Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Minek a murva a Tourra? – Lefevere mellett Plugge sem örül a mini Strade Bianchés szakasznak

Bodnár Gergő

Frissítve 26/10/2023 - 12:37 GMT+2

Szerdán bemutatták a 2024-es Tour de France útvonalát, de a 32 kilométernyi murvás szakasznak sem a Quick-Step, sem a Jumbo-Visma főnöke nem örült igazán. Evenepoel egy mondattal kommentálta a szakaszokat, Pogačar örül az útvonalnak, Vingegaard szerint a jövő évi Tour utolsó három napja sorsdöntő lesz.

Vége a találgatásoknak: bemutatták a 2024-es Tour de France útvonalát!

A Giro után a jövő évi Tour de France útvonalát is bemutatták, így kezdődhet a tervezés, a nagy nevek mostantól a pontos szakaszok alapján találhatják ki a 2024-es évüket.
Mondjuk a Vingegaard-Pogačar-Evenepoel-Roglič négyes az útvonaltól függetlenül is biztosra mondta a részvételét.
Azt már régen tudtuk, hogy Bilbao után jövőre Firenzében lesz a Nagy rajt, és az olimpia miatt nem Párizsban, hanem Nizzában ér véget a 2024-es Tour de France. Ráadásul egy elég nehéz időfutammal, amire 1989 óta nem volt példa. A szerdai útvonalbemutatón kiderült, hogy négy hegyibefutós szakasszal számolhatunk, két időfutam került be a programba, és a Giróhoz hasonlóan lesz mini Strade Bianchés szakasz, 32 kilométernyi murvás résszel. Ennek pedig kevesen örültek.
„Kemény és szép útvonal, ahol már az elejétől kezdve figyelni kell” – mondta Jonas Vingegaard.
„Szerintem nehezebb az útvonal, mint az idei, főleg a harmadik hét tűnik keménynek, de nekem összességében tetszik. Arra azért kíváncsi leszek, hogy milyen felmenni 2800 méterre, mert ilyen magasan még nem versenyeztem. Nem hiszem, hogy felététlenül a murvás szakasz lesz döntő, hisz van két időfutam és négy hegyi befutós szakasz. De a harmadik hét kemény, és ennek kifejezetten örülök.”
Nagyon Tadej Pogačar sem volt szomorú az útvonal miatt.
„Az utolsó három nap sorsdöntő lesz, a nizzai időfutamot kifejezetten érdekesnek találom, az nem lesz egy könnyű nap. Nekem eléggé tetszik a következő Tour” – mondta Pogačar.
Amikor egyben megláttam a 21 szakaszt, nem voltam szomorú, az útvonal ígéretesnek tűnik számomra. Ha valaki nyerni akar, akkor szuper lábak kellenek az utolsó három napra.
„Elnézve a szakaszokat, ez lesz az elmúlt évek legnehezebb Tourja. Épp ezért azt tanácsolom Evenepoelnak, hogy bár elszámolnivalója van a Giróval, meg se forduljon a fejében az indulás” – nyilatkozta Patrick Lefevere.
picture

Vége a találgatásoknak: bemutatták a 2024-es Tour de France útvonalát!

„Már elég korán lesz hegyi szakasz, ott a murvás nap, amiért nem rajongok, és két időfutam, ahol Remco jó lehet. Bár ebben a számban Vingegaard a világ egyik legjobbja. Sok olyan nap van, ahol elúszhat az összetett, de ez a verseny Nizzában fog eldőlni. Nem féltem a csapatunkat, mindig is mondtam, hogy amilyen erős a kapitány, olyan erős a segítő személyzet. Elnézve a mezőnyhajrás napokat, kevés a tiszta, sima sprint, szóval lehet, hogy nem csak egy gyors embert viszünk magunkkal.”
Ahhoz képest, hogy mennyire nem rajong a Strade Bianchés napokért egy Grand Touron, Lefevere egész keveset beszélt a 9. szakaszról, ahol 14 szektor és 32 kilométernyi murva vár a mezőnyre.
„Csak az idióták nem változtatják meg a véleményüket a tényeket látva, így én is elismerem, hogy bár kezdetben nem kedveltem, a Strade Bianche egy szép és extra verseny, amit megszerettem. De ennyi. Nem értem, miért akarja a többi verseny is utánozni?”
A murvának szerintem nincs helye a háromheteseken.
picture

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

A Jumbo-Visma főnöke Lefevere-hez hasonlóan beleállt abba, hogy egy ilyen napnak nem sok keresnivalója van a Touron.
„Durva lett az útvonal, az utolsó három nap különösen kemény” – mondta Richard Plugge.
„Azt viszont nem értem, hogy a murvás szakasz miért kellett, egyszerűen túl sok múlik majd a szerencsén. Visszamegyünk 30-40 évet az időben, nem tudom, hogy miért keresik a szervezők ezeket a szakaszokat. Ha a murván balszerencséd van, akár az egész versenyed elmehet. Mohoric lassan előveheti a gravel-vb-n szerzett trikóját, mert szüksége lesz rá. Nem tudunk mit tenni, ez a szakasz az útvonal része, meg kell oldanunk, de nálam a murva nem tartozik hozzá az országúti kerékpározáshoz.”
Plugge a szerdai prezentáción azt is megemlítette, hogy megvan a Jumbo-Visma új, hosszú távra elkötelezett főszponzora, de erről hivatalosan csak a december 21-i sajtótájékoztatón beszélhet.
Mivel Remco Evenepoel épp nyaral, nem nyilatkozott hosszabban, az Instagram-oldalára mindössze egy beszédes, „már nagyon várom” mondatot tett ki.
Ami egyet jelent azzal, hogy ő is ott lesz a jövő évi Touron. Bár ebben nincs sok meglepetés, hisz már az útvonalbemutató előtt biztosra mondta a részvételét.
(HLN.be, globalcyclingnetwork.com)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés