2016 óta nem járt a Fehér Házban egy NBA- vagy WNBA-csapat sem.

A seattle-i csapatot Joe Biden elnök hivatalosan meghívta a hétfő délutáni látogatásra. A Storm vasárnap a Washington Mystics otthonában játszik, így a klub összeköti a kellemeset a hasznossal.
"Azt hiszem, nagyon sokáig, egészen 2016-ig, megtiszteltetés volt a Fehér Házba menni. Ez nem feltétlenül volt politikai szempontú. Az Egyesült Államok elnökével való találkozás volt. Azzal a személlyel, aki ezt a tisztséget viseli, aki elismeri a csapatod sikerét" - mondta a Seattle világklasszis irányítója, Sue Bird, aki már harmadszor utazik el, hogy találkozzon egy elnökkel.
EuroLeague
A Sopron Euroliga-győztes klasszisa eltiltás, olimpiai érem és depresszió után lett Final Four-MVP
21/04/2022 14:01
"Hihetetlen megtiszteltetés volt. Ha megnézel egy olyan filmet, mint a Forrest Gump - egy kicsit már régebb óta ismerem magam -, abból a filmben megérted, hogy ez milyen hihetetlen megtiszteltetés. Nem politikai értelemben. Azt hiszem, ez 2016-ban megváltozott."
A 40 éves Bird négyszeres WNBA-bajnok, mindet a Seattle-lel szerezte, amelynek 2002 (!) óta a játékosa. A 2010-es bajnoki cím után elment az elnöki vendéglátásra - a Storm 2004-ben az iraki háború miatt nem tudott ellátogatni a Fehér Házba -, a 2018-as cím után viszont nem.
https://i.eurosport.com/2021/08/21/3204524.jpg
Donald Trump Fehér Ház-beli távozásával Bird elmondta, hogy örül, hogy visszamehet oda. Sok WNBA-játékos, köztük Bird is, nyíltan kiállt az olyan társadalmi igazságossági mozgalmak mellett, mint a Black Lives Matter, amelyet az előző elnök, Trump erőszakos, radikális ideológiaként jellemzett. Trump kritikusan nyilatkozott Bird élettársáról, az olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes amerikai labdarúgóról, Megan Rapinoe-ról is.
"Most, hogy újra egy olyan hely a Fehér Ház, ahol ez megtiszteltetésnek számít, az ország legmagasabb hivatalának elismerése izgalmas és szórakoztató" - nyilatkozta Bird. "Nem csak arról van szó, hogy találkozunk az elnökkel, vagy hogy remélhetőleg az alelnök is ott lesz. Hanem az egész élményről, hogy ott lehetsz a Fehér Házban. Egy olyan nap, amely a csapatunkról szól, és arról, hogy megünnepeljük, amit elértünk."

Sue Bird a negyedik WNBA-trófeájával

Fotó: AFP

A Fehér Házban tett két korábbi látogatásán kívül Bird még háromszor kapott meghívást, miután bajnokságot nyert - egyszer a UConnnal, kétszer pedig a Stormmal -, de nem élt a lehetőséggel.
A négy bajnoki címet nyert Stormhoz csatlakozik a csapat tulajdonosi csoportja és Cathy Engelbert, a WNBA biztosa is. Az egyesület legutóbb 2011-ben járt a Fehér Házban. Arról az eseményről fennmaradt egy beszámoló, amely szerint Barack Obama elnök a Fehér Házban fogadta a WNBA-bajnok Seattle Stormot.
Gratulált a csapatnak a 2010-es szezonhoz és a bajnoki címhez. Az elnök megragadta az alkalmat, hogy elismerését fejezze ki a WNBA-nek, amely mindössze tizenöt év alatt a világ legsikeresebb női profi sportligájává vált. Megjegyezte továbbá, hogy a Storm bajnoki címe történelmi győzelem volt:
"Három évvel ezelőtt, amikor a csapat seattle-i jövője bizonytalan volt, négy bérlettulajdonos egyesítette erőit, hogy társtulajdonosokká váljanak. Most ők az első kizárólag nőkből álló tulajdonosi csoport az amerikai történelemben, akik bajnokságot nyertek."

Sue Bird Barack Obama társaságában - Fotó: Samantha Appleton/Official White House Photo

Fotó: From Official Website

A győztes kosárlabda-mérkőzések mellett a Storm sokféle szolgáltatási projektben is aktívan részt vesz. Ezek közé tartozik a gyermekkori írástudás népszerűsítése, valamint a helyi szervezetek ösztönzése a környezeti lábnyomuk csökkentésére irányuló munkára.
A Seattle a washingtoni látogatása során a csapat a Fehér Ház kosárlabdapályáján edzést tartott fiataloknak. Ahogy az elnök mondta, "a Storm család megérti, hogy a bajnoki cím nem ér véget, amikor az ember elhagyja a pályát".
Erős adat, hogy 2016, Barack Obama utolsó hivatali éve óta egyetlen NBA- vagy WNBA-csapat sem látogatott el a Fehér Házba, akkor a Cleveland Cavaliers volt az eddigi utolsó bajnok, amelyik tiszteletét tette Washingtonban.
Ha már Sue Bird felhozta a Forrest Gumpot, csak óvatosan a Dr Pepperrel, Sue!
via ESPN

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Kosárlabda
Egy elnökváltás kellett, hogy megkapja a neki járó tiszteletet a WNBA aktuális bajnoka
24/08/2021 17:21
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
07/05/2021 08:44