel találkoznak a következő fordulóban, nem kell tartaniuk tőle. A Chelsea 13 mérkőzés óta veretlen, mióta Tuchel és másodedzőként Lőw Zsolt megérkeztek a londoni csapathoz, a Premier League-ben a nyolcadikról a negyedik helyre jöttek elő, és 2014 után újra bejutottak a BL-ben a legjobb nyolc közé.
Rövid idő alatt nagy változások mentek végbe a csapatnál, és noha még mindig rengeteg olyan terület van, ahol a Chelsea játéka fejlesztésre szorul, látványos, mennyivel stabilabb lett az együttes. Különösen a védelem javult fel, az Atlético Madrid kétszer 90 perc alatt sem talált be ellenfele kapujába.
A Chelsea kerete pont olyan mélységű és minőségű, mely nagyon fekszik Tuchel stílusának. A német edző szívesen rotál, és korábbi klubjaival ellentétben, a Chelsea-nél ezt meg is teheti, anélkül, hogy veszélyeztetné a csapat egyensúlyát. A Borussia Dortmundnál Klopp után túl nagy váltásnak bizonyult az állandó rotálás, és talán a keret mélysége sem volt meg ehhez, a PSG-nél pedig nem hagyhatta ki a nagy sztárokat a kezdőből, a Chelsea-ben viszont pont megfelelő a keret ahhoz, hogy kedvére cserélgesse a játékosokat.
Az alapokat már lefektette a Chelsea új edzője, de most jön a munka neheze | EurosportThomas Tuchel még csak pár hete dolgozik a Chelsea edzőjeként, munkájának máris megvan az eredménye. A londoniak lényegesen többet birtokolják a labdát, többször jutnak el a támadó harmadba és többször próbálkoznak lövéssel is. A német edző munkájának elsősorban mégis a védekezésre volt hatása, ezen a téren konkrétan a bajnokság legjobbjai közé tartozik a csapat.
Mióta Tuchel átvette az irányítást, folyamatosan forgatja együttesét, és az ESPN információi szerint az öltözőt is maga mellé állította azzal, hogy érthetően lekommunikálja, az adott játékos miért kap lehetőséget kezdőként, vagy miért marad ki. Ezáltal a Lampard idején háttérbe szoruló focisták is motiváltabbá váltak, és Tuchel az ellenfél, a taktika, a mérkőzés függvényében változtathatja a felállást.
A PSG-hez képest nagy különbség Tuchel számára, hogy a Chelsea-ben minőségi játékosok vannak, de nem szupersztárok. Megteheti, hogy a taktika kedvéért egy-egy kulcsjátékosát padoztatja, nem lesz belőle egókérdés, és minőségi romlást sem jelent.
A 250 millió eurós kérdés megválaszolását várják a Chelsea új edzőjétől | EurosportMint az várható volt, kedd este hivatalossá vált, hogy Thomas Tuchel érkezik a menesztett Frank Lampard helyére. A német mester még sosem vett át szezon közben csapatot, így különösen izgalmas kérdés, mire megy az utóbbi hetekben gyengélkedő Chelsea-vel.
A Chelsea rendbe szedte védelmét, támadójátéka viszont még mindig hagy némi kívánnivalót maga után. Tuchel is elmondta az Atlético elleni mérkőzést követően, hogy van még hova fejlődniük, az ellentámadások hatékonyságát külön kiemelte. A támadójáték szempontjából is nagyon mély a Chelsea kerete, többek között Giroud, Werner, Havertz, Abraham, Ziyech, Mount és Pulisic is a német edző rendelkezésére állnak.
A Chelsea a januári edzőváltás óta nem veszített mérkőzést, a fiatal és izgalmas keret a szezon további részében is okozhat meglepetéseket. Aligha lesz olyan együttes, mely kifejezetten boldog lenne, ha a londoni klubot kapná meg a pénteki sorsoláskor, a Chelsea viszont abból a szempontból bátran állhat ki a negyeddöntőben, hogy jó eséllyel nem feltétlenül idén, hanem a következő év(ek)ben lesz igazán veszélyes az együttes. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés