Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Giro 2017: Etna, Mortirolo, Stelvio

Eurosport
Eurosport

Publikálva 25/10/2016 - 20:05 GMT+2

Hivatalosan is bemutatták a 100. Giro útvonalát. Két időfutam és négy hegyi befutó szerepel a programban.

Fotó: Eurosport

A pontos útvonal sikeresen már tegnap este kiszivárgott, így a keddi prezentáción nagyon sok meglepetésben nem volt részünk. Egy biztos, a rózsaszín-aranyból készült trófea, nagyon extra. És valljuk be Giorgia Palmast is szívesebben hallgatjuk/nézzük, mint Brian Cooksont. Merthogy az UCI elnöke is ott volt Milánóban.

És akkor a szakaszok.
A szárd rajt, majd a szicíliai folytatás már jó ideje tudott volt, így az sem nagy meglepetés, hogy már a negyedik szakaszon (egyből a pihenőnap után) jön az első hegyi befutó. Vagyis az Etna. Tizenhét és fél kilométer hosszú emelkedő, melyet ugyanazon az úton tesznek meg, ahol Alberto Contador nyert 2011-ben. Csak ezen a szakaszon 3500 méter szintkülönbség vár a mezőnyre.
A 100. Giro számokban1 - Első alkalommal szerepel mind a két nagy sziget a programban  4 - Negyedszer érinti a mezőny Szardíniát  5 - Öt év után újra egy milánói időfutammal zárul a verseny  7 - Ennyi sprinterek számára ideális szakasz szerepel a programban  17.5 - Ilyen hosszú lesz az első igazi emelkedő, az Etna  67.2 - Majdnem hatvanhárom kilométernyi időfutam szerepel a programban 3572 - Ilyen hosszú lesz (kilométerben) a 2017-es Giro d'Italia
Érdekes egyébként, hogy a 100. Giro első három szardíniai napján - melyek közül az első igen szép lesz, hisz a Costra Smeraldán halad a mezőny - 559 kilométert kell tekerni. Vagyis nem kezdenek rövid etapokkal. De az első szakasz vitathatatlanul a sprintereké lesz. Öt nappal az Etna után, egy alig 140 kilométeres nap végén, a Blockhaus-t kell megmászni.
A második hét rögtön egy igen fontos nappal indul, hisz a 10. szakaszon rendezik a 39 km hosszú - és egyáltalán nem sík - időfutamot. Az elmúlt évekhez hasonlóan (Chianti, Barbaresco-Barolo, Vadobbiadene) ez a szakasz is 'boros' lesz. Hisz az első egyenkéntit a híres umbriai DOCG bor, a Sagrantino di Montefalco földjén rendezik.
Másnap (05.17) a háromszoros Giro, és kétszeres Tour győztes Gino Bartalira emlékezik a mezőny. Három nap múlva pedig Marco Pantanira, hisz az Oropán lesz hegyi befutó.
picture

cvojzzxw8aeu6z6

Fotó: Eurosport

És akkor a mindig sorsdöntő utolsó hét.
Május 23-án rendezik a legdurvábbnak tűnő szakaszt, amikor a Mortirolót majd a Stelviót kell megmászni. Utóbbi a 100. Giro legmagasabb hegye lesz, a maga 2758 méterével (ITT a szintrajz).
Az utolsó öt napból négy elképesztően nehéznek tűnik, a 18. szakaszon négyszer megy majd a mezőny kétezer méter fölé. És ott van még az utolsó előtti nap, többek között a Monte Grappával. A záró szakasz - 2012 után újra - egy milánói időfutam lesz. A szervezők itt is figyeltek a látványra, hisz a monzai versenypályáról indul majd a 28 km hosszú egyenkénti.
A prezentáción végig egymás mellett ült, és közös kommentálta a szakaszokat Vincenzo Nibali valamint Fabio Aru. Ők jövőre már ellenfelek lesznek. A szervezők nyilván úgy számolnak, hogy a két jelenlegi legjobb olasz versenyző lesz harcban a rózsaszín trikóért. Lehetőleg egészen az utolsó napig.

Giro d'Italia 2017 - A fontosabb szakaszok

Az első hegyi befutó - Etna (4.szakasz)
picture

t04_etna_alt-1

Fotó: Eurosport

Blockhaus (9.szakasz)
picture

t16_bormio_alt-1

Fotó: Eurosport

A majdnem negyven kilométeres időfutam (10. szakasz)
picture

t10_montefalco_alt

Fotó: Eurosport

Mortirolo majd Stelvio (15. szakasz)
picture

t16_bormio_alt

Fotó: Eurosport

Háromszor kétezer felett (18. szakasz)
picture

orte

Fotó: Eurosport

Az utolsó nap a hegyekben (20. szakasz)
picture

t20_asiago_alt

Fotó: Eurosport

(Az összes szakasz szintrajza ITT megtekinthető!)

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés