Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A piros kabát bosszantotta a Bayern vezetőit? – Érdekes elmélettel állt elő a kirúgott edző

Németh Dániel

Frissítve 23/02/2024 - 19:59 GMT+1

2021-ben ötéves szerződést kötöttek, de még két szezon sem telt el, máris kirúgta a Bayern München Julian Nagelsmannt. A 36 éves edző a Spiegelnek adott interjúban elmondta, milyen okok vezettek a kirúgásához, hogyan váltak az elsőre apróságnak tűnő dolgok egyre nagyobb problémává, illetve mi gátolja meg a németeket abban, hogy hosszabb távon építkezzenek.

Julian Nagelsmann és a híres piros kabát - fotó: Marcel Engelbrecht

Fotó: AFP

Julian Nagelsmann tavaly viharos körülmények között távozott a Bayern Münchentől. Az edző továbbra is úgy gondolja, hogy az öltözködési stílusa is hozzájárult a menesztéséhez.
  • Amikor ajánlatot kaptál a Bayern Münchentől 33 évesen, valószínűleg azt gondoltad, nem hagyhatsz ki egy ilyen lehetőséget. 21 hónappal később azonban menesztettek. Túl korán jött ez az esély?
Semmilyen szempontból sem.
  • Miért ért véget ennyire hirtelen, a szezon közben a megbízatásod?
Elveszítettük a kilencpontos előnyünket a Borussia Dortmunddal szemben, és épp elérhető volt egy másik edző Thomas Tuchel személyében. Így megy ez.
A fentebbi részlet a Spiegelen megjelent interjúból származik, amelyben a német válogatott szövetségi kapitánya – sok egyéb mellett – a Bayern Münchentől történő távozásáról is beszélt. Nagelsmann tisztában van azzal, hogy jobb eredményeket vártak tőle és a csapatától, az eldobott pontokkal pedig ürügyet szolgáltatott arra, hogy a klubvezetők megszerezzék azt az edzőt, akit már évek óta kerülgettek.
De vajon csak ezért menesztették, kevéssel az idény legfontosabb mérkőzései előtt, kényelmetlen helyzetbe hozva ezzel a játékosokat és az új edzői stábot? Nagelsmann szerint nem csak ez állt a háttérben. A még most is csak 36 éves vezetőedző úgy véli, sokan rossz szemmel nézték az elődeitől eltérő stílusát, és a nehezebb pillanatokban még olyan, elsőre nevetségesnek tűnő problémák is előkerültek, minthogy milyen színű kabátot hord az oldalvonal mellett ácsorogva.
picture

Julian Nagelsmann

Fotó: Getty Images

„Edzőként nem szabad túlságosan magadra irányítani a figyelmet” – osztotta meg a mourinhói elvekkel éles ellentétben álló gondolatait Nagelsmann. „De nem is akartam teljes mértékben másnak tűnni a munkám miatt. Más személyiséggel rendelkezem, mint mondjuk Jupp Heynckes. Pár dolgot másképp csinálok, pusztán azért, mert fiatalabb vagyok. Én nem fogok bézs zakóban álldogálni a Bayern meccsein, csak mert az elődeim közül páran így tettek.”
A müncheni döntéshozók korábban is tudták, hogy piros dzsekit hordok. Akkor nem zavarta őket. De egy kudarc után sokszor még ezeket az apróságokat is ellened használják.
Nagelsmann szerint az edzői szakma egyik árnyoldala, hogy csak nagyon ritkán őszinték a vezetők, ha elégedetlenek a látottakkal, és változtatni szeretnének a padon. A nyitottság hiánya, ahogyan ő fogalmazott, nem új találmány, mindig is így volt, és mindig is így lesz, pedig úgy érzi, sokszor jobb lenne egyenesen fogalmazni. A bayernes tapasztalatai alapján egy dolgot megtanult: nem mindig érdemes készpénznek venni a felettesek ígéretét.
„A futball világa nem mindig szép. Az sem segít, ha jó a kapcsolatod a döntéshozókkal. Nekünk ez megvolt Oliver Kahnnal és Hasan Salihamidžićcsal. Megbeszéltük, hogy ha bekövetkezne a legrosszabb, akkor hogyan járnánk el közösen. De aztán minden másképp alakult. Vajon ezek után mennyire leszek nyitott a jövőben a sportág vezetőivel szemben?” – tette fel a költői kérdést a tavaly márciusban menesztett edző.
Nagelsmann kirúgása azért is meglepő volt, mert másfél évvel korábban ötéves szerződést kötöttek vele, ami arra utalt, hosszabb távban gondolkozik a klub. „Akkor az volt a cél, hogy változtassunk pár dolgon. Vannak klubok, amelyek adnak időt erre. Jürgen Klopp öt évig dolgozott a Liverpoolnál, mire megnyerte az első bajnoki címet. Pep Guardiola csak a hetedik évében győzött a Bajnokok Ligájában a Manchester Cityvel. A Bayernnél nem kapnak időt az edzők, hogy felépítsenek valamit.”
picture

Julian Nagelsmann

Fotó: Getty Images

A 36 éves edző most sincs irigylésre méltó helyzetben, tavaly szeptemberben ugyanis elvállalta a pocsék állapotban lévő német válogatott irányítását. Az idő kevés, a nyomás viszont hatalmas, emiatt sokan úgy gondolják, Nagelsmann csak vesztesen jöhet ki ebből a helyzetből. Neki azonban meg sem fordult a fejében, hogy a karrierjét féltve nemet mondjon a lehetőségre, és az sem zavarja, hogy a Német Labdarúgó-szövetség elnöke szerint az elődöntő a minimum elvárás a csapattól.
„Teljesen rendben van, ha Bernd Neuendorf így nyilatkozik. Nagy célokat kell kitűzni. Nekem, szurkolóként fontosabb lenne a csapat játéka és teljesítménye, mint önmagukban az eredmények. A felnőtt válogatott évek óta mélyponton van, semmi olyan nem történt, ami alapján elődöntőben reménykedhetnénk. Abban viszont hiszek, hogy ha lesz négy-öt jó meccsünk, megszakadunk a pályán, de mondjuk kiesünk a negyeddöntőben, még mindig értékelhetjük pozitívan az Eb-t.”
Nem csak egy konkrét eredmény alapján szeretném megítélni a sikereinket, hanem az alapján, mindent beleadtunk-e.
Nagelsmann azt is elárulta, nincs olyan edző, akinek le szeretné másolni a stílusát, mivel sajátos elképzelései vannak arról, milyen a jó foci. A válogatottnál ugyanakkor az egyszerűségre törekszik, világos, érthető feladatokat szeretne a játékosoknak adni, amelyben mindannyian komfortosan mozognak. Ebben segítségére lehet majd a három év szünet után visszatérő Toni Kroos, aki a tapasztalatával és a tudásával sokat adhat a csapatnak az edző szerint.
Forrás: Spiegel

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés