Számíthat akár az is, hogy ki csinálta meg a naptári Grand Slamet, esetleg a Golden Slamet; ki, hány világbajnokságot nyert; ki, hányszor volt év végi világelső, vagy ki nyert éppen olimpia aranyat is. Ezért lehet valós a vita Nadal-Djokovic-Federer viszonylatban, mint ahogyan Court, Serena és Graf esetében is.
Tudom, furán hangzik, de ettől még igaz: simán lehet, hogy bárki bebizonyítja, hogy Court vagy éppen Graf, de akár még Navratilova és Evert is nagyobb játékos volt nála, nagyobb SPORTOLÓNŐT mondani azonban egyszerűen nem lehet.
Arra a polcra, ahova Pelét, Maradonát, Jordant, Alit szoktuk rakni, és ahova Federer és Nadal is kívánkozik lassan, és ahova Djokovic is fel szeretne kerülni egyszer, ahova Michael Schumachert, Lebron Jamest, Usain Boltot, Messit, Ronaldót és ki tudja még, kicsodát próbálnak beszuszakolni sokan, oda nő még soha nem került fel.
Laver Cup
Federer barátai és családja körében vonulhatott vissza, talán még jobb is, hogy így alakult
26/09/2022 - 05:36
Sőt, még csak nem is igazán került szóba sohasem.
Ha eltekintünk attól, hogy a finoman szólva is hímsoviniszta sportvilágban sokan még a gondolatot is eretnekségnek tartanák, hogy a legnagyobbak között számolni kéne valakivel, aki nem férfi, érdekes eredményre jutunk akkor, ha a kérdést megfordítjuk. Ha elgondolkodunk azon, hogy Jordan, Ali, Pelé mitől lett az, aki, mit értek el, miért vannak azon a polcon, ahol vannak, és ezután azt mondjuk, hogy oké, akkor most mondanunk KELL egy nőt, akit ugyanide rakunk.
És nem mondhatjuk, hogy nem, ide nő még nem ért fel, ide nő nem való, hanem meg kell mondanunk, hogy ki az, aki a legközelebb van hozzájuk. És ez az a pont, ahol nem nagyon lehet mást mondani, mint Serenát. Mert ez az a pont, ahol már nem csak az eredmények számítanak. Vannak olyanok, akiknek több aranygyűrűje van mint Jordannek, és a nevét sem tudja a világ, Alinál is voltak eredményesebb bokszolók, de nagyobb aligha.
Ez a polc egész egyszerűen másról is szól.
Gondoljuk el Navratilovát, amint bevonul a pályára abban a ruhában (vagy, hát inkább estélyiben), amiben bevonult Serena hétfőn. Vagy inkább gondoljuk el: tud-e Navratilova ’vonulni’ egyáltalán? Gondoljuk el, hogyan nyilatkozott volna Graf, mondjuk Kontaveit legyőzése után. El tudja-e bárki képzelni, hogy Steffi egy megvető félmosolyba, egy nézésbe, gyakorlatilag belesűrítse az egész pályafutását? A válaszokat arra, hogy miért ő?

"Háát... egész jó játékos vagyok" - a kedvenc részletünk Serena Williams ikonikus interjújából

Hányan tudják egyáltalán ki az a Margaret Court? És hányan tudták azelőtt, mielőtt kiállt, és eleresztett néhány erősen homofób nyilatkozatot?
Az, hogy ki a legnagyobb sportoló, az nem csak a győzelmeken, a címeken múlik, az múlik a jelenléten, múlik azon is, amit a pályán kívül teszel, az örökségeden, és hasonlókon.
És míg sikerekben azért néhányan tartották vele a lépést, nemcsak a teniszpályán, hanem azon kívül is, az összkép azért teljesen egyértelmű:
Azon a polcon, a nők közül nincsen, nem lehet más, csak Serena Williams.

Serena Williams

Fotó: AFP

Tenisz
Roger Federer legelképesztőbb rekordjai, melyeket talán sosem fognak megdönteni
24/09/2022 - 07:38
Tenisz
"Ez a Federer jobb, mint a Händel?" Búcsúzik a zseni, akinek a tenisze maga volt a mennyei harmónia
16/09/2022 - 08:58