Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nibali/Aru: ok. És a többiek?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 27/10/2016 - 12:35 GMT+2

A két olasz versenyző és Kruijswijk részvétele szinte biztos a 100. Girón. De mi lesz a többiekkel?

Fotó: Eurosport

Az útvonalat megismertük, jöjjenek a várható főszereplők.
Mert három nagy csoportot már most nyugodtan kialakíthatunk. Egyikbe tartoznak azok a versenyzők, akinek a Giro lesz a fő céljuk. Aztán itt vannak a bizonytalanok (akik az útvonal fényében célozhatják meg a 100. olasz kört) és persze a biztos hiányzók. Ezúttal kizárólag az összetett esélyesekre koncentrálunk. Olyan versenyzőkre, akik a dobogóért, vagy minimum a legjobb tízért lehetnek harcban.

Akik biztosan indulnak(Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Steven Kruisjwijk, Rafal Majka, Mikel Landa, Ilnur Zakarin, Rigoberto Uran, Bob Jungels, Davide Formolo)

A szárd rajt, illetve a két szicíliai szakasz miatt az Aru-Nibali kettős részvétele szinte biztos. Nyilván egyikük sem hagy ki egy ilyen lehetőséget, ráadásul a 100. Girót rendezik. A messinai befutó Nibali miatt került a programba, és ő nyilván nagyon szeretne nyerni az Etnán. A majdnem rózsaszín trikós Steven Kruisjwijk visszatérése a nyilatkozatai alapján is megkérdőjelezhetetlen, és Uran sem valószínű, hogy váltana a Tourra (Formolóval két opciója is lehetne a Cannondale-nek a Top 10-re).
Rafal Majka jövőre már a Bora egyik legfontosabb embere lesz, ő bejelentette, hogy a Giro mellett a Vueltán fog indulni. Ilnur Zakarinszintén itt lehet esélyesebb a dobogóra, Mikel Landához hasonlóan. Akit idén egy betegség akadályozott. De működhet a most látott felállás, vagyis egy erős Giro után simán ott lehetne Froome mellett a Touron. Az idei fehér trikós Bob Jungels, ugyancsak örülhet a hatvanhét kilométernyi időfutamnak.

A bizonytalanok (Johan Esteban Chaves, Alejandro Valverde, Richie Porte, Teejay Van Garderen, Bauke Mollema, Simon/Adam Yates, Joaquim Rodríguez, Tom Dumoulin)

Ebben a csoportban Chaves a legnagyobb kérdés. Valószínűleg nem csak ő dönt az indulásával kapcsolatban, ilyen esetekben a szponzor szava is sokat számít. Már öt nagy körversenyen indult, a 36 kilométernyi ITT-t tartalmazó Touron viszont újonc lenne. Jól ismeri az olasz utakat és hegyeket, ezt idén is bebizonyította. Az életkorából kifolyólag bőven várhatna még egy szezont. A két időfutam miatt, az Oricánál valószínűleg alaposan átgondolják a Giro indulását.
A BMC-nél is megy az agyalás, hisz tavaly Porteegyértelműen jobban ment Van Garderennél. Az amerikai versenyzőnek jót tenne egy kis program változás, igaz a Girón még soha nem láthattuk. Ha 2016 alapján kellene dönteni, egyértelműen Porte lenne a Tour kapitány. Bár Alejandro Valverde egy korábbi twitter üzenetében azt írta, jövőre szívesen visszatérne, simán elképzelhető, hogy Quintana miatt kihagyja az olasz kört. Megnyomja a tavaszi egynaposokat, aztán az ideinél jóval pihentebben mehetne Tourozni. Bauke Mollema ugyancsak nagy kérdőjel. A Treknél a két kapitányos felállás is bőven elképzelhető júliusban, így a holland versenyző Giro indulása nem a legvalószínűbb. De ne zárjuk ki egyből. Mint ahogy Tom Dumoulin is jelezte, 2017-ben valamelyik háromhetesen rámegy az összetettre. Ha szigorúan az időfutamok hosszát nézzük, a Giro szimpatikusabb lehet számára. Kérdés, ő mire menne ezzel a harmadik héttel?
És itt van Joaquim Rodríguez. Aki nemrég azt mondta, hogy a Bahrain-Meridánál komoly szabadságot fog kapni, vagyis csak ő dönt abban a kérdésben, melyik versenyen indul. Viszont ha Nibali Girót akar nyerni, mindenkire szüksége lenne...

A biztos hiányzók(Chris Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador, Dan Martin, Romain Bardet, Thibaut Pinot)

Biztosat nyilván nem lehet mondani, de az itt felsorolt versenyzők - Contadort leszámítva - jól mentek a tavalyi Touron. Kevés okuk lenne változtatni. Froome és Quintanaesetében konkrét nyilatkozata elhangzott azzal kapcsolatban, hogy 2017-ben is a sárga trikó lesz a legfontosabb. Így van ezzel a Trekhez igazoló Alberto Contador. Aki bőven elképzelhető, hogy megkapja maga mellé azt a Mollemát, aki idén majdnem a dobogón zárt.
A három nagy név közöl talán Froome gondolhatja meg magát a leghamarabb, a twitteren meg is írta, hogy nagyon tetszik neki az útvonal. De tényleg beáldozná a sárga trikót a 100. Giro miatt? Korábban többször nyilatkozta, szerinte manapság nem reális a dupla. Thibaut Pinot 2012 óta kizárólag a Touron indult, pedig egyszer már nyugodtan Girózhatna (a hideggel nincs gondja, az elmúlt két idényben elég jól ment a Tirrenón). Csak ameddig francia csapatban teker ugye...Bár, a L'Equipe-nek adott nyilatkozata alapján ("Tényleg nagyon szívesen indulnék") ne zárjunk ki semmit. Romain Bardet-t viszont biztosan elfelejthetjük. Neki - és az AG2R-nek - egy újabb Tour dobogó hatalmas eredmény lenne.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés