A világbajnok ukrán biatlonos, aki bevonult az ukrán hadseregbe, válaszában a teljes Fourcade-családnak nekiment.


Az orosz-ukrán háború, néhány sportág kivételével, gyakorlatilag azt eredményezte, hogy a komplett sportvilágból kitörölte az orosz, valamint a fehérorosz sportolókat. Vélhetően a sportágban jelenlévő jelentős orosz befolyás miatt, a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) első körben megpróbálta a sportágban tartani a két ország képviselőit, a nemzetközi sportági szövetség ugyanis előbb még versenyezni engedte volna Loginovékat, világkupa pontokat azonban nem osztottak volna nekik. Ezt a döntést természetesen mindkét ország szövetsége kikérte magának, és “önként” maradt távol az utolsó három világkupa-futamtól, igaz, közben a NOB jelentős nyomására végül az IBU is beállt a sorba, és hivatalosan is kizárta versenyeiről az orosz és a fehérorosz sportolókat.
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41
Sportolói szempontból a lehető legrosszabb helyen és időben érte a kizárási döntés a két ország juniorkorú biatlonosait, ők ugyanis éppen az Egyesült Államokban zajló korosztályos világbajnokság kellős közepénél tartottak. Így tehát az a kellemetlen helyzet állt elő, hogy egyik nap még ott lehettek az oroszok a futamokban, a következő napon pedig már nemkívánatos személyek lettek.
Az érintett országok értelemszerű ellenkezése mellett a teljes mezőnyből egyetlen ember akadt, aki, ha csak egy apró gesztussal is, de végsősoron kiállt az oroszok szerinte méltatlan eltávolítása ellen. A szabadságharcos szerepét a korábbi kiváló francia biatlonos, Simon Fourcade vállalta magára, aki a norvég csapat szakmai stábjának tagjaként tartózkodott Soldier Hollow-ban. Az idősebbik Fourcade-fivér színes szigetelőszalagok segítségével képezett egy orosz zászlót, és ezt ragasztotta ki az eleve semleges státuszban a versenyre érkező orosz csapat egyik waxkabinjára. Az esetről mi is beszámoltunk március elején megjelent cikkünkben, amelyben az orosz ellenreakciókból válogattunk néhány vehemensebbet.

Simon Fourcade

Fotó: Getty Images

A francia edző az eset óta most, közel egy hónappal később meg is szólalt magánakciójával kapcsolatban, és közölte, ellenzi az oroszok elleni biatlonspecifikus szankciókat. Fourcade az orosz Match TV honlapjának adott interjújában kijelentette, a maga részéről kontaproduktívnak tartja, hogy a háború kitörése kapcsán olyan sportolókat büntetnek, akiknek az égvilágon semmi közük a harci eseményekhez. A korábbi sílövő hozzátette, tudomása van több olyan orosz sportolóról, aki szíve szerint kiállna a nyilvánosság elé, hogy elítélje az orosz inváziót, féltve azonban sportági pozícióját, végősoron tehát megélhetését, ezt nem tudja megtenni. Az interjú egyébként már akkor készült, amikor a fent ismertettt szankciókat követően az IBU határozatlan időre kizárta soraiból az orosz és a fehérorosz tagszövetséget.
Fourcade szavai kiverték a biztosítékot Dmytro Pidruchnyi-nál, aki manapság sílécek helyett katonai bakancsot, biatlon puska helyett pedig éles fegyvert visel, bevonult ugyanis az ukrán hadseregbe. A korábbi világbajnok sportoló bevonulása óta egy hosszabb Instagram-bejegyzésben taglalta a seregnél tapasztalt körülményeket, amelyeket ebben a cikkben foglaltunk össze. Fourcade orosz sajtónak adott interjújának tartalmát megismerve Pidruchnyi újfent Instagramon jelentkezett, és egy a korábbinál kevésbé hosszú, ám annál erősebb tartalmú poszttal reagált a francia ex-kolléga szavaira.


Az ukrán sportoló előrebocsátja, hogy viszonylag régóta nem nyilvánult meg közösségi felületén, Simon Fourcade orosz sajtóban megjelent interjúja kapcsán azonban úgy érzi, nem maradhat csendben. Rövid bevezető után, némileg érthetetlen módon, mindkét Fourcade testvért oda küldte, ahova a Kígyó-szigetet védő ukrán katonák küldték az ostromló orosz hadihajót.
Posztjában Pidruchnyi kifejezi abbéli reményét, hogy egyik Fourcade-testvér gyermekének se kelljen átélnie azokat a szörnyűségeket, amelyek most az ukrán gyerekeknek jutnak osztályrészül. Hozzátette, sajnálja, hogy szavazatával hozzájárult ahhoz, hogy Pekingben Martin Fourcade-ot beválasszák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába. Szerinte nem lehet elvitatni, hogy a politika igenis jelen helyzetben is bőven befolyásolja a sportot. Oroszországban főként, ahonnan mindeddig mindössze egyetlen olyan üzenetet kapott, amelynek feladója elítéli az oroszok ukrajnai invázióját. Az Oroszországot, valamint Fehéroroszországot posztjában következetesen kisbetűvel említő biatlonos kijelentette, egyáltalán nem sajnálja, hogy a két ország sportolóit jóformán izoltálták a nemzetközi sportélettől, hallgatásuk ugyanis egyenértékű országaik háborús bűneivel.

Martin Fourcade és Simon Fourcade

Fotó: AFP

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a Fourcade-név mellett, mégis hogyan kerülhetett ebbe a posztba Martin Fourcade neve, a hétszeres összetett világkupa-győztes ex-biatlonos ugyanis sehol sem osztotta bátyja véleményét, és önálló támogató álláspontot sem fogalmazott meg. Maga az érintett is, aki úgy került Pidruchny dühének kereszttüzébe, mint Pilátus a Credóba, ugyanezt feszegette az ukrán biatlonosnak címzett kommentjében:
“Megértem a szomorúságodat és a dühödet, de ne engedd kérlek, hogy az érzelmeid olyanok inzultálására késztessenek, akinek a testvérével szemben van vitád. Ha esetleg nem vetted volna észre, az én nevem Martin, és az utóbbi időben egyetlen interjút sem adtam.”

Martin Fourcade Pekingben a 2022-es téli olimpián

Fotó: AFP

Pidruchnyi szavaira azok elsődleges címzettje, azaz Simon Fourcade is reagált, aki leginkább értetlenségének adot hangot:
“Ha Dmytro Pidruchny valakire dühös akar lenni, az jelentem én vagyok, a testvéremnek az általam elmondottakhoz semmi köze. A szavaim mellett ezúton is kiállok, Martint ebbe belevonni teljesen hülyeség.
A szavaim nem jelentik azt, hogy egyetértek az orosz politikai döntésekkel, csupán szerettem volna a szerintem vétlen sportolókkal érzékeltetni, hogy létezik határ a politika és a sport között.”
Simon Fourcade, aki a juniorok edzése mellett az Annecy-ben szeptemberre tervezett Martin Fourcade Nordic Festival főszervezője is egyben hozzátette, a különleges eseményre tervei szerint orosz és ukrán sportolókat egyaránt meg szeretne hívni. Az ötszörös olimpiai bajnok Fourcade-testvér nevével fémjelzett fesztivál, a hagyományos év végi Biathlon World Challenge mintájára, egy formabontó eseménynek ígérkezik.
Forrás: insidethegames.biz
Biatlon
Forronganak az oroszok amiatt, ahogy a biatlon világa elbánt velük
03/03/2022 14:26
Peking 2022
Történelmi Bø-dobogó, Fillon Maillet „Fourcade”-izálódása – voltak drámák és könnyek a férfiaknál is
25/02/2022 08:17