Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szivós Márton 13 válogatott éve

Eurosport
Eurosport

Publikálva 19/08/2016 - 00:02 GMT+2

Nem lesz több világversenye Szivós Mártonnak. Ez történt vele 2003 és 2016 között a válogatottban.

Fotó: Eurosport

"Miért pont a vízilabda? Nem én választottam. A vízilabda választott engem." (Szivós Márton)
"A mostani keretből ő az a játékos, aki ahhoz képest, amennyit kapott a vízilabdától, a legtöbbet adta. Ahogy Faragó Tamás mondta egyszer, sokkal tartozik neki a vízilabda." (Szabó Zoltán 2011-ben Szivós Mártonról)
Szombaton nem csak a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai szereplése fejeződik be Rióban, de lezárul egy játékos válogatottbeli szereplése is, világversenyen biztosan nem láthatjuk őt többé pólózni. Szivós Mártonnak az a mérkőzés lesz élete utolsó tétmérkőzése válogatott sapkában. Fotókkal, videókkal, idézetekkel, interjúrészletekkel, személyes történetekkel idézzük fel a nemzeti együttesben töltött 13 évét. A 8-as cikkünk megjelenésének napján lett 35 éves, ezzel az írással kívánunk neki boldog születésnapot!
Szivós Márton 2003. június 23-án, közel a 22. születésnapjához volt először válogatott a Margitszigeten rendezett Unicum-kupán, a magyar-szlovák (11-8) mérkőzésen, amelyen góllal debütált. Mi azidőtájt éppen a Leíró nyelvészeti szigorlatunkra készültünk.
picture

Első válogatott mérkőzésén, 2003. június 23-án

Fotó: Eurosport

picture

Első válogatottságának másnapján a Nemzeti Sport emlékeztetője

Fotó: Eurosport

A 2004-es Világliga selejtezőin játszott, a Long Beach-i finálé meccsein nem. Júniusban bepakolt azért egyet Szerbia 11-9-s legyőzésekor.
2005-ben ezüst jutott neki az aktuális Világliga-sorozatban.
A 2005-ös montreali világbajnokság volt az első igazi felnőtt világverseny, amelyen részt vett. Rögtön finálét játszhatott, amelyet 8-7 arányban Szerbia és Montenegró nyert meg, nyitányként ezüstérmet akasztottak tehát a nyakába.
A 2006-os Világkupa döntőjét Budapesten rendezték az év nyarán, ott is Magyarország-Szerbia és Montenegró párosításban, a vendégek vitték el az aranyat 10-9-es győzelmük után. Ekkor zajlott a németországi labdarúgó-világbajnokság, ahol mi a franciáknak drukkoltunk, Zinedine Zidane miatt talán a másik Marci is.
picture

Szivós Márton a Világkupa 2006-os budapesti döntője után, nyakában az ezüstéremmel

Fotó: Eurosport

Szeptemberben Belgrádban vághatott volna vissza Kemény Dénes csapata a szerbeknek az egy évvel ezelőtti vb-döntőért, illetve a nyári, budapesti Világkupa-fináléért, de az Európa-bajnokság aranymeccsén ezúttal is Szerbia volt a jobb, most 9-8 arányban.
picture

Szivós Márton a belgrádi Eb magyar-spanyol elődöntőjén

Fotó: Eurosport

Szivós Márton volt az egyik legjobbja a 2007-es melbourne-i világbajnokságon szerepelt magyar vízilabda-válogatottnak. Nyolc góllal járult hozzá a mieink ezüstérméhez, Horvátország 9-8-ra nyert ellenünk a döntőben. Ezzel a fináléval kapcsolatban kapta talán a legtöbb kérdést a családi hagyományok mellett. Amikor hat évvel később meglett a hőn áhított vb-arany, ezt írtuk ki a Facebook-falunkra: "Emberek, világbajnokok vagyunk!!! Akinek Szivós Marciról ezek után is a 2007-es vb-döntő jut az eszébe, várom egy vaslapáttal."
picture

Szivós Márton a 2007-es vb-n az Új-Zélanddal vívott partin centerként is szerepelt, három gólt lőtt

Fotó: Eurosport

2007 augusztusában ezüstérmet szerzett a Világliga berlini döntőjében. Az aranyérem ezúttal is Szerbiáé lett, miután 9-6-ra nyert ellenünk.
picture

A 2007-es Világliga döntőjében

Fotó: Eurosport

A 2009-es római világbajnokságon is tagja volt az ötödik helyen végző magyar válogatottnak. A negyeddöntőben Szerbia állta útját a mieinknek, a helyosztókon előbb Romániát, majd Németországot győzték le Madaras Norberték. Marci ekkorra bizonyára rongyosra hallgatta egyik kedvenc zenekara, a U2 No Line on the Horizon c. lemezét, ami az év februárjában jelent meg.
picture

A római világbajnokságon 2-es sapkában játszott

Fotó: Eurosport

Az egy évvel későbbi, 2010-es zágrábi Európa-bajnokságon már a 8-as sapkában pólózott, ahogy azóta szinte mindig. Csapatunk negyedik lett, a bronzmeccsen a csoportkörben legyőzött Szerbia visszavágott, és 10-8-ra nyert. Marci hét góllal járult hozzá a harmadik helyhez.
picture

A 2010-es zágrábi Eb-n

Fotó: Eurosport

A 2011-es sanghaji világbajnokságon negyedik lett a magyar válogatott, soraiban Szivós Marcival. Összesen háromszor volt eredményes, gólt szerzett a Szerbia ellen hosszabbításban 15-14-re elveszített elődöntőben is, a magyar csapat történetének egyik legnagyobb meccsén. Ez volt az első világverseny, melyet közös barátunkkal, a szegedi szakértővel, Szabó Zoltánnal értékeltünk a SportKlub honlapján.
picture

A sanghaji vb-n 5-ös sapkában

Fotó: Eurosport

A 2006-os belgrádi Európa-bajnoki ezüst mellé hat évvel később, 2012-ben, Eindhovenben egy bronzérmet is szerzett, hét gólt tett be a közösbe.
picture

Szivós a 2012-es Eb magyar-olasz csoportmeccsén. melyen két gólt szerzett

Fotó: Eurosport

London calling. A 2004-es athéni és a 2008-as pekingi ötkarikás játékokról lemaradt, mindkét alkalommal az utazó keret kihirdetésekor, az utolsó rostán esett ki. 2012-ben, Londonban szerepelhetett élete első olimpiáján, melyre így készült.
Az ötödik helyen végzett a csapattal, négy gólig jutott a tornán. A csoportkörben a románok ellen a sportág történetének egyik legemlékezetesebb találatát szerezte. Csurka Gergely az évtized góljának nevezte a mutatványt, amikor is hősünk Kásás Tamástól kapott egy rövid passzt  amit úgy mentett meg, hogy hanyatt fordult, lábbal feltette a kezére a lasztit, aztán azzal a lendülettel, svédcsavarral betette a kapuba. Élete legszebb találatáról e cikk írója lemaradt. A meccs alatt ugyanis épp a repülőtéren forgatott az angol fővárosból hazatérő első aranyérmessel, Szilágyi Áronnal. A parkolóban egy taxistól kérdezte meg, mi az eredmény, de akkor még szoros volt. Aztán késő este közös barátunk, Szabó Zoli mesélte telefonon, mit művelt Marci.
A 2013-as Világligában a fináléig menetelt az immár Benedek Tibor által irányított válogatott. A nyolcas Szuperdöntőt Cseljabinszkben rendezték, itt a vlv.hu videója az éremátadásról. Újabb ezüst a tarsolyban.
Ez a sok ezüst 2013-ban, Barcelonában ért arannyá, Szivós Márton ott és akkor jutott válogatottbeli pályafutása csúcsára, amikor világbajnok lett Benedek Tibor csapata. Marci volt a gárda egyik legjobbja, a horvátok elleni elődöntő volt élete legjobb meccse a nemzeti együttesben, három szédületes gólt lőtt. Az elsőt emberelőnyből vágta be messziről, a másodikat nyolc-kilenc méterről akcióból, a harmadikat pedig az úgynevezett kenguru figurából (a kiállítást kiharcoló játékos nem végzi el a szabaddobást, hanem gyorsan előreúszik, és a társától rögtön megkapott labdával kapura tör). A Montenegróval vívott fináléban pedig duplázott, övé volt a győztes találat. Az egykori 8-as, Benedek Tibor által irányított válogatottban, a tőle megörökölt 8-as sapkában. Nem mellesleg azon az egy világversenyen nyert aranyérmet, amin végre a saját posztján játszott.
picture

Gólöröm élete legjobb válogatott meccsén, a horvátok elleni 2013-as vb-elődöntőn

Fotó: Eurosport

"Sokkal inkább úgy gondolom, hogy Marcinak abban az egy lövésében benne volt az egész eddigi pályafutása. Megérdemelte, hogy ő lőtte a győztes gólt. Most komolyan, ennek szerinted nem így kellett lennie? :)" - mondta a Montenegró elleni vb-döntőn a magyar győzelmet érő találat szerzőjéről, Szivós Mártonról világbajnok társa, Gór-Nagy Miklós Stuber Sándor: Barcelona kulisszatitkai című könyvében.
Az alábbi fotón Madaras Norbert és Szivós Márton öröme látható a megnyert 2013-as barcelonai világbajnoki döntő után. Madaras Norbi ezzel az egyetlen magyar pólós, aki két vb-aranyat is begyűjtött. Szivós Marcival régóta barátok, Reccóban egy évet együtt játszottak a 2005/2006-os szezonban. Egészen felejthetetlen az a gyermeki öröm, amellyel Marci felállt a dobogó legmagasabb fokára, ahogy ott toporog, mielőtt szólítják a győzteseket az eredményhirdetéskor.
picture

Madaras Norbert és Szivós Márton határtalan öröme a 2013-as megnyert vb-döntő után

Fotó: Eurosport

"Marci, világbajnok lettél, nem második, nem ezüstérmes, világbajnok!" - mondhatta neki meghatottan és boldogan egy másik Marci, e sorok írója 2013 augusztusában, a Ferihegyi repülőtéren, miután hazaérkeztek Barcelonából a vb-aranyérmesek.
"Ha ez most egy hitel lenne, akkor ez az első törlesztőrészlet volt és a futamidő nagyon hosszú. Amit ő a vízilabdába alázatból, munkából, szorgalomból beletett, annak ez még csak egy nagyon kicsi része, ami eredmény kijöhetett volna." - mondta a vb-győzelem után Szabó Zoltán Szabados Ági riportjában.
2013 őszén a magyar férfi vízilabda-válogatott nyári barcelonai világbajnoki címének emléket állító márványtáblát avattak a margitszigeti Hajós Uszoda előcsarnokában. Azt nem tudjuk, milyen koncepció jegyében kerültek fel a nevek, de Szivós Mártoné is ott van Gór-Nagy Miklós és Hárai Balázs között. Egy bekk és egy center fogja közre, örökre.
picture

A világbajnokoknak járó márványtábla a margitszigeti uszoda előterében

Fotó: Eurosport

2014 áprilisában egy ország kapott a szívéhez, amikor Marci a Vasas-Szeged meccsen a Komjádiban mellkasi fájdalmat érzett. Később Tóth Márton vitte kórházba (ezek a Marcik!) és még aznap kezdődő infarktus miatt megműtötték. Másnap beszéltünk telefonon, a kórházban fekve arról beszélt, hogy ne haragudjunk, amiért nem jött oda hozzánk meccs után. Még, hogy baj lett volna a szívével! Egy hónappal később az orvosi stáb engedélyt adott arra, hogy a katéteres szívműtéten áteső pólós folytassa vízilabda-pályafutását. Ahogy a Nemzeti Sportban nyilatkozta 2014. május 17-én, "remélem, május 19. után profiként folytathatom a játékot a vízben, és nem kell, hogy otthon gombfocizzak." Hónapokkal később meglátogattuk őt otthonában és kedvenc klubja, a Real Madrid gombfocicsapatát kapta tőlünk ajándékba, a biztonság kedvéért.
"Oltsd el a lámpát, kicsit tedd takarékra az agyad, lassíts le egy percre ember, leelőzted magad" - ahogy egyik kedvenc magyar zenekara, a Quimby énekli az Androidőben.
A válogatottba is visszatért és ott volt a 2014-es budapesti Európa-bajnokságon, ahol második Eb-ezüstjét is megszerezte. Négy góllal és pazar védőmunkával jelentkezett.
picture

Szivós Márton gólöröme a 2014-es budapesti Eb magyar-német meccsén

Fotó: Eurosport

A 2014/15-ös Világliga-selejtezőkön játszott, de a bergamói Szuperdöntőben nem. A tavalyi, augusztusi kazanyi világbajnokság előtt Benedek Tibor újra visszahívta a válogatottba. A csapat ötödik lett, ő hat góllal zárt.
picture

A kazanyi vb-n

Fotó: Eurosport

Aztán az idén januári belgrádi Eb-n sem volt ott, a márciusi trieszti olimpiai selejtezőre viszont utazott, bekként.
Az olimpiai selejtezőn tehát bekkelt, ügyesen körbeúszta a centereket, talán egy meccsen pontozódott ki, elöl szórt kilenc gólt, a románok ellen négyet tett be a közösbe. Hatalmas elánnal küzdött, Rióért. "Szerencsére volt egy-két extrán motivált játékos, akik felhozták a többieket. Szivós Marci. Például" - nyilatkozta Varga Dénes.
picture

Triesztben minden oké volt

Fotó: Eurosport

A Nemzeti Sportban egy tavaly szeptemberben megjelent hosszabb interjúban nyilatkozta, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó válogatott szezonja. Majd így folytatta: "Ha most kell választ adni arra a kérdésre, hogy játszom-e a budapesti világbajnokságon vagy sem, minden bizonnyal nem a válasz." - mondta. Idén, még a Rióba való utazás előtt a vlv kamerája előtt pedig ezt mondta: "Nekem ez lesz az utolsó világversenyem és az utolsó olimpiám is. Bár nagyon "hívogató", hogy a hazai világbajnokság miatt az ember egy utolsó nekirugaszkodással még megpróbáljon bekerülni a csapatba és itthon befejezni, de én az olimpiát tűztem ki négy évvel ezelőtt, és remélem, hogy augusztus 20-án egy nagyon szép estén fogom befejezni."
Ahogy Londonban, úgy Rióban sem adatott meg Szivós Marcinak, hogy éremért játszhasson. Négy éve ötödik lett a magyar válogatott, idén is a negyeddöntőben búcsúzott, ezúttal Montenegróval szemben a büntetőpárbajt veszítette el. A vereség után Szivós Márton próbálta tartani a lelket 19 éves Manhercz Krisztiánban, aki az ő eredeti posztján lehet az utódja, és még több olimpia is benne lehet a pályafutásában, illetve Varga Dénesben, aki nyolc évvel ezelőtt Pekingben, 21 évesen olimpiai bajnok lett.
picture

A jövő és a jelen klasszisa, Manhercz Krisztián és Szivós Márton a Montenegró ellen elveszített riói olimpiai negyeddöntő után

Fotó: Eurosport

picture

Zsenik egymás közt. Szivós Márton vigasztalja Varga Dénest a Montenegró elleni mérkőzést követően

Fotó: Eurosport

Válogatottságainak száma szombaton 278-nál fog megállni, egyelőre.
Vannak olyan sportolók, akik úgy tartoznak sportáguk legnagyobb alakjai közé, hogy nem lehettek olimpiai bajnokok. A pólóban ilyen például Vladimir Vujasinović és sajnos Szivós Márton is, akiről többször leírtuk, hogy a legjobb nem olimpiai bajnok vízilabdázó. Most is leírtuk. Az olimpia és az ő történetéről megint csak a Quimbyvel szólva azt mondhatjuk: "Ez a mese fekete mese".
Ahogy Damon Albarn énekli egyik közös kedvenc dalunkban, "Nem kaphatsz meg mindent, amit akarsz... ha keresnénk azon a napon egy másik álmot." 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés