Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Biztosnak tűnő dobogót bukott el, repült is a francia biatlonos puskája Antholzban

Nánási Antal

Publikálva 24/01/2024 - 14:51 GMT+1

Újabb fegyverbotrány rázta meg a biatlon világát az antholzi világkupa-hétvége zárónapján. A dolog, szerencsére, nem volt annyira komoly, mint Sturla Holm Laegreid kizárással végetérő esete Lenzerheidében, ettől még egy vaktában, dühből eldobott fegyver önmagában képvisel akkora jelentőséget, amiről szerintünk beszélni kell.

Óriási felzárkózás Dalétől, de Christiansen nyerte a tömegrajtost Antholzban

Mindezzel az érintettek mellett szakértők is így voltak, mi pedig összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos véleményeket.
Quentin Fillon Maillett évek óta a biatlon-világkupa mezőnyének élvonalába tartozik. A francia biatlonost jó futóteljesítmény, és ehhez párosuló stabil lövészet jellemzi általánosságban, az egyéni futamok mellett rendszerint a francia váltónak is oszlopos tagja.
Karrierjének eddigi csúcséve egyértelműen a 2021/2022-es szezon volt, amikor egyrészt imponáló magabiztossággal nyerte meg az összetett világkupát, másrészt pedig Pekingben két egyéni számban olimpiai bajnoki címet szerzett (egyéni indításos és üldözőverseny), egy harmadikban ezüstérmes lett (sprint), ezek mellé pedig a váltóval is felállhatott a dobogó második fokára.
Azóta viszont megállt a tudomány, a teljes 2022/2023-as szezon futamain összesen két dobogót tudott összehozni. Ami a jelenleg is zajló idényét illeti, még rosszabbul fest a helyzete, Antholzba ugyanis úgy érkezett, hogy az egyéni futamokat figyelembe véve egy Lenzerheidében, az üldözőversenyen elért hatodik helye számított a kiemelkedő eredménynek.
A világbajnokság előtti utolsó versenyhétvége zárófutamán, a tömegrajtos versenyen azonban nagyszerűen teljesített, az egész mezőnyből ő volt az egyetlen, aki lövőhiba nélkül zárta mind a négy sorozatát, a dobogóra mégsem állhatott fel. Az utolsó lövészet után a második helyen jött ki a lőtérről, tíz másodperccel lemaradva az élen álló Vetle Sjaastad Christiansennel szemben, valamint szűk félperces előnyben a harmadik helyért küzdő Johannes Dale-Vebjoern Soerum kettős előtt.
Ekkor azt gondolhattuk, hogy végre valahára megtörik az ő, és a teljes francia csapat rossz sorozata, és meglesz a dobogó, Fillon Maillet azonban az utolsó körön látványosan lelassult. Ezt kihasználta az eszelősen futó Johannes Dale, aki szűk egy kilométerrel a cél előtt simán elment a francia mellett, akit ráadásul még Soerum is meg tudott előzni. Egy biztosnak tűnő dobogó helyett így Fillon Maillet-nak csak a negyedik hely jutott, ami, figyelembe véve az eddigi idei eredményeit, nagyon szép teljesítmény, ő azonban érthetően csalódott volt amiatt, ahogyan kicsúszott a kezéből az érem.
picture

Quentin Fillon Maillet

Fotó: AFP

Más kérdés, hogy a feszültségét a lehető legrosszabb, és, ami még rosszabb, veszélyes módon vezette le.
Célbaérkezése után ugyanis Fillon Maillet előbb lecsatolta a léceit, majd előbb a botjait, majd a puskáját is nemes egyszerűséggel behajította a hóba.
A fegyverben, mivel egyéni futamról volt szó, tartalék lőszer alapvetően sem volt, a négy tárat pedig elhasználta, nem volt éles töltény, ettől azonban a menővert aligha lehet veszélytelennek nevezni. Sokszor beszéltünk már arról, hogy a biatlonban mekkora fegyelemre van szükség a versenyzők részéről, hogy biztonságosan bánjanak a fegyverrel, Laegreid decemberi esete pedig minderre fokozottan is rávilágított.
A franciát természetesen a futam után megkérdezték minderről, íme a válasza:
“Borzasztóan csalódott voltam, mert ebből minimum dobogó, de akár győzelem is lehetett volna. Dühös voltam, és néha nehéz féken tartani az indulataimat.”
Az eset kapcsán a norvég TV2 megszólaltatta a csatorna szakértőjeként dolgozó biatlonlegendát, Ole Einar Bjørndalent is:
“Quentin egy temperamentumos ember, ebben a helyzetben nagyon dühös volt. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a cselekedetével nem tisztelte a felszerelését, és legfőképpen nem tartotta be a biztonsági protokollt.
A csalódottságát megértem, egy biztos dobogós helyezés csúszott ki a kezéből, a norvégok úgy mentek el mellette, mintha zsinóron húzták volna őket. Ezt egyáltalán nem könnyű elviselni.
Ezzel együtt is úgy gondolom, nem alábecsülve az eset fontosságát, hogy ezért nem kell őt megbüntetni.
picture

Quentin Fillon Maillet és Vebjoern Soerum

Fotó: AFP

Azóta kiderült, hogy a látványos utolsó körös összeomlás mögött nem a francia fáradtsága, hanem a léceinek állapota állt. A francia stáb waxmesterei nagyon mellélőttek a waxolás terén, ez pedig nem csak Fillon Mailet-t érintette, hanem a csapattársait is. Johannes Bø is megjegyezte például, hogy látható volt a probléma akkor, amikor Emilien Jacquelint előzte meg.
Fillon Maillet puskahajító menővere után szükségét látta a megszólalásnak Simon Fourcade is, aki a francia férfi csapat edzőjeként nyilatkozott, és egyértelműen felmentette tanítványát:
“A probléma valóban nem Quentin fizikai állapotával volt, önhibáján kívül nem tudott dobogóra állni. A teljes felkészítő stáb elnézést kért tőle a történtek miatt.”
A felelősséget tehát a síléceket felkészítő stáb vállalta magára, a csapat nevében pedig Gregoire Deschamps avatott be a részletekbe:
“A waxot, amit Antholzban használtunk, a jelek szerint túl hideg körülmények között tároltuk, és ez kihatott a hatásfokra. Amíg Quentin és Emilien az erdőben haladt, a lécek jól működtek, amint azonban kijöttek a nyitott térre, ahol a nap is jobban sütött és nagyobb volt a páratartalom, gyakorlatilag egyáltalán nem csúsztak. Úgyhogy magunkat vágtuk ezzel pofon.”
picture

Egyvalaki volt hibátlan az antholzi ködben, ő nyerte a bemutatkozó versenyszámot

A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) ettől a szezontól kezdve tiltotta meg a csapatoknak a fluortartalmú waxok használatát, az új körülmények között sok válogatott szakemberei még csak keresik az ideális megoldást. Antholzban a franciáknak sikerült találni egy olyat, ami egyértelműen nem működik, az időzítés viszont katasztrofálisra sikeredett, hiszen mindezt a teljes válogatott első egyéni versenyen elérhetőnek tűnt dobogós helyezése bánta.
Forrás: tv2.no
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés