Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ez szégyenletes” - komoly indulatokat váltott ki a BL-döntő botránya kapcsán írt jelentés

Németh Dániel

Publikálva 16/06/2022 - 18:23 GMT+2

Szerdán nyilvánosságra került a Bajnokok Ligája-döntő előtti rendőri fellépésről készített jelentés. A 30 oldalas dokumentumban akadnak meglepő részletek, többek között a Hillsborough-tragédia és a futballhuliganizmus összemosása. Az angolok szerint ez az állítás is megerősíti, hogy a szurkolókkal szembeni előítéletek eredményezték az indokoltnál sokkal nagyobb beavatkozást.

Finoman szólva sem alakult zökkenőmentesen a BL-döntő szervezése

Fotó: AFP

A Liverpool-szurkolók úgy érzik: beigazolódtak a félelmeik.
Az idei Bajnokok Ligája döntő több mint fél órás csúszással indult, miután a szurkolók egy jelentős része a stadionon kívül rekedt. Bár a francia hatóságok azt állították, a torlódást az a 30-40 ezer szurkoló okozta, amelyik érvénytelen jeggyel próbált bejutni, hamar kiderült, hogy a helyzet ennél sokkal komplikáltabb. Az érvénytelen jeggyel rendelkezők számát alaposan túlbecsülték a hatóságok, az informatikai rendszer túlterheltsége miatt pedig sok valódi belépőt is érvénytelennek olvasott a rendszer.
Az UEFA szempontjából többszörösen kínos az ügy. Az utóbbi időben több kiemelt UEFA-rendezvényen súlyos szervezési hiányosságok voltak, elég csak a 2020-as Európa-bajnokság döntőjére gondolni, ahol valóban bejutottak a nézőtérre jegy nélküli szurkolók. De említhetnénk idénről az Európa-liga sevillai döntőjét, amely során akadozott a vízellátás, miközben a helyszínen 30 fok fölötti hőmérsékletet mértek.
A BL-döntő során az európai szövetség két közleményben is a szurkolókat tette felelőssé a kialakult helyzetért. Első körben a halasztás okaként azt írta: „későn érkező szurkolók” miatt indul a tervezettnél később a mérkőzés, ezt követően pedig – igazodva a francia hatóságoktól kapott narratívához – a hamis jeggyel érkezőket okolta az UEFA. Mint utóbb kiderült: mindkét verzió távol áll a valóságtól, és leginkább a szervezés hiányosságai vezettek a káoszhoz.
A stadion előtt feltorlódott tömeggel szemben ráadásul bevetették a rohamrendőröket is, akik többek között könnygázzal igyekeztek kordában tartani a szurkolókat. Ennek okairól további részletek is kiderültek a francia sportminisztérium kiemelt eseményekért felelős megbízottjának a jelentéséből. Michel Cadot 30 oldalas jelentésében akadnak meglepő részletek is, amelyek arra utalnak, hogy a futballszurkolókkal szembeni előítéletek miatt léptek fel ilyen eszközökkel.
picture

A rendőrök könnygázt is bevetettek a Stade de France előtt

Fotó: Getty Images

A jelentésben elismerik, hogy a Liverpool és a Real Madrid szurkolóira sem jellemző az erőszakos viselkedés, utána viszont több mint 30 éves esetet hoztak fel példaként. „Az 1989-es Hillsborough-tragédia kapcsán, amely 97 halálos áldozatot követelt, megállapították a rendőrség felelősségét, ami egy határozott rendőri intézkedés kidolgozásához vezetett, a rend fenntartása érdekében, megakadályozva a huliganizmust és a rendbontást” – áll az indoklásban.
Hillsborough említésével meglehetősen érzékeny pontra tapintottak rá, a tragédia áldozatainak családtagjai ugyanis közel három évtizeden át küzdöttek azért, hogy feltárják a baleset részleteit. 2016-ban a bíróság kimondta, hogy a dél-yorkshire-i rendőrség parancsnoka, David Duckenfield súlyos mulasztást követett el, és jogerősen elítélték emberölés miatt. Ezen kívül a huliganizmussal kapcsolatos állításokat is alaptalannak látták az esküdtek.

Vagyis a bíróság állásfoglalása szerint a tragédiát nem a stadionban lévő részeg és jegy nélkül bejutó szurkolók okozták.

„Ez egy totális és felháborító kudarc, hogy megértsék a katasztrófa hátterét” mondta a Guardiannek Louise Brookes, aki az akkor 26 éves testvérét veszítette el a balesetben. „Ez az előítélet, miszerint a Liverpool szurkolói huligánok, egy 33 évvel ezelőtti esemény teljes félreértésén alapul, ráadásul ezzel kis híján egy újabb tragédiát idéztek elő Párizsban, csak épp ezúttal a Liverpool-szurkolók egy újabb nemzedékével.”
picture

Sokan érvényes jeggyel rekedtek a stadionon kívül

Fotó: Twitter

Bár a jelentésben elismerik a szervezés hiányosságait is, azt az állítást fenntartják, miszerint a káoszt a helyszínre jegy nélkül nagy számban megérkező drukkerek okozták. Steve Rotherman, Liverpool polgármestere, aki maga is ott volt a helyszínen (ráadásul egyike volt azoknak, akiket még ki is fosztottak), a jelentésről azt mondta: a francia kormány továbbra is a felelősséget próbálja áthárítani, miközben a szurkolókból csinál bűnbakot.
Margaret Aspinall, a Hillsborough Családsegítő Csoport utolsó elnöke szintén szégyenletesnek minősítette a jelentést. „Ez megerősíti a legrosszabb feltételezésünket, miszerint a Hillsborough-ban történtekről kialakult hamis kép alapján tájékoztatták egy másik ország rendőrségét. Ez is bizonyítja a hazugság erejét, amit a rendőrség terjesztett az országban, és amiben túl sok ember hisz a mai napig. A futballstadionok és a rendfenntartás sokkal biztonságosabb lett a katasztrófa óta, amivel minden szurkoló tisztában van.”
A Guardian az eset kapcsán a francia belügyminisztériumot és az UEFA-t is megkereste kérdésekkel. Az UEFA szóvivője válaszában azt írta: a szövetség nem foglalhat állást a francia kormány jelentéseivel kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy az UEFA tisztában van a Hillsborough-tragédia hátterével, és a szervezetnek nem volt köze ahhoz a rendőrségi jelentéshez, amely példaként hivatkozott az esetre.
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés