Lauren Jackson egy pazar pályafutást fejel meg a világbajnokságon való játékával.
Lauren Jackson 2016-ban az egyik legtapasztaltabb legendaként vonult vissza a kosárlabdától. 2006-ban világbajnokságot nyert Ausztráliával, kétszeres WNBA-bajnok (2004, 2010) a Seattle Storm tagjaként, háromszoros WNBA-MVP, van három olimpiai ezüstje és egy bronza is.
A Storm annyira megbecsülte klasszisát, hogy visszavonultatta a 15-ös számot a franchise iránti elkötelezettségének elismeréseként. Ez volt az első mez, amelyet visszavonultatott a Seattle (nyilván a fantasztikus Sue Bird lesz a következő a sorban).
World Cup (W)
30 szerzett pont és vb-bronz - mesébe illő befejezést produkált a 41 éves ausztrál kosárklasszis
03/10/2022 - 12:24
Egy krónikus térdsérülés miatt kényszerült véget vetni káprázatos pályafutásának. Az ausztrál válogatott mezét 2013-ban viselte legutóbb. Egészen 2022. szeptember 22-ig.
Az elmúlt hat évben sportigazgatással foglalkozott, született két fia, és könyvet írt fényes karrierjéről. Az ambíciói azonban nem hagyták nyugodni, egy új kezelés hatására képesnek tartotta magát arra, hogy visszatérjen a pályákra.
Alig hat hónappal azután, hogy aláírta a szerződését a félprofi NBL1 ligában szereplő Albury-Wodonga Bandits kubjával, Ausztrália 2022- világbajnoki csapatában találta magát. Közel 41 és fél esztendősen.

Storm-legendák egymás között: Lauren Jackson és Sue Bird

Fotó: AFP

1981-es születésű, azon nagy bajnokok közé tartozik a korosztályában, mint az éppen visszavonuló Roger Federer és Serena Williams, vagy Alejandro Valverde, és hogy magyar példákat is hozzunk, mint Szivós Márton és Iváncsik Gergő.
Ő lett az első ausztrál, akit beiktattak a Naismith Memorial Basketball Hall of Fame-be. Erre meg csütörtökön és pénteken is ott pattogtatott a sydney-i vb-n.
2013 után, kilenc (9!) év elteltével vette fel ismét az ausztrál mezt, nyíltan beszélt arról, mit jelent számára, hogy behívták a 12 fős keretbe a szeptemberi világbajnokságra.
Rengeteg érzelem volt bennem, amikor Sandy Brondello felhívott, őszintén szólva sírva fakadtam
Keményen megdolgoztattam a testemet, és őszintén szólva nem tudtam, hogy bírni fogom-e az intenzív edzésprogramot, de bírtam, és jól érzem magam.
Megértettem, hogy már nem az a játékos vagyok, aki voltam. Nem vagyok olyan atletikus, de úgy gondolom, hogy azok a percek, amiket a pályán töltök, jó percek lesznek." - mondtaJackson.

Jacksonnak még nem jönnek ki a könyökén a kosármeccsek

Fotó: AFP

A vb első körében az olimpiai bronzérmes franciákkal játszottak az ausztrálok, akiktől elég gyenge játékot nyújtva 70-57-re kikaptak. Jackson 3 pontot jegyzett egyetlen triplájával, leszedett egy lepattanót, és 4 faultot követett el 10 percnyi játékidő alatt.
A hárompontossal Jackson mindössze a harmadik lett a női világbajnokságok történetében, aki elérte a 600 dobott pontos határt. Csak Hortencia de Fatima Marcari (930) és Janeth dos Santos Arcain (750) előzi meg az örökranglistán.
"Hosszú a torna, és tudunk lepattanózni" - említetteJackson a meccs után arra utalva, hogy elképesztően sok, 48 (!) lepattanót szedett a csapata, hiába.
A második fordulóban ennél is több, 54 lepattanót kapartak össze Steph Talboték, és Mali ellen már győztek is, 118-58 arányban. Lauren Jackson ezúttal 8:45 percet töltött a pályán, dobott nyolc pontot a négy lepattanója mellé.
De ezek sokadlagos fontosságú adatok.
A lényeg, hogy a rengeteg hazai szurkolónak nagyon tetszett, hogy hősük ismét a híres arany-zöld színű mezben lépett pályára.
Pedig Lauren Jackson nagylemeze már lepörgött, most a bonus trackek mennek. Micsoda ráadás ez tőle!

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
EuroLeague
A Sopron Euroliga-győztes klasszisa eltiltás, olimpiai érem és depresszió után lett Final Four-MVP
21/04/2022 - 14:01
Kosárlabda
Egy elnökváltás kellett, hogy megkapja a neki járó tiszteletet a WNBA aktuális bajnoka
24/08/2021 - 17:21