Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Négy hegyi befutó, két időfutam és egy mini Strade Bianche – bemutatták a 2024-es Tour de France útvonalát

Bodnár Gergő

Frissítve 26/10/2023 - 09:52 GMT+2

Azt már régen tudtuk, hogy Bilbao után jövőre Firenzében lesz a nagy rajt, és az olimpia miatt nem Párizsban, hanem Nizzában ér véget a 2024-es Tour de France. A szerdai útvonalbemutatón kiderült, hogy négy hegyi befutós szakasszal számolhatunk, 2 időfutam került be a programba, és a Giróhoz hasonlóan lesz mini Strade Bianchés szakasz, 32 kilométernyi murvás résszel.

Vége a találgatásoknak: bemutatták a 2024-es Tour de France útvonalát!

Ahogy ez lenni szokott, tele voltunk pletykákkal és biztosra mondott francia sajtóinformációkkal, de nem kell tovább tippelgetni, hisz szerdán hivatalosan is bemutatták a 2024-es Tour de France útvonalát.
Azt már régen tudtuk, hogy Bilbao után jövőre Firenzében lesz a nagy rajt, és az olimpia miatt nem Párizsban, hanem Nizzában ér véget a verseny.
A szerdai útvonalbemutatón kiderült, hogy 4 igazi hegyibefutós szakasszal számolhatunk, 2 időfutam került be a programba, és a Giróhoz hasonlóan lesz mini Strade Bianchés szakasz, 32 kilométernyi murvás résszel.

A 2024-ES ÚTVONAL RÖVIDEN

Nagy rajt Firenzében egy kifejezetten nehéz szakasszal, időfutam az utolsó napon Nizzában, nyolc hegyes, de ténylegesen négy hegyibefutós nap, egy murvás szakasz az első pihenőnap előtt, valamint 8 lehetőség a sprinterek, így a rekorddöntésre készülő Mark Cavendish számára.
A női Tourral ellentétben nincs Alpe d’Huez, lesz viszont egészen korán Galibier, Pla d'Adet, Plateau De Beille és Col De La Couillole, a 20. szakasz végén. Ami pedig igazán rendhagyóvá teszi a következő Tourt, az a befejezés, hisz 1989 után újra időfutammal zárul a verseny.

A NAGY RAJT

A jövő évi Tour de France 34 nappal a Giro vége után, június 29-én kezdődik Firenzében. Bármilyen furcsa, de ez lesz a verseny történetének első olaszországi nagy rajta, 100 évvel azután, hogy első olaszként Ottavio Botecchia 1924-ben megnyerte a Tourt.
A 205 kilométer hosszú és 7 kategorizált emelkedőt tartalmazó nyitószakasz Riminiben ér véget, majd a Tour mezőnye további két napot tölt Olaszországban. A második szakasz Marco Pantani szülővárosában, Cesenaticóban kezdődik és Bolognában zárul (a San Luca emelkedőt kétszer kell megmászni), a harmadik, valószínűleg mezőnyhajrát hozó nap pedig Torinóban ér véget.

AZ ELSŐ HÉT

Az első három olaszországi etap után a negyedik napon már ott a 2642 méter magas Galibier, de ez még egy lejtmenetes befutót hozó etap lesz Valloire-ban, a 7. szakaszon viszont jön a 25 kilométer hosszú időfutam. Az első hét egyik legjobban várt napja a mini Strade Bianchés szakasz lehet, amikor 14 szektor és 32 kilométernyi murvás út vár a mezőnyre.

A MÁSODIK HÉT

A Tour középső hetén három hegyibefutós napot is rendeznek, ezek közül az első igazán kemény a 11. szakasz, amikor Pla d'Adet (10,6km/8%) tetején lesz a cél. Másnap 4 kategorizált emelkedő megmászása után jön a 16 kilométer hosszú, átlagosan 8%-os Plateau De Beille. A 11. szakasz is fontos lehet az összetett szempontjából, ennek a 211 kilométeres napnak az utolsó negyven kilométeren belül három rövidebb, de meredek hegy vár a versenyzőkre.

A HARMADIK HÉT

Természetesen az utolsó héten is lesz hegyi befutó, az utolsó három szakasz simán jó lehet arra, hogy teljesen felboruljon az összetett.
A mindössze 145 kilométeres 19. szakasz a három hosszú hegy (Vars, Bonette, Isola 2000) miatt lesz kemény, az egészen rövid, 132 kilométeres utolsó előtti napon meg négy kategorizált emelkedő és hegyi befutó vár a mezőnyre, a Col de la Couillole (15,7km/7,1%) tetején.
A jövő évi Tour de France a szokásoktól eltérően nem a Champs-Elysées-n zárul, hanem egy nizzai időfutammal. 1989 után ez lesz az első alkalom, hogy egyenkéntit rendeznek a Tour zárónapján.
A 34 kilométer hosszú időfutam útvonalában két hegy (Turbie: 8 km/5,5%, Col d’Ezé: 1,6km/8%) is szerepel, azaz szó sincs arról, hogy sík lenne az utolsó szakasz.

A FONTOSABB DÁTUMOK

A 2024-es Tour június 29-én rajtol Firenzében, a Galibier-t is tartalmazó, nem hegyibefutós szakasz három nappal később lesz, az első egyenkénti (Gevrey-Chambertin) pedig július 5-én. A 32 kilométernyi murvás útszakaszt tartalmazó szakasz július 7-re került, az első igazi hegyi befutó pedig hat nappal később lesz.
A francia nemzeti ünnepre (07. 14.) tették a Plateau De Beille-t, a mindent eldöntő nizzai időfutamot pedig július 21-én rendezik.
A 2024-es Tour de France útvonala

A 2024-ES TOUR DE FRANCE SZÁMOKBAN

1 - Jövőre első alkalommal indul Olaszországból a Tour de France
4 - Ennyi igazi hegyibefutós szakasz lesz
8 - A legjobb esetben nyolc etap hozhat mezőnyhajrát
35 - Ennyi év után rendeznek újra időfutamot a Tour utolsó napján
49 - Közel fél évszázad után először jövőre nem a Champs-Élysées-n ért véget a Tour
59 - Az időfutam-kilométerek hossza (25+34)
2802 - Ilyen magas a jövő évi Tour de France legmagasabb hegye, a Cime de la Bonette

A VÁRHATÓ MEZŐNY

Jonas Vingegaard már egyértelműen kijelentette, hogy 2024-ben ismét a sárga trikó lesz a célja, és így van ezzel korábbi csapattársa, a Jumbo-Vismát 8 év után elhagyó Primož Roglič, illetve Remco Evenepoel is.
Elég meglepő lenne, ha Tadej Pogačar pont jövőre próbálkozna meg a duplával, így a háromheteseket illetően valószínűleg ő is mindent erre a versenyre tesz fel.
Szintén valószínűsíthető, hogy a Vueltát idén megnyerő Sepp Kuss ott lesz majd B-opcióként Vingegaard mellett/mögött az új néven futó Jumbo-Vismában, azt viszont nem lehet teljesen kizárni, hogy Wout van Aert a Tour előtt esetleg megnézi a Girót. A világbajnok Mathieu van der Poel programjáról most még keveset tudni, de az ő hiányzása ugyancsak meglepő lenne.
A sprinterek közül nyilván Mark Cavendish indulása vehető biztosra, hisz ő épp azért tolta el a korábban már bejelentett visszavonulását, hogy legyen lehetősége megszerezni a Tour-rekordot jelentő 35. szakaszgyőzelmét.
A 2024-es Tour de France legfontosabb szakaszai:
A 2024-es Tour de France legfontosabb szakaszai
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés