Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Soha nem látott egyéni klasszis teljesítmény – KO-val nyerte meg az Euroliga-döntőt a Fenerbahce

Takács Márton

Frissítve 17/04/2023 - 19:00 GMT+2

A női kosárlabda Euroliga idei legerősebb csapata, a Fenerbahce félelmetes fölénnyel, 99-60-as győzelemmel szerezte meg a trófeát a szintén török Mersin ellenében a sorozat prágai döntőjében. A Fenernél soha nem látott produkciót nyújtott a világklasszis Breanna Stewart, 35 pontot még soha senki nem szerzett EL-fináléban. Eddig.

Breanna Stewart szenzációsan játszott az Euroliga négyes döntőjén. Is.

Fotó: AFP

Breanna Stewart szédületes játékkal, MVP-címet érően 35 pontot szerzett a kosárlabda Euroliga döntőjében.
Dee, ha vissza akarod kapni a rekordodat, akkor azt hiszem, vissza kell jönnöd az Euroligába.
Ezzel a mondattal kedveskedett viccelődve Breanna Stewart a vasárnap este a CBK Mersin Yenisehir Bld csapatát a női kosárlabda Euroliga prágai döntőjében 99-60-ra legázoló Fenerbahce extraklasszisa a sajtótájékoztatón egy másik zseninek, honfitársának, a szintén amerikai Diana Taurasinak, akinek a 2009-es Euroliga-döntős pontrekordját (31) átadta a múltnak a saját 35 pontos teljesítményével. Rátgéber László volt annak a 2009-ben Euroligát nyerő Szpartak Moszkvának az edzője.
Tavaly áprilisban a Sopron Basket felejthetetlen győzelmet aratott éppen a Fener ellen - ráadásul Isztambulban – az Euroliga fináléjában egy, az erre a címre összevásárolt csapat ellen.
Az idei török csapat még annál is erősebb volt, a negyeddöntőben éppen a Sopront ejtette ki Marina Maljković együttese (Jelena Brooks, a soproniak szerb-magyar csodajátékosa a Twitteren gratulált vasárnap a Fenerbachénak), amely az aranycsatában esélyt sem hagyott a másik török klubnak, a Mersinnek.
A világ egyik, ha nem a legkiválóbb kosarasa, a 28 éves Stewart duplán ünnepelhetett, hiszen a Fener első női Euroliga-címének megszerzésének örömét azzal tetézte, hogy a Final Four MVP-jének választották. Nem mellesleg a török egyesület az első, amelynek férfi és női csapata is megnyerte már a legrangosabb európai kupasorozatot.
Miután Stewart a 2021-es szezonban is elnyerte ugyanezt az egyéni elismerést, csatlakozik azon játékosok exkluzív klubjához, akik többször is megkapták ezt a díjat, köztük a legendás női Euroliga-duó, Diana Taurasi és a belga Ann Wauters olvasható a FIBA honlapján.
Stewart úgy jutott el 35 pontig, hogy ebből 26-ot (!) az első félidőben szórt.
Két nappal azelőtt az olasz Schióval vívott elődöntőt 77-70-re megnyerő Fenerben 24 pontot hintett, így a Final Fourt mondhatni félelmetes statisztikával zárta: 29,5 pontot, 8,5 lepattanót, 3,0 asszisztot, 2,0 labdaszerzést és 1,5 blokkot átlagolt meccsenként.
picture

Nem lehetett megállítani a Fener extraklasszisát

Fotó: AFP

"Ez csapatmunka volt, én csak véletlenül voltam jó formában. A legfontosabb az volt, hogy győztünk, és most először hazavihetjük a trófeát.
Az egyik ok, amiért a Fenerbahcéhoz jöttem, az volt, hogy megnyerjem az Euroligát. Ez nem könnyű. Amikor lehetőségünk volt részt venni a mindent eldöntő utolsó mérkőzésen, szerettem volna emlékeztetni a csapatot, hogy folytassuk tovább, ahogy addig. Ezt tettük - nem álltunk le.
A legjobbat a végére tartogattuk, és ennek így kellett lennie." - zárta nyilatkozatát Stewart.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés