Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Erősebb csapat a Liverpool, de a Realt eddig sem zavarta, ha lefocizták a pályáról

Németh Dániel

Frissítve 27/05/2022 - 20:04 GMT+2

Szombaton megrendezik a Bajnokok Ligája döntőjét, amelynek a Liverpool és a Real Madrid lesz a két résztvevője. A mutatott játék, a forma, de még talán a keret is inkább az angolok mellett szól, de egy ilyen őrült menetelés végén nagy hiba lenne leírni a 13-szoros BL-győztest. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami döntőnek bizonyulhat a szezon utolsó mérkőzésén.

Real Madrid

Fotó: AFP

A Liverpool meggyőző menetelés árán, a Real Madrid őrültebbnél őrültebb fordításokkal jutott el a döntőig. Vajon melyik csapat lendülete tart ki tovább?
Amennyiben csak a két csapat erősségét vennénk alapul, egyszerű lenne esélyest megnevezni a döntőre, hiszen a Liverpool a Manchester City mellett a világ legkomplexebb csapata jelenleg. Ebben a BL-szezonban azonban a Real Madrid a káosz hírnökeként végiggázolt azokon is, akik a pályán – legalábbis a meccs nagy részében – többet mutattak nála. Vajon megismételhető ez a bravúr?

Az edzők

Eredményesség terén nehéz különbséget tenni, hiszen Carlo Ancelotti és Jürgen Klopp is megnyert jóformán mindent a pályafutása során. Számszerűleg az olasz némiképp jobban áll (21-11), de van is közöttük egy jó 10 évnyi különbség, arról nem is beszélve, hogy Kloppnak mindegyik klubjánál szűkösebb anyagi lehetőségekkel kellett dolgoznia, mint Ancelottinak a saját állomásainál.
Ancelotti tapasztalata – főleg, ami a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát illeti – rengeteget érhet a döntőben, különösen egy olyan csapatnál, amely tele van sokszoros BL-győztes klasszisokkal. Taktikailag ma már sokkal kevesebbet tesz hozzá a játékhoz, mint a fénykorában, de azt ez a szezon is megmutatta, egy-egy mérkőzést akár egy jól időzített és eltalált pillanat is eldönthet.
Idén a madridiak kettő, náluk jóval szervezettebben futballozó csapatot is elintéztek, előbb a Chelsea-t (amely ráadásul képes volt lélektanilag megfordítani a párharcot), később pedig a Manchester Cityt. Utóbbira már ténylegesen nehéz ép ésszel magyarázatot találni, elvégre az angolok 180 percen keresztül kontrollálták az eseményeket, valahogy mégis a Madrid jutott be a döntőbe.
Amíg Ancelotti idei sikereire nehéz kielégítő magyarázatot adni, Klopp eredményességére már annál könnyebb megtalálni a választ. A németre jellemző gegenpressing pillanatok alatt a Liverpool identitásának alapjává vált, ám Klopp nem félt kiszakadni a saját komfortzónájából, és szinte minden évben sikerült tágítania a csapata lehetőségeit.
picture

Jürgen Klopp

Fotó: Getty Images

Ha csak az edzőkön múlna, akkor inkább a Liverpool felé billen a mérleg nyelve, az angolok lényegesen szervezettebben futballoznak, ráadásul a Manchester Cityre jellemző mentális kihagyások nélkül. Ennél a párharcnál tehát jóval nehezebb dolga lesz a Real Madridnak, hogy megtalálja azokat a momentumokat, amiket a maga javára fordíthat.

A keret

Amióta Klopp Angliában edzősködik, ez volt az első olyan szezon, amikor a keret mélysége terén sikerült utolérni (helyenként meg is előzni) a Manchester Cityt. Szükség is volt erre, a Liverpool ugyanis minden meccsen pályára lép (63), amit egy szezonon belül bele lehet zsúfolni a versenynaptárba: a két hazai kupát megnyerte, a BL-ben pedig szintén eljutott a döntőig.
Mélység terén Ancelotti sem panaszkodhat, más kérdés, hogy ezzel a lehetőséggel kevésbé élt a rutinos olasz, és zömmel ugyanazokkal a játékosokkal hozta le a szezont. Ez meglehetősen kockázatos húzás volt, elvégre a 2014/15-ös idényben épp ez okozta a vesztét a Real Madridnál, idén azonban megúszták komolyabb sérüléshullám nélkül.
Variációs lehetőségek terén a Liverpool ma már jobb helyzetben van, ráadásul a kezdő is erősebbnek tűnik, már csak azért is, mert az angoloknál gyakorlatilag mindenki a legjobb korban van, vagy egy kicsivel előtte. Ezzel szemben a Realnál lassacskán egészségtelen mintát mutat a korfa, ami egy várhatóan intenzív döntőben is hangsúlyos szerepet kaphat.

A múlt

Nem kell nagyon messzire mennünk az időben, hogy megtaláljuk a legutóbbi BL-döntőjüket. A 2018-as párharc ráadásul számos emlékezetes pillanatot hozott: Sergio Ramos a tőle megszokott alattomosságot kimaxolva semlegesítette Salahot, Loris Karius pedig két potyagólt is benyelt. Utóbb mondjuk kiderült: a kapus – épp egy Ramosszal történő ütközés után – agyrázkódást szenvedett.
picture

Sergio Ramos Mohamed Salah ellen - utóbbi húzta a rövidebbet

Fotó: Getty Images

„Azok után, ami a legutóbb történt a Real Madrid ellen, nagyon motivált vagyok” – mondta a meccset megelőzően Salah. Mivel a játékosok többsége ott volt azon a kijevi meccsen, biztosak lehetünk benne, hogy a keret extrán motivált lesz, és mindent megtesz a visszavágás érdekében. Ezúttal ráadásul sokkal jobbak az esélyeik: négy éve még csak az út elején jártak, mostanra viszont a világ legjobbjaiként léphetnek pályára.
Ez a sorozat ugyanakkor a Real Madrid terepe, története során 13-szor szerezte meg a serleget a BEK/BL-ben, amellyel magabiztosan áll a rangsor élén. (A második Milannak 7 címe van.) Mindezt ráadásul 16 döntőből érték el, vagyis ha már eljutnak az utolsó meccsig, ritkán állítják meg a madridiakat, az utolsó hét fináléjukból egyaránt győztesen hagyták el a pályát.

A sérülések

Ahogyan már utaltunk rá, a kevés rotáció ellenére iszonyatosan kevés sérüléssel lehozta ezt a szezont a Real Madrid, és a döntőnek is teljes kerettel futhat neki. David Alabának voltak ugyan izomproblémái, ami miatt az utolsó öt bajnokit kihagyta, a döntőben már számíthat rá Carlo Ancelotti, és meglepetés lenne, ha pont ő maradna ki a csapatból.
Ebben a szezonban a Liverpoolt is elkerülték többnyire a sérülések, a hajrára azonban kiütköztek a sorozatterhelés hatásai. Az FA-kupa-döntőben Salahot és Van Dijkot egyaránt le kellett cserélni (inkább elővigyázatosságból), Fabinho pedig az Aston Villa ellen szenvedett izomsérülést. A Wolves ellen aztán Thiagót is le kellett cserélnie Kloppnak.
Jelen állás szerint mindannyian bevethetőek lesznek, ám ilyenkor mindig ott vannak a felkiáltójelek. Egyrészt, hogy az összedrótozott játékosok végig tudják-e játszani a döntőt, másrészt, hogy milyen formában vannak a kisebb-nagyobb kihagyást követően. Salah mindenesetre góllal tért vissza, ami mindenképpen biztató lehet a döntőre nézve.

A momentum

Az Európa-bajnokságok és a világbajnokságok csoportkörében a két forduló után biztosan továbbjutó csapatok állandó dilemmája, hogy az ő szempontjukból már tét nélküli meccsre milyen csapattal álljanak ki. Ha ragaszkodnak a kezdőkhöz, fennáll a felesleges sérülés veszélye, a kihagyással viszont megtörhet a csapat lendülete.
picture

Jordan Henderson emeli magasba az FA-kupa-győzelemért járó serleget

Fotó: Getty Images

A két döntős csapat esetében hasonló jelenségről beszélhetünk: a Liverpool az egész idényt kénytelen volt 100%-os erőbedobással végigcsinálni, pár hete az FA-kupa döntőjében, múlt héten pedig a bajnokságban volt még érdekelt. Klopp már csak a szükségszerűségből is sokat rotált, hogy ne merüljenek le az aksik, de egyértelműen a Liverpool játékosai a fáradtabbak.
Ancelotti a katartikus BL-elődöntőt követően büntetlenül engedhetett el meccseket, a Real Madrid ugyanis április végén megszerezte a spanyol bajnoki címet, utána pedig már csak tét nélküli találkozókat kellett letudnia a csapatnak. Ezek közül egyet tudott megnyerni, a Levantét 6-0-ra kiütötte, a Cádiz és a Betis ellen azonban csak döntetlent játszott.
A Liverpool tehát testben/fejben kimerültebb, viszont a győzelmek lendülete hajtja, a Real Madrid pedig rápihenhetett a döntőre, ugyanakkor közel egy hónapja játszott valódi tétmeccset. Vajon képesek lesznek ennyi kihagyás után újra felpörögni? Esetleg a Liverpool fogy el a szezon végére? Megjósolhatatlan, melyiknek lesz nagyobb szerepe a döntőben.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés