Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Bø-tesókra is lecsapott a covid, Johannes Bø így is újabb összetett győzelmet ünnepelhet

Szentimrei Kristóf

Frissítve 08/03/2023 - 19:54 GMT+1

Igencsak megtépázott kerettel vág neki a norvég férfi biatlonválogatott az östersundi világkupa-fordulónak. Míg Sturla Holm Laegreid továbbra sem épült fel koronavírusfertőzéséből, addig Johannes és Tarjei Bø a múltheti nove mestói fordulón produkált pozitív covidtesztet, így egyikük sem vehet részt a csütörtöki egyéni indításos versenyen, akárcsak a svédek sztárja, Sebastian Samuelsson sem.

Johannes Thingnes Bö halad a halhatatlanság felé

Covid fertőzése ellenére is már a héten bebiztosítja újabb összetett világkupa-elsőségét Johannes Thingnes Bø.

A 29 éves norvég sílövőklasszis ott folytatta a múlt héten, ahol abbahagyta a világbajnokságon, mindkét egyéni versenyt behúzta a csehországi Nove Mestóban, ugyanakkor kiderült, a szombati üldözéses előtt már pozitív covidteszttel vágott neki.
„Még nem igazán tudjuk, mi a helyzet” – mondta már a versenyt követően. „Már reggel nem voltam teljesen jól. Úgy érzem, hogy a testem nincs teljesen száz százalékos állapotban, ezért haza kell mennem, és újabb tesztet kell csináltatnom.”
Johannes Bø-höz hasonlóan bátyja, a sprintben és üldözésesben is mögötte második helyen záró Tarjei Bø is már szombat reggel pozitív tesztet produkált, és bár ő még az üldözéses után is úgy nyilatkozott, teljesen jól érzi magát, ugyanúgy nem állt már rajthoz a másnapi vegyes váltóban.
picture

Tarjei Bö

Fotó: Getty Images

Vasárnap ráadásul mindketten újra pozitívak lettek, így a norvég csapatvezetéssel közösen úgy döntöttek, hogy a soron következő két versenyt biztosan kihagyják a svédországi Östersundban, ahol a világkupa utolsó előtti fordulójára kerül sor.
Hogy erről ők maguk dönthettek, az annak tudható be, hogy a nemzetközi szövetségnek jelenleg nincsen hivatalos szabályozása arra nézve, hogy egy versenyző indulhat-e covidfertőzéssel az adott világkupa-állomáson, avagy sem.
„Mindenképpen foglalkozunk ezzel továbbra is, viszont a csapatoknak kell meghoznia a döntést.” – nyilatkozta Christian Winkler, az IBU kommunikációs igazgatója. „A koronavírus bizonyos értelemben normális egészségügyi problémává vált, persze mi világosan fogalmaztunk, hogy senki ne kockáztasson. Ugyanakkor végül az adott csapatnak kell ítéletet hoznia.”
picture

Johannes Thingnes Bö

Fotó: Getty Images

Ennek kapcsán érdekes fejlemény, hogy bár a csütörtöki 20 kilométeres egyéni indításos versenyen, valamint a szombati váltóban sem láthatjuk a Bø-testvéreket, a vasárnapi tömegrajtos futamon már mindketten ott szeretnének lenni. Ez a norvég vezetőség részéről sem lenne akadály, olyannyira, hogy végül Johannes és Tarjei is a válogatottal együtt utazott Svédországba egy külön IBU által bérelt repülőgépen. Ez ugyanakkor többek nemtetszését is kiváltotta, többek közt a honfitárs Ole Einar Bjørndalenét is.
„Szerintem egy kis tisztelettel kellene fordulni a többi nemzet felé, és meghallgatni, hogy ők mit gondolnak erről. Ha több versenyzőnek is kellemetlen, hogy a világ két legjobbja ugyanazon a gépen utazik, akkor szerintem ezt nekünk, norvégoknak is figyelembe kellene vennünk.” – mondta a norvég Tv2-csatornánál szakértő klasszis.
picture

Ole Einar Björndalen

Fotó: Getty Images

Véleményét osztja a világkupában hatodik helyen álló Benedikt Doll is, aki szerint lehetett volna más megoldást is találni a norvég csapatban kialakult helyzetre.
„Nem gondolom, hogy ez így rendjén van, hiszen mások is megbetegedhetnek, ez nem titok. Ha én lennék beteg, inkább autóval mentem volna, mintsem hogy repülőre szálljak.” – fogalmazott a német.
A téma már csak azért is került reflektorfénybe a sportág berkein belül, ugyanis a Bø-tesók valószínűleg egy csapattársuktól, Sturla Holm Laegreidtől kaphatták el a koronavírust, aki már Nove Mestóban sem tudott rajthoz állni ezen okból kifolyólag.
Mivel a tabella második helyezettje még nincs túl a covidfertőzésen, így ő is kénytelen kihagyni csütörtökön a 20 kilométeres számot, mellyel biztossá vált, hogy Johannes Bø lesz az idei világkupa győztese, negyedik összetett elsőségével pedig beéri a francia Raphaël Poirée-t és a német Frank Ullrich-ot az örökranglistán.
picture

Johannes Thingnes Bö

Fotó: Getty Images

Azzal pedig, hogy Laegreid is kihagyja Östersundban a leghosszabb egyéni távot, több olyan norvég is lehetőséged kap, akiket eddig egyáltalán nem láthattunk az idei szezonban. A 24 éves Vebjørn Sørumkonkrétan most debütál majd a világkupában, a szintén az IBU Kupában vitézkedő Aleksander Fjeld Andersen pedig a tavalyi oslói szezonzáró után csatlakozhat újra a vk-kerethez.
A nagy biatlonnemzetek közül egyébként nemcsak a norvégokhoz, hanem a svédekhez és a franciákhoz is elért a koronavírus „keze”, ráadásul tőlük is egy-egy nagyágyút fertőzött meg.
A világkupa-címvédő Quentin Fillon Maillet-t már a nove mestói üldözőversenyen sem láthattuk emiatt, Östersundban pedig a teljes fordulót biztosan kihagyja, ellentétben a friss egyéni világbajnok Sebastian Samuelsson terveivel, aki Laegreidhez és a két Bø-höz hasonlóan szeretne elindulni a vasárnapi tömegrajtoson, 20 kilométeren viszont ő is a hiányzók névsorát erősíti.
picture

Sebastian Samuelsson | Antholz / Anterselva 2023 | Biathlon Men | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

Így pedig mondhatjuk, hogy eléggé nyitott versenynek nézünk elébe csütörtökön a férfiaknál, ugyanis mivel a francia Émilien Jacquelin mentális problémákra hivatkozva már a vb után befejezte a szezonját, gyakorlatilag a hat legnagyobb név nélkül rendezik meg az idény utolsó egyéni indításos futamát.
Nem véletlenül jegyezte meg viccesen Jacquelin, hogy lehet mégis vissza kellene térnie legalább erre az egy versenyre.
Forrás: nrk.no és tv2.no
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés