Öt év szünet után részesülhetett elnöki méltatásban egy WNBA-bajnokcsapat.

2016, Barack Obama utolsó hivatali éve óta egyetlen NBA- vagy WNBA-csapat sem látogatott el a Fehér Házba, akkor a Cleveland Cavaliers volt az eddigi utolsó bajnok, amelyik tiszteletét tette Washingtonban. A Minnesota Lynx révén előttük szintén 2016-ban járt legutóbb WNBA-csapat a Fehér Házban, a Lynxet 2017-ben már nem hívta meg Donald Trump.
Egy elnökváltás kellett ahhoz, hogy a hagyományok szerint az aktuális női és férfi kosaras bajnokcsapatot fogadja az USA hivatalban lévő első embere.
Kosárlabda
Forrest Gumpként látogat majd el a Fehér Házba minden idők egyik legjobb női kosarasa
21/08/2021 09:16
Általában főiskolai és major ligás bajnokokat látnak vendégül a Fehér Házban rendezett ünnepségen. A két nagy kosárlabdaliga azonban Donald Trump kormányzása idején kihagyta az ilyen ünnepségeket, mivel több prominens játékos - például LeBron James - és edző - többek között Gregg Popovich - nyíltan felemelte a szavát Trump retorikája és politikája ellen.
Utódja, Joe Biden viszont meghívta a WNBA-címvédő Seattle Stormot, majd beszédében kiemelte, hogy csodálja a csapatot, a pályán és azon kívül nyújtott teljesítményét is. A Stormban három olyan játékos is szerepel, akik a Team USA női kosárlabda-válogatottjának tagjaként aranyérmet nyertek az idei tokiói olimpián: Sue Bird, Jewell Lloyd és Breanna Stewart személyében. Ők adták át az ajándékba hozott Storm-mezt Bidennek 46-os számmal, mivel ő az Államok 46. elnöke.

Féltérden az elnök

Fotó: AFP

Biden tisztelgett a csapat előtt, amely az elmúlt szezonban a WNBA bajnoki címét különleges körülmények között, a floridai buborékban szerezte meg, és egy olyan szezont zárt le, amelyet a COVID-19 járvány közepette játszottak le.
Biden azt is megemlítette, hogy a seattle-i csapat tagjai a fiatalok oktatásának és mentorprogramjainak támogatása mellett vannak, a fekete közösségeket sújtó rendőri brutalitás kérdésével is foglalkoznak, a választói regisztráció elősegítésének fontosságára hívják fel az amerikaiak figyelmét, a transzneműekkel szembeni erőszak ellen lépnek fel és arra ösztönzik az embereket, hogy oltassák be magukat, hogy legyőzhessük a koronavírust.
"Ezt a csapatot az teszi figyelemre méltóvá, hogy nem csak meccseket nyernek, hanem életeket változtatnak meg" - mondta Biden. "Ezt teszik a győztesek. Felemelik az embereket. Ők a változás ereje. Ilyen a Seattle Storm, ilyen a WNBA."
Ginny Gilder, a Storm társtulajdonosa szintén dicsérte csapata aktivizmusát, és megjegyezte, hogy a WNBA játékosai tavaly az egyaránt demokrata Raphael Warnock és Jon Ossoff érdekében tettek erőfeszítéseket a georgiai szenátusi kampányuk során.
Érdekesség, hogy Warnock azt a republikánus Kelly Loeffler szenátort győzte le, aki a szintén WNBA-ben szereplő Atlanta Dream társtulajdonosa. Loeffler, aki Trump szövetségese volt, a WNBA-játékosok kritikája alá került a Black Lives Matter mozgalom elleni támadásai miatt. Loeffler és tulajdonostársai idén eladták az egyesületet.
"Jó érzés újra itt lenni ezen a helyen, és így ünnepelni az eredményeinket." – említette meg a döntő MVP-je, Breanna Stewart az ünnepségen tett rövid megjegyzésében.
A látogatás előtt a csapat legendás játékosa, a Seattle-ben 2002 óta kosarazó Sue Bird azt mondta, hogy most, hogy Trump már nincs hivatalban, örül, hogy ellátogathat a Fehér Házba, "újra egy olyan helyen lehet, ahol ez megtiszteltetésnek számít".

Joe Biden és Sue Bird

Fotó: AFP

Sok WNBA-játékos, köztük Bird is, nyíltan kiállt az olyan társadalmi igazságossági mozgalmak mellett, mint a Black Lives Matter, amelyet Trump erőszakos, radikális ideológiaként jellemzett. Trump kritikusan nyilatkozott Bird élettársáról, az amerikai női labdarúgó-válogatott olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes szélsőjéről, Megan Rapinoe-ról is.
"Azt hiszem, nagyon sokáig, egészen 2016-ig, megtiszteltetés volt a Fehér Házba menni. Ez nem feltétlenül volt politikai szempontú. Az Egyesült Államok elnökével való találkozás volt. Azzal a személlyel, aki ezt a tisztséget viseli, és aki elismeri a csapatod sikerét" – nyilatkozta még a mostani kirándulás előtt a világklasszis irányító, Bird, aki már harmadszor utazhatott el a fővárosba, hogy találkozzon egy elnökkel.
A Storm zsenije, a már négyszeres WNBA-bajnok és ötszörös olimpiai aranyérmes Bird 2018-ban azt mondta, hogy a csapata nem látogat el a Fehér Házba, amíg Trump hivatalban van. Most viszont úgy vélte, "jó érzés" újra a Pennsylvania Ave. 1600-ban lenni.
"Női sportolóként jó érzés, hogy újra itt lehetünk, és hogy így ünnepelnek minket." – tette hozzá a 40 évesen is klasszis kosárlabdázó.
Kampányai és elnöksége alatt Trump többször is nyilvánosan összeveszett olyan neves sportolókkal és edzőkkel, akik hírességüket a társadalmi igazságosság és más kérdések előtérbe helyezésére igyekeztek felhasználni.
Trump 2017-ben például Stephen Curryre és Golden State Warriors játékosaira támadt verbálisan, miután azok visszautasították a szokásos Fehér Házi meghívást. A republikánus politikus többször is összeveszett a Los Angeles Lakers sztárjával, az őt nyíltan bíráló LeBron Jamesszel is, akit konkrétan lehülyézett.
A Trumpot az elnöki poszton követő Biden, aki a férfiak és nők egyenlő fizetését követelte Amerikában, mostani rövid beszédében azt mondta, hogy a WNBA "megváltoztatta nők és lányok millióinak lehetőségeit".
"Nemzetként támogatnunk kell a női sportot, nemcsak az olimpia idején, hanem egész évben, minden szezonban, és személyesen is meg kell jelennünk, és a televízióban is néznünk kell” - említette Biden. "Több szponzoráció szükséges, hogy segítsük a női sportok üzleti fejlődését. Ezek a nők csodálatos sportolók. Ők a világ legjobbjai."
via AP, ESPN

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
07/05/2021 08:44
NBA
Másodszor is kikapott a Lakers, Chris Paul áttörte az álomhatárt
2 ÓRÁJA