Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Chelsea ellen nem lesz elég a fél óra foci a Realnak; Guardiolát valakinek vissza kell fognia

Németh Dániel

Publikálva 18/03/2022 - 15:29 GMT+1

A Liverpool és a Bayern München örülhetett leginkább a Bajnokok Ligája pénteki sorsolását követően, ők ugyanis elkerülték a sztárcsapatokat. Nem úgy a Real Madrid, amely a címvédő Chelsea-vel játszik a továbbjutásért. Vagy épp az Atlético Madriddal összesorsolt Manchester City. Vajon folytatódik az angol dominancia, vagy lesz valaki, aki beleszól a párharcokba?

Karim Benzema - fotó: Jose Breton

Fotó: AFP

Pénteken kisorsolták a Bajnokok Ligája negyeddöntős és elődöntős párosításait.

Liverpool – Benfica

Jürgen Klopp elégedett lehet a sorsolással, a Benfica – legalábbis papíron – könnyű ellenfélnek számít egy Bajnokok Ligája-negyeddöntőben. A portugáloknak nincs igazán jó évük, a bajnokságban szinte biztosan csak a harmadik hely jut nekik a Porto és a Sporting mögött, és ha minden így marad, jövőre nem lesznek ott a BL-ben. Hogy mégsem lehet teljes kudarcról beszélni, az épp a Bajnokok Ligája-menetelés miatt van, a Benfica két nagy bravúrt is végrehajtott a sorozatban.
Először azzal, hogy a csoportkörben megelőzte a Barcelonát – hazai pályán 3-0-ra győztek a katalánok ellen –, majd a nyolcaddöntőben a titkos esélyesként számon tartott Ajax kiejtésével. A hollandok hasonló formát mutattak az utóbbi időben, mint a 2018/19-es idényben, amikor bejutottak az elődöntőbe, a menetelésüknek azonban ezúttal váratlanul vége szakadt. Az idegenbeli 2-2 után hazai pályán képtelenek voltak feltörni a Benfica védelmét, Darwin Núñez gólja pedig eldöntötte a párharcot.

Az uruguayi csatár idén felkerült a sztárcsapatok radarjára is, a BL-ben négy gólnál jár, a bajnokságban pedig 22 meccsen 20 találatot szerzett.

Természetesen a Liverpool egészen más dimenzió, mint a romokban lévő Barcelona vagy akár az Ajax; esetükben a sorozat egyik legfőbb esélyeséről van szó. Klopp hagyományosan erős a kupákban, a Liverpool pedig egészen kiváló formába lendült 2022-re, a bajnokságban sorozatban kilenc győzelemnél jár, és egy pontra csökkentette hátrányát a Manchester City mögött. Minden adott tehát az angol továbbjutáshoz.

Bayern München – Villarreal

Talán egy fokkal izgalmasabb lehet a Bayern München és a Villarreal párosítása, mivel Unai Emerynek legalább némi kapaszkodót nyújthat, hogy a münchenieknek van egyértelmű gyenge pontja. Hátul sokszor bizonyult sebezhetőnek a Bayern München játéka, amit a gyors játékosokkal rendelkező, kontrákra berendezkedő csapatok időnként ki tudtak használni – a Villarreal pedig beleeshet ebbe a kategóriába.
picture

Robert Lewandowski.

Fotó: Getty Images

Emery vélhetően egyébként is a stabil védekezésre és a labdaszerzések után gyorsan felépített akciókra építené a stratégiáját, tulajdonképpen a Juventus ellen is ez volt a fő elképzelés, sikerült is vele felőrölni a torinói csapatot. Nyilvánvaló, hogy a München ellen nehezebb lesz megvalósítani a stratégia első felét – a stabil védekezést – mivel a Robert Lewandowski vezette támadósor egészen félelmetes ütemben termeli a gólokat, ebben a BL-kiírásban már 30 találatnál jár.
Nagelsmann dilemmáinak egy részét a visszatérők is megoldhatják, Leon Goretzka elsősorban a csapat stabilitását hozhatja helyre a középpályán, Alphonso Davies pedig szárnyvédőként és balhátvédként egyaránt extrát vihet a Bayern egyébként is félelmetes támadógépezetébe. A München persze nélkülük is favoritnak számítana ebben a párharcban, és hacsak nem történik szenzáció, ott lesznek a legjobb négy között a Bajnokok Ligájában.
A pénteki sorsoláson az is eldőlt, hogy ennek a két párharcnak a győztese találkozik majd az elődöntőben.

Chelsea – Real Madrid

A Bajnokok Ligája címvédője a sorozat legeredményesebb csapatával szemben – mondjuk úgy: nem kell sokat dolgozniuk az UEFA marketingeseinek, hogy nagy figyelmet irányítsanak erre a párharcra. Az utóbbi időben a Chelsea-re egyébként is komoly nyomás nehezedett a Roman Abramovichot sújtó szankciók, azok klubra gyakorolt hatásai, valamint a várható tulajdonosváltás miatt, és teljesen kiszámíthatatlan, hogyan hatnak ezek a londoniakra.
Egyelőre a pályán elért eredményeken nem tükröződik a bizonytalan helyzet, Thomas Tuchel csapata megbízhatóan szállítja a győzelmeket, ebben a naptári évben egyedül a Manchester Citytől kapott ki rendes játékrészben. Tuchel a jelek szerint eldöntötte a csatárkérdést is, az utóbbi időben a rendszeréhez jobban illő Kai Havertz kapta meg a bizalmat Romelu Lukakuval szemben, és a német támadó gólokkal szolgálta meg a lehetőséget.
A nehézségek és a Real fantasztikus BL-múltja ellenére inkább a Chelsea várhatja esélyesként ezt a fordulót. Bár Carlo Ancelotti viszonylag jól összerakta a madridiakat, és a spanyol bajnokságban tetemes előnnyel rendelkeznek, azt a szedett-vedett PSG is megmutatta, hogy szét lehet szedni a Real játékát egy közepesen szervezett letámadással. Ami pedig a Chelsea-t illeti: ha tűzerőben el is maradnak a Párizstól, csapatszinten azért jóval felettük állnak.
A BL-rutin – úgy az edző, mind a játékosok oldalán – segítheti a Real Madridot, de a tavalyi győztessel szemben ez talán nem akkora előny, mint a sorozat megnyeréséről leginkább csak álmodozó PSG esetében. Az most egészen biztosan nem fog beleférni a Realnak, hogy a párharc utolsó fél órájában kezdjen el focizni, az utóbbi egy évben kupák sorozatát bezsebelő Chelsea aligha fog megijedni a mindent egy lapra feltéve támadó játékosok látványától.

Manchester City – Atlético Madrid

2016-ban Pep Guardiola és Diego Simeone egészen kiváló taktikai csatát vívtak egymással, amely akkor az Atlético Madrid továbbjutásával és a Bayern München kiesésével zárult. Az a párharc azonban lényegesen kiegyenlítettebb volt, mindkét csapat abban az idényben jutott el a legmagasabb szintre az edző irányításával, az oda-visszavágós rendszer pedig sokkal jobban fekszik Simeonének, mint Guardiolának.
picture

Pep Guardiola és Diego Simeone

Fotó: Getty Images

Simeone Atléticója azóta sokat veszített az akkori erényeiből, miközben Guardiolának rendszerszinten valószínűleg ez a mostani Manchester City a legkiforrottabb csapata, ami miatt mégsem lehet lefutottnak tekinteni a meccset, az épp a két edző. Bár Guardiola tavaly visszafogta magát a saját csapatát is meglepetésként érő taktikai elemek éles meccsen történő bevetésével, a döntőben azért húzott egy váratlant, ami nem a várakozásai szerint sült el.

Vagyis az még az Atlético önmagához képest gyengébb formája mellett is benne van, hogy a ManCity edzője ismételten megpróbálkozik egy unortodox megoldással, ami aztán a továbbjutásba kerül.

Ettől eltekintve a Manchester City meglehetősen jól mutat ebben az idényben, az angol bajnokságban első helyen áll (bár már csak egyetlen ponttal), nagyon összeállt a csapat védekezése, mostanra pedig Kevin De Bruyne is felvette a maximális fordulatszámot. Amennyiben tehát a Manchester City kitart a saját játéka mellett, képes lehet arra, hogy bedarálja az Atlético Madridot, és sorozatban második évben ott legyen a legjobb négy között a BL-ben.
A negyeddöntő első mérkőzéseit április 5-6-án rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor. Az elődöntő mérkőzései április 26-27-én és május 3-4-én lesznek.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés