Eddie Murphy volt olyan közel a megoldáshoz zsaruként, mint női kosarasaink most az olimpiához

Takács Márton

Frissítve 10/02/2024 - 20:09 GMT+1

A magyar női kosárlabda-válogatott földöntúli bravúrral 81-75-re legyőzte pénteken az olimpiai ezüstérmes Japánt a soproni olimpiai selejtezőn, így egy lépésre vannak Dubei Debóráék a párizsi részvételtől, amire 44 éve nem volt példa itthon. Cikkünk szerzőjének sok minden eszébe jutott erről a parádés sikerről.

Dubei Debóráék örüöme határtalan volt péntek este © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

Székely Norbert női kosárlabdacsapata egy lépésre van a párizsi olimpiától.
"Most igazán közel vagyok, most már baromi közel vagyok, olyan közel vagyok a megoldáshoz, hogy ilyen közel soha semmihez az életben nem voltam. Benne van a levegőben, érzem a szagát." – mondta a nyomozót játszó Eddie Murphy a Beverly Hills-i zsaru 2. című filmben szigorú, de mélyen szerethető főnökének az aktuális ügye állásáról.
A péntek kegyetlenül rossz nap volt a cikk írójának, hogy aztán este némi gyógyírt jelentsen női kosarasaink szenzációs győzelme Japán ellen.
Ültünk budapesti otthonunkban pénteken a Japán-Magyarország női kosárlabda olimpiai selejtező alatt és után, és annyi minden eszünkbe jutott közben, hogy a Tokió ezüstérmese elleni 81-75-ös siker milyen generációs élménye lesz sokaknak akkor is, ha esetleg nem sikerülne vasárnap kivívni a párizsi szereplés jogát.
E sorok írója az 1990-es évek elején kezdett női kosárlabda-mérkőzésekre járni, és mivel akkoriban elég közel laktunk a Városmajorhoz, a BSE meccseire látogattunk el gyakran. Amikor idővel a Pécs és a Sopron lett a két legerősebb honi csapat, az ő vendégjátékukat szinte mindig megnéztük.
A kor klasszisai közül sokszor szemtanúi lehettünk mindenki Jucija, Horváth Judit, Balogh Judit, Németh Ágnes, Csák Magdolna, Béres Tímea, Iványi Dalma, Károlyi Andrea, Ujvári Eszter, majd Vajda Anna, Fegyverneky Zsófia és Honti Kata játékának is.
Ahogy a válogatottban még csak négy alkalommal szereplő, a két Eb-selejtezőn és a két olimpiai selejtezőn is a mieink legjobbjai közé tartozó Juhász Dorka édesanyját, Balázs Hajnalkát is volt szerencsénk látni kosarazni a PVSK-ban. Ahogy a nemzeti együttes bő keretében még szereplő, de onnan az első rosta alkalmával kieső Czukor Dalma anyukáját, Czukorné Hollós Annát a Sopronban.
Ott szurkoltunk az 1997-es női kosárlabda Európa-bajnokság Németország-Magyarország bronzmérkőzésen (86-61) a régi Budapest Sportcsarnok lelátóján. Majd a meccs után Balogh Judittól kértünk és kaptunk aláírást. Később, már sportújságíróként készítettünk vele interjút egy Győr-Sopron bajnoki döntő alatt. A stábbuszban ülve elmeséltük Bubunak ezt az emlékünket.
picture

Iványi Dalma (balra) sír örömében © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

Az is bevillant, hogy a pénteki meccs alatt az M4 Sport stúdiójában szakértőként ülő Halm Rolland 1998-ban, Salgótarjánban bevágta a győztes triplát az utolsó másodpercben az akkori világbajnoki ezüstérmes oroszok ellen (60–59), és ezzel jutott ki az Európa-bajnokságra a férfi kosárlabda-válogatott – 30 év elteltével.
"Halm, hármaskísérlet, menj be, labda! Megnyertük a meccset, megvertük a világbajnoki ezüstérmest!” – üvöltötte világgá Hajdú B. István felejthetetlenül.
Ami nem adatott meg a Rátgéber Akadémia névadójának, Rátgéber Lászlónak (ahol Juhász Dorka és Kiss Virág is nevelkedett, az olimpiai szereplés, az most szövetségi kapitányként Székely Norbertnek sikerülhet. És az az Iványi Dalma is az edzői stáb tagja, akit imádtunk pécsi játékosként, és akitől autogramot kértünk és kaptunk a 2004-es pécsi Final Fouron.
picture

Székely Norbert és csapata első bravúrja megvan © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

Vagy hogy az a Török Zoltán az olimpiai selejtező szervezőbizottságának elnöke, akinél a Sopron Basket ügyvezetőjeként 2018 decemberében diagnosztizáltak daganatos betegséget, és azt mondta neki orvosa, hogy a hosszabbításért küzdhet. Azóta Euroligát is nyert az általa irányított klub.
Meg látni egy másik Törököt, Ágnest, a Győr csapatkapitányát a közvetítésben, aki az utolsó keretszűkítésen esett ki a csapatból, de a válogatott kispadjához közel szurkolt társainak. Ahogy Tőrös Balázst is észrevehetjük minden, a magyar kispadhoz közelebbi gyűrű alatt ülni és forgatni.
picture

Török Ágnes (civilben) és Kiss Virág © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

Szombat délelőtt a Pécs és a Sopron egykori klasszisát, Vajda Annát (és kisfiát) láttuk a Bikás park melletti piacozás alkalmával, ő 2003-ban játszott Európa-bajnokságon is, de ahogy fenti játékosoknak, úgy neki sem adatott meg, hogy olimpián is kosarazhasson. Hiszen az 1980 óta nem sikerült egyik női válogatottnak sem.
Most egy nagyobb lépésre vannak tőle Dubei Debóráék. Akik Kanada ellen még ijedten és rengeteg hibával játszottak, és Japánnal szemben is pocsékul kezdtek, hogy aztán csodálatos és vagány csapatjátékkal győzzék le a papíron erősebb riválisukat egy szédületes hangulatú mérkőzésen.
picture

Csapatöröm © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

Ha az Eb-ezüstérmes spanyolokat is legyőzik vasárnap a mieink, ott lesznek a párizsi olimpián. A válogatott Európa-klasszis centere, Kiss Virág nyilatkozta, hogy a lányoknak elszámolnivalójuk van Spanyolországgal a tavalyi Európa-bajnokság miatt, ahol az elődöntőben kaptak ki tőle. Amennyiben egyébként előttünk Kanada felülmúlná a japánokat, már akkor is meglenne a kvóta.
A cikk szerzője a héten kapott egy koronát az egyik fogára. Határ Bernadették vasárnap kora este a spanyolok ellen tehetik fel a fejdíszt nem csak erre a három napra, hanem az egész pályafutásukra is az olimpiai kvalifikáció megszerzésével.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés